breaking newsΕλλάδα

Έως μηδενικής πολιτικής βαρύτητας, χωρίς καμία κοινωνική αναφορά, άχρωμη η προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ξεπερνώντας όμως τα θέματα αναγνωρισιμότητας – η αναγνωρισιμότητα δεν σημαίνει και η ικανότητα – το συμπέρασμα είναι ότι ο Μητσοτάκης τοποθέτησε ένα πρόσωπο που δεν θα μπερδεύεται στα πόδια – με όρους πολιτικής – του πρωθυπουργού….

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συμβολικότητα στο ελληνικό σύνταγμα.
Μπορεί λόγω των αναθεωρήσεων που έχουν υπάρξει ο ουσιαστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι σχεδόν μηδενικός αλλά δεν παύει να συμβολίζει τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, του Πολιτεύματος και του Συντάγματος.

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς το σκέλος της θεματοφυλακής της Δημοκρατίας δεν απέχει από την πραγματικότητα καθώς με την ιδιότητα της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί κανείς να υποθέσει ότι γνωρίζει πολύ καλά τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.Έως μηδενικής πολιτικής βαρύτητας, χωρίς καμία κοινωνική αναφορά, άχρωμη η προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όμως στην Ελλάδα δεν διακυβεύεται η Δημοκρατία, δεν διακυβεύεται το πολίτευμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή ουσιαστικά διορίζεται, τυπικά εκλέγεται, πρέπει πρωτίστως να έχει πολιτική βαρύτητα και κυρίως κοινωνική αναφορά.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν έχει καμία πολιτική ή κοινωνική αναφορά, είναι άχρωμο και άοσμο πρόσωπο σε μια σημαντική θέση έως σήμερα για το Σύνταγμα και τους νόμους αλλά ακατάλληλο για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλοί υποστηρίζουν για να δικαιολογήσουν την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Σακελλαροπούλου ότι οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στα ελληνοτουρκικά απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει σοβαρές νομικές γνώσεις π.χ. εάν η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το επιχείρημα αυτό είναι αστείο καθώς και ο Παυλόπουλος ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ειδικές γνώσεις.

Η επιλογή Σακελλαροπούλου γεννά πολλά ερωτηματικά.

Είναι μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής πολιτικής βαρύτητας, δεν έχει κοινωνική αναφορά και ερείσματα και είναι αβέβαιο εάν μπορεί να κατανοήσει τους πολιτικούς ελιγμούς και την διπλωματία που κυριαρχούν στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Μπορεί ως νομικός να έχει ικανότητες και προσόντα αλλά αυτά δεν επιτρέπουν κάθε ένα που έχει περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτεί καλή γνώση της διπλωματίας καθώς ενώ για το εσωτερικό είναι σχεδόν διακοσμητικό πρόσωπο, στο εξωτερικό έχει κάποια βαρύτητα άπαξ και εκπροσωπεί το ελληνικό έθνος.
Ο Μητσοτάκης επέλεξε ένα πρόσωπο που δεν έχει πολιτική αναφορά μάλλον σκόπιμα, να είναι ένας τεχνοκράτης Πρόεδρος ώστε να είναι και πιο διαχειρίσιμος.
Όπως και να το κάνουμε στο άκουσμα του ονόματος της Σακελλαροπούλου η ελληνική κοινωνία θα αναφώνησε, ποια είναι αυτή.

Ξεπερνώντας όμως τα θέματα αναγνωρισιμότητας – η αναγνωρισιμότητα δεν σημαίνει και η ικανότητα – το συμπέρασμα είναι ότι ο Μητσοτάκης τοποθέτησε ένα πρόσωπο που δεν θα μπερδεύεται στα πόδια – με όρους πολιτικής – του πρωθυπουργού.

bankingnews.gr

Back to top button