breaking newsΕλλάδα

« Ελληνοτουρκικά: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» Στη Γαλάζια μας Πατρίδα…

 

 

της Φανούλας Αργυρού*

 

Υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος μιας νέας  επίθεσης κατά του Ελληνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου η Τουρκία δεν πτοείται να μας προειδοποιεί για τις διαθέσεις της ενώ η ελλαδική και κυπριακή πλευρά τρέμουν να απαντήσουν ευθαρσώς  όσες ύβρεις και απειλές και αν μας πετάει  καθημερινά κατάμουτρα καθώς αλωνίζει στις γαλάζιες μας θάλασσες. 

Δεν τόλμησαν ακόμα να πουν το αυτονόητο που είπε ο Αρχηγός του λιβυκού στόλου: « Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία». (Sigmalive 9.12.2019).

Διαβάσαμε ότι «ανώτατες στρατιωτικές ελλαδικές πηγές» δήλωσαν «με νόημα» ότι «Η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος». (Infognomonpolitics.gr  6.12.2019).

Θα επικρατήσει δηλαδή  η θέση  Νίκου Κοτζιά,  ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ξέρει τάχα,  για την  «Συνθήκη Εγγυήσεως» (που υπέγραψε ΚΑΙ η Ελλάδα για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας της ΚΔ το 1960) την οποία θεωρεί αναχρονιστική;  Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε  καμία επίσημη ενέργεια για επίσημη απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από αυτή…

Ειδικά όταν η άλλη «εγγυήτρια», η   Βρετανία, ουδέποτε είχε υπόψη της να επέμβει σε τέτοια περίπτωση. Το  είπε το 1963/64, το είπε το 1972 και το έκανε πράξη με την Εργατική κυβέρνηση της το 1974…O  κυπριακός Ελληνισμός βασίζεται, όμως σήμερα,  πάνω στην Ελλάδα.  Γι΄αυτό  είναι κατεπείγουσα ανάγκη να γνωρίζει αλλιώς θα προσφερθεί ως πρόβατο στη νέα σφαγή της Τουρκίας, που όλοι πιστεύουν πλέον ότι είναι θέμα χρόνου και όχι αν.

Ο  ταξίαρχος ε.α Γιώργος Κυριάκου στις 8.10. 2017 είπε μεταξύ άλλων από το «Σίγμα» :   «1) η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη  έχει υποχρέωση να εγγυάται την ΚΔ η οποία υφίσταται ακόμα 2) Υπάρχει κοινός σχεδιασμός μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΦ … το ΓΕΕΘΑ έχει τους σχεδιασμούς του σε ότι αφορά την Κύπρο και κυρίως από πλευράς ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων … αν γίνει ένας πόλεμος στην Κύπρο το πρώτο που θα έχουμε είναι ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό εκ μέρους της Τουρκίας.  Συνεπώς το ΓΕΕΘΑ έχει σχέδια από τώρα πως θα άρει το ναυτικό αποκλεισμό…»

https://m.youtube.com/watch?v=VwykYjOa1vU (Πρωτοσέλιδο με Ανδρέα Δημητρόπουλο).

Ισχύουν ή όχι αυτά;

Ο ταξίαρχος ε.α Γ. Κ  διευκρίνισε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια επικεντρώνονται σε αποτροπή του ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού με την συνδρομή των ελλαδικών ενόπλων δυνάμεων και όχι αποκλειστικά της Εθνικής Φρουράς. Πως  τώρα οι «ανώτατες στρατιωτικές ελλαδικές πηγές» αναμασούν ότι   «Η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος»;  Επομένως είναι υψίστης σημασίας η Εθνική Φρουρά να κάνει σχέδια αποτροπής από μόνη της όμως ήδη μας τόνισε αξιωματούχος του Ισραήλ,  πρέπει να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και σε κανένα άλλο…

