breaking newsΕλλάδα

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ψέριμος είναι τουρκική όπως και τα Ίμια» – Τζιχάτ Γιαϊτζί: «Είναι ένα από τα 152 αμφισβητούμενα νησιά»

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια οι Τούρκοι ξεκίνησαν πάλι το παραλήρημα περί «αποστρατικοποιημένων νησιών» μόνο που αυτή την φορά «ανέβηκαν» επίπεδο θεωρώντας την Ψέριμο εξ’ αρχής «τουρκικό νησί» που καταλήφθηκε από την Ελλάδα.

Παρουσιάστρια σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι «η Ψέριμος είναι τουρκική, όπως και τα Ίμια».

Οι Τούρκοι ενοχλούνται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι στην Ψέριμο έχει ζωγραφιστεί στο έδαφος του νησιού μία τεράστια ελληνική Σημαία.

Σε σχόλιό της η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε: «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν από λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’.

Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων απο την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, απαντά: «Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών. Aυτό το νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς» όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι ο γνωστός σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος θεωρείται ένας εκ των «πατέρων» αν όχι ο εμπνευστής της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» με την οποία η Άγκυρα επιδιώκει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», γράφει η τουρκική Αksam.

«Η Ψέριμος είναι ανάμεσα στα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας», αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και κάνει λόγο για «προβοκάτσια Μητσοτάκη».

pronews

Back to top button