breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Αποκάλυψη – σοκ… εικόνες από τις πυρηνικές προετοιμασίες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας – Γίνεται πραγματικότητα η επιστημονική φαντασία

 

«Είμαστε στα πρόθυρα αυτού του είδους του μέλλοντος επιστημονικής φαντασίας όπου επαναφέρουμε όλες αυτές τις τρομερές ιδέες από τον Ψυχρό Πόλεμο», αναφέρουν οι αναλυτές

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες δομές και έχουν σκάψει νέες σήραγγες στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που μεταδίδει αποκλειστικά το CNN, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες, που ελήφθησαν και παρέχονται από έναν εξέχοντα αναλυτή σε στρατιωτικές μελέτες, απεικονίζουν επεκτάσεις σε τρεις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών σε σύγκριση με λίγα μόνο χρόνια πριν.

Το ένα λειτουργεί από την Κίνα στην μακρινή δυτική περιοχή του Xinjiang, ένα από τη Ρωσία σε ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και ένα άλλο στις ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα.

Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και βγαίνουν από τις τοποθεσίες, δήλωσε ο Jeffrey Lewis, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων στο Middlebury Institute of International Studies.

«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις που βλέπουμε που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές», είπε, κάτι που καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από την Περιεκτική Πυρηνική Δοκιμή του 1996.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.

From left, activity levels in 2003 and 2021 at Russia's nuclear test site.

Τι δείχνουν οι εικόνες

Ο απόστρατος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Cedric Leighton, πρώην αναλυτής πληροφοριών, εξέτασε τις εικόνες των πυρηνικών εγκαταστάσεων των τριών δυνάμεων και κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και οι τρεις χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αλλά και στην προετοιμασία των τύπων δραστηριοτήτων που θα απαιτούνταν για μια δοκιμή”, είπε.

Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε τον Φεβρουάριο ότι θα διέταζε μια δοκιμή, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν πρώτα, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί».

Οι επεκτάσεις κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν αγώνα εκσυγχρονισμού της υποδομής δοκιμών πυρηνικών όπλων σε μια εποχή βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δύο αυταρχικών κυβερνήσεων, είπαν οι αναλυτές, αν και η ιδέα της πραγματικής ένοπλης σύγκρουσης δεν θεωρείται επικείμενη.

«Η απειλή από τις πυρηνικές δοκιμές οφείλεται στον βαθμό στον οποίο επιταχύνει την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μία πλευρά και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη», είπε ο Lewis.
«Οι συνέπειες αυτού είναι ότι ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά, παρόλο που δεν είμαστε πιο ασφαλείς», πρόσθεσε.

Πυρηνικές απειλές

Τα σχόλια του Lewis ήρθαν όταν μια εξέχουσα ομάδα πυρηνικής παρακολούθησης, το Bulletin of the Atomic Scientists, έθεσε νωρίτερα φέτος το εμβληματικό ρολόι Doomsday, ένα μέτρο του πόσο κοντά είναι ο κόσμος στην αυτοκαταστροφή, στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, το πιο επισφαλές επίπεδο από την έναρξή του το 1947.

Η ομάδα ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022, ως κύριο λόγο για την αξιολόγησή της.
«Οι στενά καλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης –από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό– είναι ένας τρομερός κίνδυνος.

Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», ανέφερε η ομάδα.

Με άλλα λόγια, το Doomsday Clock σήμερα σηματοδοτεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το τέλος της ανθρωπότητας από το 1953, όταν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγαν δραματικές δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres απηύθυνε νέα έκκληση προς τις βασικές χώρες να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα πειράματα τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Φέτος, αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και διχασμού», είπε ο Guterres.
«Σε μια εποχή που σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο – και οι χώρες εργάζονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την εμβέλεια και την καταστροφική τους δύναμη – αυτή είναι μια συνταγή για εξόντωση».

Ο Lewis επεσήμανε ότι η απροσδόκητα κακή απόδοση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της ώθησης για τη Μόσχα να εξετάσει την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών.