https://m.youtube.com/watch?v=VwykYjOa1vU

Σχετικό το άρθρο του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή « Έρχονται χειρότερα» στη «Σημερινή» 8.12.2019 «…Δεν λησμονεί η Αθήνα, απλώς αδυνατεί. Είναι φοβισμένη. Της πήρε τον αέρα η Τουρκία. Την εξευτελίζει. Και η Αθήνα εφευρίσκει όλων των ειδών τις κατευναστικές πολιτικές, όλων των ειδών τις υποχωρήσεις, όλων των ειδών τις θωπείες προς το τουρκικό θηρίο. Πρέπει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας να μην επιθυμεί (όπως ρητορικά και θωπευτικά λέγει), ισχυρή και πλούσια Τουρκία… βαφτίζοντας την αποδεδειγμένη φοβία και αδυναμία της «σύνεση» και «ψυχραιμία» και «Διεθνές Δίκαιο», παραδίδεται αντί να αντιτάσσεται στις τουρκικές πράξεις…

Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να του χαριστούν…Τουναντίον θα οικτίρουν, αν δεν θα σαρκάζουν, την ανερμάτιστη διπλωματική κενολογία… Και την ασπόνδυλη πολιτική που φραστικά εκπέμπεται προς την Τουρκία. Η Τουρκία πράττει, κατακτά και δημιουργεί τετελεσμένα. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Δένδιας ότι ο Τούρκος δεν κατευνάζεται με φραστικές θολούρες και θωπείες…»

Ο τουρκικός χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Και όλα αυτά καθώς ο τουρκικός στόχος ενισχύεται, με 6 νέα υποβρύχια και φρεγάτες για την προστασία της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», της κλεμμένης γης και θάλασσας,από την ελληνική επικράτεια (στα χαρτιά προς το παρόν).  Τη μισή Κύπρο την άρπαξε από το 1974… Παράλληλα το 2020 θα αρχίσει και η χρήση του συστήματος πυραυλικής αεροπορικής άμυνας χαμηλού/μεσαίου βεληνεκούς Hisar, καθώς και το σύστημα  Siper ενώ θα προχωρήσουν και σε εκσυγχρονισμό των μαχητικών  F-16. Συν η αγορά των ρωσικών S-400 για τους οποίους έγινε και λόγος ότι η κατοχική Τουρκία σκοπεύει μάλιστα να εγκαταστήσει και στην κατεχόμενη Κύπρο…

https://www.sigmalive.com/news/international/600771/o-tourkikos-stolos-enisxyetai-psaxnoun-synodeftiko-ploio-tou-orouts-reis

Ναυτικός και εναέριος αποκλεισμός

Συζητώντας όλα αυτά με τη  συσσώρευση ολοένα και περισσοτέρων τουρκικών πλοίων πέριξ της Κύπρου και ελληνικών νήσων προστίθεται για προβληματισμό  και το άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Αποστόλου Κατσαρού «Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μήπως όχι ο αποκλεισμός από την Τουρκία;» (Sigmalive 9.12.2019) ο οποίος επισημαίνει και αυτός στην ερώτηση αν υπάρχει ελπίδα για την Κύπρο : «Ασφαλώς και υπάρχει, αλλά… η ΚΔ χρειάζεται σχέδια αποτροπής που να βασίζονται στις δυνάμεις της, διότι η Ελλάδα… αναλώνεται σε πασιφιστικές πολιτικές κατευνασμού που ενισχύουν τις ορέξεις του νεοσουλτάνου. Είναι δηλαδή υψίστης σημασίας η Εθνική Φρουρά να αναπτύξει σχέδια αποτροπής από μόνη της…».

Και παραπέμπει σε δηλώσεις του  καθηγητή γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δρ. Κων/νο Γρίβα σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα» (τεύχος 408, 3/8/2019) και του  αντιστράτηγου  εν αποστρατεία και πρώην προϊστάμενος της ΚΥΠ, Αντρέας Πενταράς στο Σίγμα.

Επί τούτου λοιπόν ζήτησα τη γνώμη του Δρ. Νικόλα Ιωαννίδη, (PhD Public International Law (University of Bristol) Η θέση του: «…Για να έχουμε ναυτικό αποκλεισμό πρέπει τα πολεμικά πλοία μιας χώρας να παρεμποδίζουν την είσοδο και έξοδο από τα λιμάνια ενός άλλου κράτους. Είναι, δηλαδή, μια άλλη μορφή πολιορκίας. Επίσης, ο ναυτικός αποκλεισμός θεωρείται επίθεση (aggression), σύμφωνα με το Ψήφισμα 3314/1974 ΓΣ ΟΗΕ, και δίνει το δικαίωμα στο κράτος-θύμα να ασκήσει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα… Κάποιες ενέργειές της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά όχι ναυτικό αποκλεισμό» (μέχρι σήμερα εννοείται).

