breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Τα CDC εγκαταλείπουν τώρα μάσκες και αποστάσεις ενώ οι νεκροί από τα εμβόλια Covid ξεπέρασαν τις 30.000

1.379.438 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβόλια Covid μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 5 Αυγούστου 2022

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τα γνωστά CDC, αίρουν τις οδηγίες για καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση, την ώρα που στο VAERS , το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου Covid αναφέρονταν πάνω από 1,3 εκατομμύρια περιπτώσεις ανθρώπων με παρενέργειες μετά τη λήψη του σκευάσματος.

Οι αλλαγές αποτελούν μια απότομη απομάκρυνση από μέτρα όπως οι απαιτήσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης και η καραντίνα, τα οποία είχαν πολώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στις ΗΠΑ, και «ουσιαστικά αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πολλοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την πανδημία εδώ και αρκετό καιρό» σχολιάζουν οι New York Times.

Η στροφή της υπηρεσίας έρχεται καθώς τα παιδιά σε όλη τη χώρα επιστρέφουν στα σχολεία και πολλά γραφεία έχουν ανοίξει ξανά.

«Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 ήρθε για να μείνει», δήλωσε η Γκρέτα Μασέτι, επιδημιολόγος των CDC, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη. «Τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού λόγω εμβολιασμού και προηγούμενης μόλυνσης, καθώς και τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, μας έχουν φέρει σε μια διαφορετική θέση».

Ο οργανισμός εργάζεται εδώ και μήνες πάνω σε νέες οδηγίες, την προσαρμογή προηγούμενων συστάσεων του Φεβρουαρίου, όταν ο οργανισμός είχε μειώσει τους χρόνους απομόνωσης για πολλούς Αμερικανούς. Τα CDC δικαιολόγησαν τις αλλαγές τώρα, επειδή ο εμβολιασμός και οι λοιμώξεις έχουν εξασφαλίσει σε πολλούς Αμερικανούς κάποιο βαθμό προστασίας έναντι του ιού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, εμβόλια και ενισχυτικά για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας.

Οι αλλαγές μετακυλίουν μεγάλο μέρος της ευθύνης από τα ιδρύματα στα άτομα. Τα CDC δεν συνιστούν πλέον την τήρηση απόστασης δύο μέτρων από τους άλλους. Αντ’ αυτού, σημειώνουν ότι η αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και η διατήρηση απόστασης από τους άλλους είναι στρατηγικές που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εξετάσουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Και οι συνιστώμενες στρατηγικές πρόληψης δεν κάνουν πλέον διάκριση μεταξύ των ατόμων που έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και των υπολοίπων, απλοποιώντας ένα άλλοτε περίπλοκο σύνολο κανόνων που θα μπορούσε να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε σχολεία και επιχειρήσεις

Τα άτομα που εκτίθενται στον ιό δεν πρέπει πλέον να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα ή όχι, αν και θα πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες και να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον ιό την 5η ημέρα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Η ανίχνευση επαφών και η εξέταση ρουτίνας για την επιτήρηση ατόμων χωρίς συμπτώματα δεν συνιστώνται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα CDC δημοσίευσαν όμως και νέα δεδομένα που δείχνουν συνολικά 1.379.438 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβόλια Covid μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 5 Αυγούστου 2022, που καταχωρήθηκαν στο σύστημα VAERS. Αυτή είναι μια αύξηση 7.964 περιστατικών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

30.000 νεκροί

Τα δεδομένα περιελάμβαναν συνολικά 30.162 αναφορές θανάτων – αύξηση 181 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – και 251.075 σοβαρές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων θανάτων, κατά την ίδια χρονική περίοδο – 1.959 αυξημένες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τους 30.162 αναφερθέντες θανάτους, 19.462 περιπτώσεις αποδίδονται στο εμβόλιο Covid της Pfizer, 8.038 στη Moderna, 2.613 στη Johnson & Johnson (J&J) ενώ κανένας δεν έχει ακόμη αποδοθεί στη Novavax.

Back to top button