Η Λευκορωσία, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει λάβει επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος Alexander Lukashenko τον Αύγουστο.

Πρόσθεσε ότι το Μινσκ θα ήταν πρόθυμο να τα χρησιμοποιήσει ενόψει της ξένης «επιθετικότητας».

Ρωσία και Κίνα

Ακόμη και όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, οι αναλυτές είδαν επίσης μια επέκταση του χώρου πυρηνικών δοκιμών της χώρας στη Novaya Zemlya στο αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού.

Στα μέσα Αυγούστου, η εγκατάσταση έλαβε νέα εστίαση όταν ο Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu πραγματοποίησε επίσκεψη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η τοποθεσία Novaya Zemlya χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών το 1955 μέχρι την τελική υπόγεια έκρηξη της ΕΣΣΔ το 1990.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην τοποθεσία διεξήχθησαν συνολικά 130 δοκιμές με περισσότερες από 200 συσκευές, σύμφωνα με μια επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό Science and Global Security.

Δορυφορικές εικόνες που έχει στην κατοχή του το CNN έδειξαν ότι έχει γίνει εκτεταμένη κατασκευή στο χώρο δοκιμών Novaya Zemlya από το 2021 έως το 2023, με πλοία και νέα εμπορευματοκιβώτια ναυτιλίας να φτάνουν στο λιμάνι του, δρόμους να παραμένουν καθαροί το χειμώνα και σήραγγες σκαμμένες βαθιά στα βουνά της Αρκτικής.

«Το ρωσικό πεδίο δοκιμών είναι πλέον ανοιχτό όλο το χρόνο, τους βλέπουμε να καθαρίζουν το χιόνι από τους δρόμους, τους βλέπουμε να κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις», είπε ο Lewis.

New Construction at Russia's Novaya Zemlya nuclear test site, June 22, 2023.

Κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν σήραγγες όπου η Ρωσία έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, είπε ο Lewis.

«Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, είδαμε τη Ρωσία να σκάβει νέες σήραγγες, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές», πρόσθεσε.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μια πιθανή πυρηνική δοκιμή», πρόσθεσε o Leighton, ο πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τώρα αναλυτής του CNN.

«Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθούν να φτάσουν στη γραμμή κάνοντας όλες τις προετοιμασίες για μια πυρηνική δοκιμή, αλλά στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιούν κάποια.
Στην ουσία, θα το έκαναν αυτό για να «τρομάξουν» τη Δύση», είπε ο Leighton.

Αυξημένη δραστηριότητα εντοπίστηκε επίσης στον κινεζικό χώρο πυρηνικών δοκιμών στο Lop Nur, μια αποξηραμένη αλμυρή λίμνη ανάμεσα σε δύο ερήμους στην αραιοκατοικημένη δυτική Κίνα.

Lop Nor nuclear test site.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μια νέα, πέμπτη υπόγεια σήραγγα βρίσκεται υπό ανασκαφή τα τελευταία χρόνια και έχουν κατασκευαστεί νέοι δρόμοι.

Μια σύγκριση των εικόνων που τραβήχτηκαν το 2022 και το 2023 δείχνει ότι ο σωρός από μπάζα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να πιστεύουν ότι οι σήραγγες επεκτείνονται, είπε ο Lewis.

Επιπλέον, η κύρια περιοχή διαχείρισης και υποστήριξης έχει νέα κατασκευαστικά έργα.
Ένας νέος αποθηκευτικός χώρος κατασκευάστηκε το 2021 και το 2022, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση εκρηκτικών, πρόσθεσε.

«Η κινεζική περιοχή δοκιμών είναι διαφορετική από τη ρωσική περιοχή δοκιμών», είπε ο Lewis.
«Ο κινεζικός χώρος δοκιμών είναι τεράστιος και υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη του».
«Αυτά τα πράγματα φαίνονται εύκολα στις δορυφορικές εικόνες.

