breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

5+1 σημάδια ότι η επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι πραγματικότητα και όχι μύθος

ου Kit Knightly

Στ’ αλήθεια, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων πρόκειται να δεχτεί μιαν ολοκληρωτική επίθεση.

  1. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Είναι βέβαιο ότι η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και του σιταριού -εν μέρει λόγω των συγκρούσεων στο πεδίο, αλλά κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας σιταριού και άλλων σιτηρών. Και τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την παρασκευή τροφής για τον άνθρωπο, αλλά και ως ζωοτροφή. Τα δυτικά έθνη που μποϊκοτάρουν το ρωσικό σιτάρι ευθύνονται για την πιθανή αύξηση των τιμών μιας τεράστιας ποικιλίας τροφίμων.

Έχουμε ήδη δει το πλαφόν αγοράς στο ηλιέλαιο (μια σημαντική εξαγωγή της Ουκρανίας), και έχουμε ενημερωθεί ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα είδη προϊόντων, όπως τα λουκάνικα, το κοτόπουλο, τα ζυμαρικά, και η μπύρα.

Αυτός ο πόλεμος δεν χρειαζόταν να γίνει. Θα μπορούσε να έχει αποτραπεί (και μπορεί ακόμη να σταματήσει) με μιαν απλή συμφωνία για την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Συνδυάστε το αυτό με το τερατώδες μέγεθος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας –που δεν έχουν ανάλογό τους στην πρόσφατη ιστορία– και θα καταλάβετε ότι το χάος στα πεδία των μαχών και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών των τροφίμων αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης πολιτικής που εξυπηρετεί την ατζέντα της Μεγάλης Επαναφοράς.

  1. Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου έχει φυσιολογικές και ολοφάνερες αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα της βιομηχανίας – ιδιαίτερα στις μεταφορές, τα logistics, και την γεωργία.

Παρά τους φόβους για αύξηση του κόστους επιβίωσης, τις προειδοποιήσεις για ελλείψεις τροφίμων, και την θέση της Ρωσίας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν κάνει σχεδόν μηδενικές προσπάθειες για να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου.

Αν και η υψηλή τιμή του πετρελαίου έχει ήδη βοηθήσει το ρωσικό ρούβλι να ανακάμψει στα προ του πολέμου επίπεδα, εντούτοις η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να ανεβάζει τις τιμές αντί να τις ρίξει αυξάνοντας την παραγωγή της και πλημμυρίζοντας την αγορά -όπως έκανε το 2014/15.

Η διατήρηση της υψηλής τιμής του πετρελαίου αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση, που δείχνει ότι η αύξηση του κόστους επιβίωσης και οι τυχόν επακόλουθες ελλείψεις τροφίμων είναι προσχεδιασμένες.

  1. Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Τα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών. Αλλά η δυναμική αυτής της «γρίπης» φαίνεται να είναι ίδια με αυτήν της πανδημίας. Τα PCR τεστ χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των πτηνών, όσα πτηνά βρίσκονται «θετικά» θανατώνονται, και στην συνέχεια αυτές οι θανατώσεις χαρακτηρίζονται ως «θάνατοι από την γρίπη των πτηνών».

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη καταστρέψει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια πουλερικά μόνο στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κοτόπουλων και αυγών στον κόσμο. Η Γαλλία, ο Καναδάς, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης θανατώσει εκατομμύρια πτηνά.

Υποτίθεται ότι η γρίπη των πτηνών ευθύνεται για την εκτόξευση της τιμής του κοτόπουλου και των αυγών.

Σημειώστε ότι μια νέα έκθεση προειδοποιεί ότι και οι χοίροι μπορούν να μεταδώσουν «υπερβακτηρίδια» στους ανθρώπους -επομένως είναι πιθανό να υποστούν και αυτοί εξόντωση, στο προσεχές μέλλον.

  1. ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να πιέζει τους αγρότες να προσθέσουν γεωργική γη στο «πρόγραμμα διατήρησης αποθεμάτων» -ένα χρηματοδοτούμενο από την κεντρική κυβέρνηση πρόγραμμα, που φέρεται να αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά πληρώνει τους αγρότες για να μην καλλιεργούν. Μια πολύ περίεργη πολιτική απόφαση, δεδομένων των προβλέψεων για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Και, σε πολιτειακό επίπεδο, η Καλιφόρνια σχεδιάζει να πληρώσει τους αγρότες για να… μειώσουν τις καλλιέργειες -αυτήν την φορά, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σε εξέλιξη ένα παρόμοιο πρόγραμμα, για εντελώς διαφορετικούς (υποτίθεται) λόγους.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση πληρώνει εφάπαξ ποσά έως 100.000 £ σε όσους αγρότες θέλουν να… εγκαταλείψουν την γεωργία.

