breaking newsΕλλάδα

Ξεπουλιέται η Αμφίπολη!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Δυο αρχαία νομίσματα από την Αμφίπολι, ανάμεσα σε πολλά άλλα από την Μακεδονία, ξεπουλιούνται στην δημοπρασία Obolos 13 της Nomos, τώρα, τον Ιούνιο του 2019…

Θα σταθώ στα της Αμφιπόλεως:

Το πρώτο αρχαίο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ νόμισμα από την πολυβασανισμένη Αμφίπολη είναι μια σπάνια δραχμή του 369-368 π.Χ. Ασημένιο νόμισμα, 15 χλστ., βάρους 3,93 γραμμ. Εικονίζει κεφαλή του θεού Απόλλωνος, στραμμένη ελαφρώς προς τα δεξιά. Γράφει ΑΜΦ-ΙΠΟ-ΛΙΤ-ΕΩΝ! Εξογκωμένο τετράγωνο πλαίσιο που περιβάλλει έναν πυρσό με φλόγα προς τα αριστερά, μαρτυρά όλον την πνευματικό πυρσό της πόλεως. Όλα μέσα σε ένα πολύ ρηχό έγκοιλο τετράγωνο.
Το νόμισμα αναφέρεται στους Lorber 63 (O9 / R1) και SNG ANS 80. Ίσως είναι το δεύτερο γνωστό δείγμα αυτών!
Το νόμισμα, προέρχεται, λένε, από «μια αμερικανική συλλογή» (Triton 1-2 Δεκεμβρίου 1997, 403)…

Μαζί ξεπουλιέται και ένα άλλο αρχαίο νόμισμα, από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Αμφίπολη. Εικονίζει τον Αλέξανδρο Σεβήρο (άρα 222-235). Χάλκινο, 22 χλστ., 6,01 γραμμ. Γράφει: AYTO K M AYP CEY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟC. Βραβευμένη (δαφνοστεφανωμένη), η προτομή του Σεβήρου Αλεξάνδρου προς τα δεξιά.

Στην οπίσθια όψι γράφει: ΑΜΦΙΠΟΛΕΙΤΩΝ. Η θεά Τύχη της Αμφίπολης είναι καθισμένη αριστερά σε θρόνο με πλάτη, κρατώντας φιάλη και μακρύ σκήπτρο. Σε έξεργο ένα ψάρι προς τα αριστερά.
Το νόμισμα αναφέρεται στους AMNG III 88, SNG ANS 203-205, και Varbanov 3299…
Για την ιστορία, ο Αλέξανδρος Σεβήρος (208-235) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτωρ (222-235), ο τελευταίος της Δυναστείας των Σεβήρων, που δολοφονήθηκε και νέος αυτοκράτωρ Ρώμης ανακηρύχθηκε ένας Θραξ, ο Μαξίμινος… Ψιλά γράμματα…

Τώρα, για το πού ευρέθησαν, από πού εκλάπησαν, και πότε… ούτε λόγος… Ψιλά γράμματα…

Και ο διασυρμός της Αμφιπόλεως (και της Μακεδονίας) συνεχίζεται… Ψιλά γράμματα…

arxeion-politismou.gr

Back to top button