Αν μπορούμε να τα δούμε εμείς, νομίζω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σίγουρα μπορεί», πρόσθεσε.
Μετά από ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών της τοποθεσίας Lop Nur, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιθανός στόχος της Κίνας είναι να πραγματοποιήσει υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

New Construction at the administrative and support area, Lop Nor nuclear test site.

Δραστηριότητα στην έρημο της Νεβάδα

Οι ΗΠΑ δημοσιεύουν μια έκδοση του Nuclear Posture Review κάθε λίγα χρόνια, η οποία παρέχει μια επισκόπηση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική ασφαλείας τους.
Η πιο πρόσφατη έκθεση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μόνο σε «ακραίες περιστάσεις».

Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν υιοθετούν μια «πολιτική μη πρώτης χρήσης» επειδή θα οδηγούσε σε «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλειά τους.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την τελευταία υπόγεια δοκιμή τους το 1992, αλλά ο Lewis είπε ότι οι ΗΠΑ διατηρούνται εδώ και καιρό σε κατάσταση ετοιμότητας για πυρηνική δοκιμή, έτοιμες να αντιδράσουν εάν κάποιος από τους αντιπάλους τους κινηθεί πρώτος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολιτική να είναι προετοιμασμένες να πραγματοποιήσουν μια πυρηνική δοκιμή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου έξι μήνες», είπε.

Οι δορυφορικές εικόνες, που τραβήχτηκαν πάνω από το χώρο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα, επίσημα γνωστό ως Τοποθεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα, δείχνουν ότι μια υπόγεια εγκατάσταση – το συγκρότημα U1a – επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 2018 και 2023.

Construction activity, Nevada National Security Site from 2023 to 2018.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NNSA), ένας βραχίονας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που επιβλέπει την τοποθεσία, λέει ότι το εργαστήριο προορίζεται για τη διεξαγωγή «υπόγειων» πυρηνικών πειραμάτων, μια μακροχρόνια πρακτική που αποσκοπεί στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των όπλων στο τρέχον απόθεμα χωρίς πλήρη δοκιμή κλίμακας.

«Στα πειράματα, τα χημικά εκρηκτικά υψηλής πίεσης δημιουργούν υψηλές πιέσεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε υλικά πυρηνικών όπλων, όπως το πλουτώνιο.
Η διαμόρφωση και οι ποσότητες των εκρηκτικών και των πυρηνικών υλικών είναι τέτοιες που δεν θα συμβεί πυρηνική έκρηξη», αναφέρει ο ιστότοπος της NNSA.

Σε απάντηση στο αίτημα του CNN για σχολιασμό, εκπρόσωπος του NNSA επιβεβαίωσε ότι «ανακεφαλαιοποιεί τις υποδομές και τις επιστημονικές δυνατότητες» στο χώρο δοκιμών της Νεβάδα, που περιλαμβάνει την προμήθεια νέων προηγμένων πηγών και ανιχνευτών, την ανάπτυξη τεχνολογίας μέτρησης αντιδραστικότητας και τη συνέχιση της δραστηριότητας διάνοιξης σήραγγας.
«(Αυτό) θα παρέχει σύγχρονες διαγνωστικές δυνατότητες και δεδομένα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας και των επιδόσεων του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ χωρίς περαιτέρω υπόγειες δοκιμές πυρηνικών εκρηκτικών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια έκθεση από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ (GAO) που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο λέει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν δύο συσκευές μέτρησης στην τοποθεσία της Νεβάδα για να «κάνουν νέες μετρήσεις πλουτωνίου κατά τη διάρκεια πειραμάτων».

Οι συσκευές και οι σχετικές βελτιώσεις υποδομής, που απαιτούνται «για την ενημέρωση των σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του αποθέματος πυρηνικών όπλων» θα κοστίσουν περίπου 2,5 έως 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι έτοιμες έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση του GAO.

