Διεθνή

Άγιος Μαυρίκιος ο Ντάγκιν/Dugin της εποχής που οι Ρωμαίοι σκότωσαν το γιο του μπροστά στα μάτια του για να τον κάμψουν!Ο Άγιος Μαυρίκιος και οι 70 Μάρτυρες της Απάμεια που διεκδικεί και η ελληνιστική Σελευκόβουλος Συρίας.Τους έριξαν σ΄έλος με όλα τα μέλη τους σε μέλι και πέθαναν από σμήνη εντόμων.

η δίπτυχη εικόνα προέρχεται από την Αγία Σοφία στην Σελευκόβουλο.

Ο Άγιος Μαυρίκιος και οι 70 Μάρτυρες της Απάμεια και της ελληνιστικής Σελευκόβουλος της Συρίας.

Ο Άγιος Μαυρίκιος και οι 70 Μάρτυρες της Απάμεια που τους διεκδικεί και η ελληνιστική Σελευκόβουλος της Συρίας. Τους έριξαν σ΄έλος με όλα τα μέλη τους αλειμμένα με μέλι και πέθαναν από σμήνη εντόμων. Άγιος Μαυρίκιος ο Ντάγκιν της εποχής που οι Ρωμαίοι σκότωσαν το γιο του μπροστά στα μάτια του για να τον κάμψουν!

πηγή 1. συριακή.

Σύμφωνα με τους ρωσικά, αγγλικά και γαλλικά συναξάρια αποκαλείται
Saint Maurice, Maurice, ή Mauritius στα λατινικά. Ο Maurice Al-Suqalabi και οι εβδομήντα σύντροφοί του. (4ος αιώνας μ.Χ.)
Αυτοί οι Συναξαριστές βεβαιώνουν ότι αυτοί ήταν από τη Συριακή Απάμεια που βρίσκεται 139 χλμ. νοτιοδυτικά του Χαλεπίου και 55 χλμ. βορειοδυτικά της Χάμα. Η σελευκιδική Απάμεια, ιδρύθηκε από τον Σέλευκο τον Α΄,δίπλα στην ανατολική όχθη του ποταμού Ορόντη και στην πραγματικότητα οι στρατιώτες ήταν από τη Σιλμπέκια Αμπιλούμ δηλαδή την Σουκαϊλαμπίγια την ελληνιστική Σελευκόβουλο στην περιοχή της σημερινής Χάμα ( Επιφάνεια).
Μεταξύ 305 και 311 μ.Χ
Κατά τη διάρκεια των διωγμών από τους ιερείς των ειδώλων στην Απάμεια, οι ιερείς των ειδώλων τους παρέδωσαν σε δίκη, ομολόγησαν την πίστη τους και ξυλοκοπήθηκαν άγρια, μερικούς από αυτούς τους έκαψαν και άλλοι χτυπήθηκαν με σιδερένια άγκιστρα.
Ο μάρτυς Φωτεινός, γιος του μάρτυρα Μαυρίκιου, αποκεφαλίστηκε με ξίφος μπροστά στον πατέρα του Μαυρίκιο, για να αποδυναμώσουν την πίστη του Μαυρίκιου, αλλά δέχτηκε το μαρτύριο του γιου του με θάρρος και χαρά που ο γιος του έγινε μάρτυρας για τον Χριστό και πήρε το στέφανο της νίκης.
Και οι υπόλοιποι μαρτύρησαν στους βάλτους που απλώθηκαν σε αυτό που είναι γνωστό σήμερα (τους βάλτους της πεδιάδας Al-Ghab) αφού άλειψαν τα γυμνά τους σώματα με μέλι και τα άφησαν εκτεθειμένα σε άγρια ​​έντομα για μια περίοδο δέκα ημερών μέχρι άφησαν την τελευταία τους πνοή και μαρτύρησαν όλοι και πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου.
Σε αυτό το τάγμα ανήκουν οι περισσότερες εκκλησίες που φέρουν το όνομα και τη μεσιτεία των μαρτυρικών αγίων στην κεντρική περιοχή της Συρίας.
Αυτή είναι σύμφωνα με τις γαλλικές αναφορές, και η ιστορία των εβδομήντα μαρτύρων της Απάμειας, της Αλ Σουκαλαμπίγια, που επικαλύπτεται με την ιστορία των σαράντα μαρτύρων της Θήβας.
(Αυτό δικαιολογεί τον εορτασμό της πόλης Al-Suqaylabiyah ειδικά και μόνο, τη γιορτή των μαρτύρων, και όχι τη γιορτή των σαράντα μαρτύρων).

