breaking newsΕλλάδα

Νέα πρόκληση από τον Ακάρ – Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά

Νέα πρόκληση από τον Χουλουσί Ακάρ – Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά

 Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τραβάει το σχοινί και με νέες δηλώσεις του κατηγορεί την Ελλάδα ότι ότι παραβιάζει συνθήκες.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet ο Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε:

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρεται και στην Κύπρο και προειδοποιεί κανένας να μην «τεστάρει τη δύναμη» της Τουρκίας.

«Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας», σημειώνει.

Μία από τα ίδια η ακραία ρητορική του Ακάρ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλά για τη στρατιωτικοποίηση των 16 ελληνικών νησιών.

Και στις 23/1/2020 όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. «Aναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι παραπέμποντας στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Σε σκληρή γλώσσα είχε απαντήσει τότε το ΥΠΕΞ

Με σκληρή γλώσσα είχε απαντήσει στην προηγούμενη προκλητική δήλωση του Ακάρ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε «είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Και ο Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Με μια φράση ο ΥΕΘΑ είχε σχολιάσει τότε τη δήλωσε Ακάρ. Είχε πει μιλώντας στην ΕΡΤ  πως: “ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται”.

Related Articles

Back to top button