breaking newsΔιεθνή

2.000 Σύρους μισθοφόρους έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη

Συνολικά 2.000 Σύριοι μαχητές έχουν ήδη ταξιδέψει από την Τουρκία προς τη Λιβύη – ή πρόκειται να φθάσουν λίαν συντόμως – συμμετέχοντας στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

 

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η οποία – επικαλούμενη συριακές πηγές – κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου εξέλιξη» που ενδεχομένως να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την εύθραυστη κατάσταση στην βορειο-αφρικανική χώρα.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται μερικές εβδομάδες μετά το πράσινο «φως» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της GNA και του – αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ – πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Άγκυρα, άλλωστε, είχε υποστηρίξει τους συγκεκριμένους Σύρους μαχητές και στον πρόσφατο συριακό πόλεμο, στις μάχες εναντίον του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη Συρία» δηλώνει, από την πλευρά του, ο Κλαούντιο Γκατζίνι, Λίβυος αναλυτής, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

«Το αντι-τουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό ανάμεσα στους Λίβυους εξαιτίας της τουρκικής παρέμβασης και κάτι τέτοιο, μπορεί εντέλει να ευνοήσει τον στρατηγό Χαφτάρ» σπεύδει να προσθέσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «The Guardian», στις 24 Δεκεμβρίου, περίπου 300 άνδρες από μονάδα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) – τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης που χρηματοδοτείται από την Τουρκία – αναχώρησαν από τη Συρία με τελικό προορισμό την Τρίπολη.

Ακόμη 350 «πέταξαν» για τη Λιβύη στις 29 Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας ευθύς εξαρχής στις εν εξελίξει εχθροπραξίες με τις δυνάμεις του LNA.

Την ίδια ώρα, επιπλέον 1.350 άνδρες διέσχισαν τα συρο-τουρκικά σύνορα στις 5 Ιανουαρίου. Κάποιοι απ΄ αυτούς έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Λιβύη, ενώ ορισμένοι άλλοι εκπαιδεύονται σε στρατιωτικά στρατόπεδα στη νότια Τουρκία.

Οι παραπάνω μαχητές, σύμφωνα με τον «The Guardian», έχουν υπογράψει συμβόλαια εξάμηνης διάρκειας με τη GNA έναντι 2.000 δολαρίων μηνιαίως.

Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα – ως ένα επιπλέον κίνητρο – έχει δεσμευτεί να τους παράσχει την τουρκική υπηκοότητα, μετά το τέλος της ισχύος των συμβολαίων.

Κι όλα αυτά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολιτικές διεργασίες για την οριστική κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Άλλωστε, οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν εντατικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, να αξιώνει προθεσμία λίγων ημερών, προκειμένου να μελετήσει το προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

Οι διαπραγματεύσεις, παράλληλα, θα συνεχιστούν και την προσεχή Κυριακή στο Βερολίνο, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για τη λιβυκή διένεξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

Πηγή: philenews / sputniknews.gr

Back to top button