breaking newsΔιεθνή

Ο Σούνακ θα χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Σούνακ: Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ετήσια ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της χώρας δήλωσε πως είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αυτή η δήλωση αυτή του Ρίσι Σούνακ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι Βρετανοί σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους για ενίσχυση και χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα του προηγούμενου μήνα είχε ανακοινώσει ότι ενισχύει την βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με θαλάσσιες και αεροπορικές περιπολίες “για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και τον έλεγχο διακίνησης όπλων”, όπως χαρακτηριστικά έλεγε η ανακοίνωση.

Στις περιπολίες αυτές συμμετέχουν εκτός των άλλων ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P8, δύο πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, τρία ελικόπτερα Merlin και ένας λόχος πεζοναυτών, καθώς και μια ομάδα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού η οποία έχει μεταβεί στην περιοχή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή ότι χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια της Κύπρου ως ενδιάμεσο σταθμό για την μεταφορά πολιτών από το Ισραήλ προς άλλα κράτη, όχι μόνο Βρετανών αλλά και υπηκόων άλλων χωρών.

Στην βαρυσήμαντη λοιπόν ομιλία του χθες το βράδυ στο ετήσιο δείπνο που παραχωρεί ο Λόρδος δήμαρχος του Λονδίνου προς τιμή του Βρετανού πρωθυπουργού με θέμα την εξωτερική πολιτική, ο Ρίσι Σούνακ αυτό που ουσιαστικά έκανε ήταν να καταδείξει για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικές είναι για τη Βρετανία οι βάσεις της στην Κύπρο.

Εξάλλου, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού ‘Αμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στο Λονδίνο στις 20 του Νοέμβρη καθώς στις 21 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Γκραντ Σαπς.

PrimeNews.

Back to top button