Συνεχής εκσυγχρονισμός

Ο Hans Kristensen, διευθυντής του Έργου Πυρηνικής Πληροφόρησης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφώνησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης δοκιμών εάν μια από τις μεγάλες δυνάμεις το πράξει.

«Τη στιγμή που μια από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις θα σκάσει ένα πυρηνικό όπλο κάπου, ξέρετε, όλα τα στοιχήματα είναι κλειστά, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα ενταχθούν ξανά σε αυτήν την επιχείρηση», είπε.

The B-21 Raider is unveiled during a ceremony at Northrop Grumman's Air Force Plant 42 in Palmdale, California, on December 2, 2022.

Σε μια πρόσφατη επετηρίδα για τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, της οποίας συνέταξε ο Kristensen και δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) τον Ιούνιο, οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ – συνέχισαν να «εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια» πέρυσι.

Η Ρωσία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat ή «Satan II» είναι επιχειρησιακός.
Το Sarmat θα μπορούσε να μεταφέρει 10 και πιθανώς περισσότερες ανεξάρτητα στοχευμένες πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα (ή περίπου 11.185 μίλια), σύμφωνα με το Έργο Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν επίσης νέα συστήματα παράδοσης για πυρηνικές κεφαλές όπως το βομβαρδιστικό stealth B-21 και το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia.
Ως μέρος της αναβάθμισης, θα προστεθούν και πυρηνικοί χώροι αποθήκευσης στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ellsworth και στο Dyess, έγραψε ο Kristensen σε έκθεση στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων το 2020.

Η έκθεση SIPRI ανέφερε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος περίπου το 90% όλων των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να υπολογίζεται ότι έχουν αποθηκευμένες περισσότερες από 3.700 κεφαλές και τη Ρωσία να έχουν περίπου 4.500.
Και οι δύο χώρες διατηρούν τα στρατηγικά πυρηνικά τους οπλοστάσια σε συναγερμό, που σημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να εκτοξευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας έχει αυξηθεί από 350 κεφαλές τον Ιανουάριο του 2022 σε 410 τον Ιανουάριο του 2023.

Στο παρελθόν, η Κίνα δεν συνδύαζε τις κεφαλές με τα συστήματα παράδοσης, διατηρώντας τις πυρηνικές της δυνάμεις σε κατάσταση «χαμηλού συναγερμού».
Ωστόσο, η ΜΚΟ Ένωση Ελέγχου Όπλων (ACA) είπε ότι φέτος η PLA εναλλάσσει πλέον τα τάγματα πυραύλων από κατάσταση ετοιμότητας σε κατάσταση ετοιμότητας για εκτόξευση κάθε μήνα.
Η Fiona Cunningham, μη κάτοικος μελετητής στο Πρόγραμμα Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, έγραψε στο μηνιαίο περιοδικό της ACA τον Αύγουστο ότι η πυρηνική στάση του Πεκίνου είναι δύσκολο να ερμηνευτεί.

«Το αυξανόμενο μέγεθος, η ακρίβεια, η ετοιμότητα και η ποικιλομορφία του οπλοστασίου της Κίνας ενισχύει την αξιοπιστία της ικανότητας της χώρας να απειλεί με αντίποινα για ένα πυρηνικό χτύπημα και επιτρέπει στην Κίνα να κάνει πιο αξιόπιστες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων πρώτα», έγραψε.

Ωστόσο, ο Kristensen είπε στο CNN ότι ενώ και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε δοκιμές, αλλά «μια πλήρους κλίμακας πυρηνική δοκιμή είναι απίθανη».

Aerial view of snow covering on Lop Nur lake and Taklamakan Desert at Yuli County on November 28, 2021, in Bayingolin Mongol Autonomous Prefecture, Xinjiang Uygur Autonomous Region of China.

Ο Daryl Kimball, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, συμφώνησε, γράφοντας στο ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού τον Σεπτέμβριο ότι «η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με όπλα στις πρώην εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους».