Άλλη μια περίεργη πολιτική, σε περίοδο γεωπολιτικών αναταραχών που επηρεάζουν την επάρκεια των τροφίμων.

  1. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι δύο από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγείς λιπασμάτων και προϊόντων που σχετίζονται με λιπάσματα -με συναλλαγές αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, ο πόλεμος στην Ουκρανία (και οι κυρώσεις) πλήττουν ήδη σκληρά την αγορά λιπασμάτων, με τις τιμές να σημειώνουν, τον Μάρτιο, νέα υψηλά όλων των εποχών.

Η Κίνα, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο, διέκοψε από το περασμένο καλοκαίρι τις εξαγωγές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει (όπως ισχυρίζεται) χαμηλές τις εγχώριες τιμές των τροφίμων.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ περίεργη η ξαφνική απόφαση της Union Pacific να βάλει όριο στον αριθμό των παραδόσεων λιπασμάτων, και να υποχρεώσει τον κολοσσό του κλάδου, CF Industries, σε μείωση έως και 20% της χρήσης αμαξοστοιχιών για μεταφορές.

Στην δημόσια απάντησή της, η CF Industries δήλωσε:

Αυτή η απόφαση της Union Pacific δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τους αγρότες… Όχι μόνο θα καθυστερήσει η παράδοση λιπασμάτων λόγω αυτών των περιορισμών στις μεταφορές, αλλά, επιπλέον, το λίπασμα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ανοιξιάτικων καλλιεργειών ενδέχεται να μην φτάσει ποτέ στους αγρότες. Θέτοντας αυτόν τον αυθαίρετο περιορισμό σε λίγους μόνο αποστολείς, η Union Pacific θέτει σε κίνδυνο την συγκομιδή των αγροτών και αυξάνει το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές.

BONUS: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όσα ακολουθούν έχουν χαρακτήρα απλής επισήμανσης, όχι επίσημης θέσης.

Είναι περίεργο το γεγονός ότι, τους τελευταίους έξι μήνες, παρατηρείται έξαρση πυρκαγιών σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τον Αύγουστο του 2021, τουλάχιστον 16 τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλην την χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, κάηκε μια επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος στην Νεμπράσκα, επηρεάζοντας κατά 5% την επάρκεια της χώρας σε βόειο κρέας.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έκλεισε λόγω πυρκαγιάς ένα εργοστάσιο κατεψυγμένων τροφίμων της Nestle στο Αρκάνσας, ενώ μια σημαντική μονάδα επεξεργασίας πατάτας, στο Μπέλφαστ του Μέιν, σχεδόν ισοπεδώθηκε από μια τεράστια φωτιά.

Και τα περιστατικά συνεχίζονται.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα, δύο μονοκινητήρια αεροπλάνα συνετρίβησαν σε δύο διαφορετικά εργοστάσια τροφίμων, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές -το ένα σε εργοστάσιο επεξεργασίας πατάτας στο Αϊντάχο, και το άλλο σε εργοστάσιο της General Mills στην Τζόρτζια.

Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η συχνότητα των συμβάντων υποδηλώνει σκοπιμότητα, ή ότι είναι στατιστικά ασυνήθιστη, αλλά σίγουρα το θέμα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Συνοψίζοντας…

  • Ένας πόλεμος, που δεν χρειαζόταν να γίνει, ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.
  • Το ίδιο κάνουν και οι εξίσου αχρείαστες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
  • Οι δυτικοί και οι σύμμαχοί τους ανεβάζουν σκόπιμα τις τιμές του πετρελαίου.
  • Παρά την προειδοποίηση για επισιτιστική κρίση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνουν τους αγρότες για να μην καλλιεργούν.
  • Μια «επιδημία γρίπης των πτηνών», που μοιάζει πολύ με την «πανδημία», ανεβάζει την τιμή των πουλερικών και των αυγών.
  • Οι δυτικές εταιρείες επιδεινώνουν με τις ενέργειές τους τις ελλείψεις λιπασμάτων.
  • Οι περίεργες πυρκαγιές ακρωτηριάζουν μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων των ΗΠΑ.

Αν τα δούμε μεμονωμένα, όλα αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν ίσως να θεωρηθούν ως λάθη ή ως συμπτώσεις. Αλλά όταν τα βάζουμε όλα μαζί, δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το μοτίβο…

 

hellasmag

Back to top button