breaking newsΕλλάδα

Το φιλο-μεταναστευτικό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρεί να αλλάξει ο Κυριάκος

 

Το φιλο-μεταναστευτικό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρεί να αλλάξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο διαδίκτυο, στο οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα «δεν θα ανεχτεί παράνομες εισόδους στην χώρα», χωρίς όμως να αναφέρει το σφράγισμα όλης της συνοριακής γραμμής  στον Έβρο, περιοριζόμενος να πει μόνο πως αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα”.

 

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η “αύξηση της ασφάλειας”,  πρακτικά δεν σημαίνει  τίποτα, καθώς πρόκειται για μια πολύ αόριστη έκφραση και από ότι έχει αποδειχθεί πλήρως αναποτελεσματική. 

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα.

Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα.

Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», έγραψε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι.Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Σημερινά βίντεο από τον Έβρο, όμως, τον διαψεύδουν.

Κυβερνητικές πηγές: Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να μην περάσουν

Νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών«Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να μην περάσουν οι παράνομοι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

ΑΑΑΑΑΑΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για μεταναστευτικό και κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ελέγχου των συνόρων στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο.

Η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα «περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού – ειδικά εκεί».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά.

Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία», σημείωσε ο  πρωθυπουργός.

Pronews
Back to top button