Τώρα αν η Τουρκία θα το επιχειρήσει δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε. Όμως θα πρέπει να δούμε και πως θα αντιδράσουν οι ξένες χώρες σε μια τέτοια ενέργεια ή νέα χερσαία εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε νησιά του Αιγαίου.

1)    Από πλευράς ΗΠΑ  και ΝΑΤΟ (ξεχάστε την ΕΕ αυτή ζει στο κόσμο και τις αδυναμίες της) αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα της Τουρκίας εφόσον

α) το ΝΑΤΟ δεν τολμά να την πετάξει έξω από την συμμαχία μη έχοντας καταρχάς μηχανισμό για εκδίωξη μέλους της και δεύτερον όπως μας ενημερώνει το Bloomberg οι ΗΠΑ έχουν ακόμα τα  αμερικανικά πυρηνικά στις αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία

β) το ΝΑΤΟ το μόνο που θα κάνει είναι να προτρέψει την Ελλάδα να κάτσει φρόνιμα γιατί δεν θέλει δύο μέλη να τσακώνονται

γ) ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο  5.10.2019 ξεκαθάρισε  ήδη βρισκόμενος στην Ελλάδα  (βλέπε άρθρο Κωνσταντίνου Κατσαρού) ότι ουσιαστικά μόνο αν η Τουρκία προβεί σε αποβατικές ενέργειες θα παρέμβουν οι ΗΠΑ (όχι σε σενάριο αποκλεισμού και ακόμα και σε περίπτωση αποβατικής ενέργειες δεν διευκρινίστηκε ποία θα είναι η αμερικανική παρέμβαση).  Δηλαδή τίποτα δεν θα κάνουν. Η Τουρκία θα αφεθεί, όπως και στην  Κύπρο το 1974 – να αρπάξει ότι καταφέρει και θα  της μείνει και η Ελλάδα θα σμικραίνει καλούμενη σε … διάλογο διαπραγματεύσεων νοείται περαιτέρω παραχωρήσεων όπως έγινε εδώ και 45 χρόνια με την ΚΔ…

« Ελληνοτουρκικά: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»

Η συζήτηση έξω από τα δόντια στις 7 Δεκεμβρίου 2019 από το Κρήτη TV με τίτλο « Ελληνοτουρκικά: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» πιστεύω καλύπτει όλους τους αρθρογράφους και αναλυτές για τις σοβαρές επισημάνσεις τους για τις ενέργειες και προθέσεις της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριος καλεσμένος στο πρόγραμμα  ο  καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Γρίβας με παρεμβάσεις από τον Ομότιμο καθηγητή και «πατέρα» της ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρο Καρυώτη από τη Νέα Υόρκη, τον  Διεθνολόγο Αλέξανδρου Δρίβα και τον Ηλία Κονοφάγου της Επιτροπής Ενέργειες της Ακαδημίας Αθηνών  και εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρίας Flow Energy S.A.

https://youtu.be/deH3VkJxgAU     

Οι θέσεις  που εκφράστηκαν θα πρέπει να ακουστούν και ληφθούν υπόψη από όλους, ηγεσίες και λαό και να ξεκινήσει άμεσα  προετοιμασία αντιμετώπισης των όσων «χειρότερων» έρχονται από τους Τούρκους  πειρατές και άρπαγες των εθνικών μας συμφερόντων. 

Ας μην επιτρέψουμε σε διάφορους σημερινούς Chamberlain Αθήνας και Λευκωσίας να  κατευνάζουν τους κατακτητές ανεμίζοντας «θωπείες» και υποσχέσεις για αγωγούς μέσω Τουρκίας ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές εισβολές και κατοχή από το 1974, τα τουρκικά γεωτρύπανα βρίσκονται  στην κυπριακή ΑΟΖ με μας περιμένοντας «χειρότερα».

 

 *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 15/12/2019

Back to top button