πηγή 2.

Όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός πέρασε από την πόλη Απάμεια της Συρίας, ο Μαυρίκιος και 70 από τους συντρόφους του καταγγέλθηκαν ως Χριστιανοί. Καθώς ενώπιον του δήλωναν ανοιχτά την πίστη τους στον Χριστό, τους έβαλε να βγάλουν τη ζώνη του στρατιώτη και να τους ρίξουν στη φυλακή. Τρεις μέρες αργότερα κλήθηκαν και πάλι να παρουσιαστούν στο δικαστήριο του αυτοκράτορα. Επέμειναν να ομολογούν την πίστη τους. Ο Μαξιμιανός τους μαστίγωσε, ενώ τα σώματά τους ξεσκίστηκαν με σιδερένια καρφιά. Για να αυξήσει τον πόνο του Mαυρίκιου ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του γιου του Φωτεινού μπροστά στα μάτια του.( σσ ότι έκανε ο σύγχρονος άθεος ”Μαξιμιανός” της Δύσης στον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας Ρώσο διανοητή Ντάγκιν που οι υπηρεσίες του με τρομοκρατική την ανατίναξαν μπροστά στον πατέρα της) Ανίκανος να κλονίσει αυτούς τους αθλητές ή να τους παρακινήσει να εκτελέσουν τις διαταγές του, ο αυτοκράτορας διέταξε να οδηγήσουν αυτούς τους γενναίους Χριστιανούς σε ένα δασωμένο μέρος, που βρισκόταν ανάμεσα σε ένα ποτάμι και ένα έλος, με όλα τα μολυσμένα επιβλαβή έντομα και σφήκες. Όταν έφτασαν εκεί, οι δήμιοι, σύμφωνα με τις εντολές που έλαβαν, τους έγδυσαν, τους άλειψαν όλα τα μέλη τους με μέλι και μετά τους άφησαν δέκα μέρες και δέκα νύχτες εκτεθειμένους σε φρικτό πόνο. Αυτά τα θύματα πέθαναν προσευχόμενα στον Θεό. Οι ελληνικές φυλλάδες αναφέρουν αυτούς τους μάρτυρες την ημερομηνία της 21ης ​​Φεβρουαρίου, αν και εξακολουθούν να δίνουν ένα εγκώμιο για αυτούς στις 27 Δεκεμβρίου.(crkvenikalendar)

πηγή 3+άλλες

Ο Μαυρίκιος της Απάμειας († προς 305), μάρτυρας στη Συρία με συντρόφους του. Κάποιοι συγγραφείς τον συγχέουν με Μαυρίκιο του Agaune. εορτή 27 Δεκεμβρίου.

Ο Πλίνιος ο παλιότερος απαριθμεί 6 πόλεις με το όνομα Απάμια και παρατηρεί ότι υπήρχαν συνολικά 9.Από το όνομα της συζύγου του Σέλευκου Νικάνορα 1ου του που λεγόταν Απάμα. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι παρεξηγήσεις. Τους μάρτυρες διεκδικεί τόσο ο Πόντος όσο και η ελληνιστική Συρία.Η Απάμεια (ελληνικά: Ἀπάμεια, Απάμεια· αραβικά: آفاميا, Afamia), στη δεξιά όχθη του ποταμού Ορόντη, παρά τον Ορούντα ( σσ ομώνυμος ποταμός και στην Κύπρο) ήταν μια αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή πόλη. Υπήρξε η πρωτεύουσα της Απαμένης υπό τους Μακεδόνες.

dimpenews.com

Back to top button