breaking newsΕλλάδα

Mας πάνε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο: Η ΕΕ θέλει να στείλει Ελλάδα-Τουρκία σε διαπραγματεύσεις – «Βρείτε τα για να απoφύγετε την σύγκρουση»

 

Με λίγα λόγια υλοποιούν τον στόχο του Ερντογάν.

Η Άγκυρα γνωρίζει να μεν ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι με μέρος της, όμως οι Τούρκοι προτάσσοντας την δύναμη των όπλων και απειλώντας στην ουσία με σύρραξη, εξαναγκάζει την μικρή και φοβική Ευρώπη να οδηγήσει την χώρας μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι… στηρίζει η ΕΕ με κορυφαίους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι «το μέλλον των Ευρωτουρκικών και Ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από τη Χάγη». Αυτό εκτιμά σε δημοσίευμα της από τις Βρυξέλλες η Real News επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων διπλωματών που υποστηρίζουν ότι ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο δύσκολα θα βελτιωθούν». 

Τι σημαίνει με λίγα λόγια η πρόταση στα εισαγωγικά; Ότι δεν είναι καιρός για συγκρούσεις, όποτε μοιραστείτε τα κοιτάσματα, θα βγείτε όλοι κερδισμένοι. 

Εάν τελικά ισχύουν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, τότε όπως όλοι καταλαβαίνουμε οδηγούμαστε σε εθνική ήττα, παρόμοια, ή ίσως και χειρότερη από αυτήν του 1922. 

Θα δεχθεί κάτι τέτοιο η Ελληνική διπλωματία; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά και δεν το αποκλείουμε. Είναι τέτοια η υποχωρητικότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που μας οδηγεί ακόμα και σε αυτές τις σκέψεις. 

Η χώρας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Έχουμε ισχυρές ΕΔ και πρέπει να απαντήσουμε σκληρά σε όποια τουρκική πρόκληση. 

Εξάλλου το δείχνουν, αγοράζουν νέο γεωτρύπανο με στόχο να το στείλουν νοτίως της Κρήτης

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ:

Ως εκ τούτου, η συνολική και συντονισμένη πίεση από την πλευρά της ΕΕ προς την Τουρκία, υπό τη νέα ηγεσία της Κομισιόν και του Συμβουλίου, αλλά και υπό την εποπτεία του ύπατου εκπροσώπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, που έχει στηρίξει την Ελλάδα και από την προηγούμενη ιδιότητα του θα είναι διπλή:
Αφενός θα συμφωνήσει να πάει η Ελλάδα στη Χάγη και αφετέρου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε σχέση με το δεύτερο η έκθεση του Γενικού γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Gutteres δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού όπως την ερμηνεύουν οι Eυρωπαίοι διπλωμάτες. Ή θα καθίσουν στο τραπέζι οι δύο κοινότητες, σε διαδικασία κλειστού τέλους, ή η δυναμική χάνεται με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο επιμερισμός ευθυνών θα ακολουθήσει και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε ότι έχει σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την ΕΕ όσο και για την Ελλάδα, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει θέσει την παραπομπή της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη σε πρώτιστη θέση των επιδιώξεων της εξωτερικής της πολιτικής, ειδικά την εποχή Κρανιδιώτη, και της πορείας προς την απόδοση υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας. Η Τουρκία για να πάρει την υποψηφιότητα, έδωσε τη συγκατάθεση της στην Ελλάδα για προσφυγή στη Χάγη το 1999 ως το 2003. 

Με λίγα λόγια, εάν δεν αντιδράσουμε, οδηγούμαστε σε τετελεσμένα!

 

 

pentapostagma

 

Back to top button