breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πιθανοί κίνδυνοι από το σύστημα 5G

H πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να μην ανανεώσει τη σύμβαση με εταιρία κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση του συστήματος 5G, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην υγεία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο δήλωσε ότι «τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G είναι ασφαλή και ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

 

Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

 

Η δήλωση αποκτά ενδιαφέρον επειδή μπορεί να διερευνηθεί ακόμη μια φορά ο βαθμός αξιοπιστίας των κρατικών φορέων μέσα από τη σύγκριση με τις θέσεις των διεθνών οργανισμών και των επιστημονικών φορέων τους.

Πλην της πολιτισμένης Ελλάδας, όπου επικρατούν τα οικονομικά συμφέροντα, η συσκότιση και η παραπληροφόρηση της εξουσίας, η δημόσια συζήτηση επί του θέματος παντού σε όλο τον κόσμο διεξάγεται με υπευθυνότητα.

Η ποιότητα της κρατικής πληροφόρησης και οι σκοτεινές διαδρομές της εξουσίας μπορούν να χαρτογραφηθούν μέσα από σχετική συζήτηση στην κυπριακή Βουλή, όπου ο βουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Περδίκης αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για το σύστημα 5G είναι πανεπιστημιακός καθηγητής που υπήρξε έμμισθος σύμβουλος εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Επειδή αφενός όλες οι αποφάσεις στην Ελλάδα λαμβάνονται με κριτήριο το οικονομικό κέρδος και το προσωπικό όφελος και αφετέρου οι κρατικές δογματικές θέσεις για το σύστημα 5G διαμορφώνονται από μη ειδικούς επιστήμονες, θα είναι διαφωτιστικό να παραθέσουμε τις θέσεις των υπευθύνων παγκόσμιων οργανισμών.

Προσφάτως εμφανίστηκε ένα «άρθρο γνώμης» στο «Scientific American», που είναι το πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και στο οποίο έστω και μία επιστημονική δημοσίευση μπορεί να εξασφαλίσει πανεπιστημιακή έδρα, όπου παρουσιάζεται η θέση ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το σύστημα 5G είναι ασφαλές»[1].

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι πλείστες επιστημονικές δημοσιεύσεις τεκμηριώνουν πλέον τη θέση ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΗΑ) είναι επικίνδυνη ακόμα και σε πολύ μικρές εντάσεις και ότι ο μύθος των «ακίνδυνων» θερμικών επιδράσεων της ΗΑ στον άνθρωπο έχει καταρριφθεί.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Reflex απέδειξε ότι η έκθεση ανθρώπινων κυττάρων εκτεθειμένων σε ΗΑ κινητών τηλεφώνων σπάει τη διπλή έλικα του DNA το ίδιο αποτελεσματικά όπως και οι επικίνδυνες ακτίνες γάμμα που εκπέμπονται από ραδιενεργούς πυρήνες [2].

Έπειτα από χιλιάδες επιστημονικές έρευνες σχετικές με τα αποτελέσματα της ΗΑ στην υγεία, των οποίων το περιεχόμενο και τη σχετική βιβλιογραφία κατέθεσε πρόσφατα ο γράφων στην κυπριακή Βουλή, το 2011 το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (IARC) κατηγοριοποίησε τις ΗΑ με συχνότητες μεταξύ 3KHz-300GHz ως «πιθανό αίτιο πρόκλησης ανθρωπογενούς καρκινογένεσης» και τις ταξινόμησε όσον αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας στην κατηγορία 2B [3]

Επίσης το εθνικό πρόγραμμα νανοτοξικολογίας των ΗΠΑ κατέληξε ότι «υπάρχουν καθαρές ενδείξεις ότι η έκθεση πειραματόζωων σε ΗΑ προκαλεί καρκίνο του μυοκαρδίου και ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η ΗΑ προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου και των επινεφριδίων στα ζώα» [4].

Αντίστοιχες μελέτες βεβαίως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν σε ανθρώπους και συνεπώς κατ’ αναλογία με τις έρευνες που γίνονται για τα φάρμακα σε πειραματόζωα η ισχύς των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι δεδομένη και για τον άνθρωπο.

Εκατοντάδες ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μια σημαντικότατη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου καθείς, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και οι «υπεύθυνοι» φορείς του, μπορεί να ενημερωθεί για τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον βαθμό επικινδυνότητας της ΗΑ προτού εκτεθούν με τις τοποθετήσεις τους [5].

Άκρως κατατοπιστική είναι και η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου επί του θέματος, εντός της οποίας συμπεριλαμβάνονται και οι επιστημονικές έρευνες του διακεκριμένου καθηγητού Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Γεωργίου, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτη είναι ίσως οι μοναδικοί ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους επί του θέματος στην Ελλάδα [6].

Θα ήταν ευτύχημα αν ο δημόσιος διάλογος διεξαγόταν με σοβαρότητα, χωρίς πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.

Παρά το γεγονός ότι η ΗΑ που εκπέμπεται από μία μόνο κεραία σε απόσταση 300 μέτρων στη συχνότητα των 900ΜΗz είναι 1 τρισεκατομμύριο φορές ισχυρότερη από το ποσό της ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος από τον ήλιο και το Διάστημα, οι πολιτικοί και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα βγουν μάλλον πολλαπλώς κερδισμένοι αν κατορθώσουν να αντικρίσουν κατάματα την επιστημονική αλήθεια.

Άλλωστε, η εμπειρία αποδεικνύει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι δυνατό να σταματήσουν, έστω και αν έχουν οδυνηρά αποτελέσματα.

 

 

[1] https://blogs.scientificamerican.com/observations/we-have-no-reason-to-believe-5g-is-safe/

[ 2] https://www.jrseco.com/eu-reflex-study-shows-dna-damage-caused-by-radiation-from-wireless-devices-and-mobile-phones/

[3] https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf

[4] https://ntp.niehs.nih.gov/whatwestudy/topics/cellphones/index.html?utm_source=direct&utm_medium=prod&utm_campaign=ntpgolinks&utm_term=cellphone

[5] https://bioinitiative.org/table-of-contents/

[6]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK304630/pdf/Bookshelf_NBK304630.pdf

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Πηγή

Back to top button