breaking newsΔιεθνή

Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο Πριγκόζιν – «Ήταν ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας»

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν έχασε τη ζωή του, χθες, μετά από την πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε σε περιοχή ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

«Γνώριζα τον Πριγκόζιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο Πούτιν στην τηλεοπτική του ομιλία και σε μια προφανή αναφορά στη ματαιωμένη ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούνιο, πρόσθεσε:: «Ήταν ένα άτομο με περίπλοκη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή, αλλά επίσης προσπάθησε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Ακόμα ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να βρεθεί η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό θα πάρει καιρό».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner. «Δεν είχαμε καμία ανάμιξη. Όλοι αντιλαμβάνονται ποιος έχει σχέση με αυτό», είπε, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

O Πριγκόζιν ήταν ο άνθρωπος που αμφισβήτησε την εξουσία του Πούτιν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Η εξέλιξη του θανάτου του, ακριβώς δύο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ήταν για πολλούς αναμενόμενη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος είχε τότε δηλώσει δημόσια ότι «θα τιμωρούσε σκληρά τους προδότες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ο Πριγκόζιν δολοφονήθηκε – «Βόμβα ή δολιοφθορά στο αεροπλάνο»

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που, όπως τόνισαν αξιωματούχοι, υποδηλώνουν ότι μια βόμβα εξερράγη στο αεροσκάφος ή «κάποια άλλη μορφή δολιοφθοράς προκάλεσε τη συντριβή» βορειοδυτικά της Μόσχας.

Υποστηρικτές του Πριγκόζιν συρρέουν σήμερα σε αυτοσχέδια μνημεία για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Στην Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρα του Πριγκόζιν, περαστικοί άφηναν λουλούδια και κεριά και αυτοκόλλητα με το λογότυπο της Wagner, με τη νεκροκεφαλή και τα διασταυρούμενα οστά, έξω από το κτίριο που κάποτε χρησίμευε ως έδρα της εταιρείας στην πόλη.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενορχηστρωτής της ιστορικής εξέγερσης στον ρωσικό στρατό, είχε προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στην 23χρονη ηγεσία του Πούτιν.

Πολλοί ήταν βέβαιοι για το ότι ο επικεφαλής της διαβόητης ομάδας Wagner απλά είχε πάρει σύντομη παράταση ζωής και ότι ζούσε με «δανεικό» χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας, η ομάδα μισθοφόρων του Πριγκόζιν κατέρριψε τουλάχιστον δύο ελικόπτερα και σκότωσε περίπου 15 Ρώσους άνδρες του ρωσικού στρατού.

Η εξέγερση του Πριγκόζιν, η οποία έφτασε μέχρι τα περίχωρα της Μόσχας, εξέθεσε την ευθραυστότητα ενός καθεστώτος που πολλοί θεωρούσαν άτρωτο και σταθερό.

Ωστόσο, δεδομένης της μακροχρόνιας διαμάχης του ηγέτη της Wagner με τον στρατό, καθώς και της ένοπλης εξέγερσης της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο, το ενδεχόμενο η συντριβή να συνδέεται με πράξη εκδίκησης του Κρεμλίνου δεν μπορεί να αποκλειστεί, επισημαίνουν διπλωμάτες και αναλυτές.

primenews.

Back to top button