Αλλά ο Kimball σημείωσε ότι χωρίς μια πραγματική δοκιμή, «είναι πιο δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, για τα κράτη να αναπτύξουν, να αποδείξουν και να εφαρμόσουν νέα σχέδια».

Τι νόημα έχουν περισσότερες δοκιμές;

Αλλά αν και οι τρεις χώρες έχουν αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές από τη δεκαετία του 1990, τι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την επανέναρξη αυτών;
Ο Lewis είπε ότι ένας λόγος για δοκιμή, ειδικά για την Κίνα, είναι να ληφθούν πιο ενημερωμένα δεδομένα για μοντέλα υπολογιστών που δείχνουν τι θα κάνει μια πυρηνική έκρηξη.

Διότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες δοκιμές, η Κίνα έχει κάνει μόνο περίπου 40 και έχει σημαντικά λιγότερα σημεία δεδομένων.

«Αυτές οι 40 δοκιμές έγιναν τη δεκαετία του 1960, στη δεκαετία του 1970, στη δεκαετία του 1980, όταν η τεχνολογία τους δεν ήταν τόσο υψηλή.

Τα δεδομένα που έχουν δεν είναι τόσο καλά», είπε ο Lewis.

Άλλοι επισημαίνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης, τα οποία παράγουν μια μικρότερη πυρηνική έκρηξη που θα μπορούσε να στοχεύσει σε μια συγκεκριμένη μονάδα ή σχηματισμό πεδίου μάχης, αντί να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη.

Σε μια έκθεση του 2022 για το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στη Βαλτιμόρη, οι ερευνητές Michael Frankel, James Scouras και George Ullrich προτείνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διστάσουν να αντεπιτεθούν για μια ρωσική επίθεση χαμηλής απόδοσης επειδή δεν έχουν δοκιμάσει τους τύπους όπλων που θα χρειαζόταν.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα αρκετά όπλα χαμηλότερης απόδοσης στο οπλοστάσιό τους, είναι ανεπαρκή ως προς την ποσότητα και την ποικιλία των συστημάτων παράδοσης», λέει η έκθεσή τους, με τίτλο «Tickling the Sleeping Dragon’s Tail».

Novaya Zemlya is an archipelago in the Arctic Ocean located north of Russia, August 23, 2012.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η έκθεση, μικρότερα πυρηνικά, με απόδοση μικρότερη από ένα κιλοτόνο (για σύγκριση, η ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας το 1945 είχε απόδοση περίπου 15 κιλοτόνων) που μπορούν να παραδοθούν με αεροσκάφη ή πλοία έχει προταθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις ρωσικές πυρηνικές απειλές.

«Τέτοια όπλα είναι απίθανο να είναι διαθέσιμα ελλείψει δοκιμών», αναφέρει η έκθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, έχουν πραγματοποιήσει 1.032 δοκιμές, η πρώτη το 1945 και η τελευταία το 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η Σοβιετική Ένωση –τώρα η Ρωσία– διεξήγαγε 715 δοκιμές μεταξύ 1949 και 1990 και η Κίνα έχει δοκιμάσει 45 φορές μεταξύ 1964 και 1996.
Ο Lewis πίστευε ότι η παρόρμηση προς τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα να είναι οι πρώτες που θα αναπτύξουν «εξωτικά» όπλα του μέλλοντος, ενσταλάζει επίσης την ανάγκη για πυρηνικές δοκιμές αυτών των πιθανών συστημάτων.

Μερικά από αυτά μπορεί σύντομα να βρεθούν στο ρωσικό οπλοστάσιο, καθώς ο Putin έχει καυχηθεί για όπλα όπως μια τορπίλη με πυρηνικό οπλισμό και έναν πυρηνικό πύραυλο κρουζ.
«Είμαστε στα πρόθυρα αυτού του είδους του μέλλοντος επιστημονικής φαντασίας όπου επαναφέρουμε όλες αυτές τις τρομερές ιδέες από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο Lewis.

Αποκάλυψη – σοκ…

Back to top button