breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Σε δημοσκοπικό vertigo ο Τζο Μπάιντεν στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές – Σε συνεχή πτώση η δημοτικότητά του

Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποχώρησε έτι περαιτέρω αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο του σχετικού δείκτη από τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipso.

Τα τελευταία στοιχεία, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά εγείρουν ανησυχίες για τυχόν επανεκλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ειδικότερα, η διήμερη δημοσκόπηση, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, έδειξε ότι το 39% των ερωτηθέντων αξιολόγησε θετικά την απόδοση του Biden ως προέδρου, ένα ποσοστό που εμφανίζεται σε συνεχή μείωση, καθώς ακολουθεί το αντίστοιχο 40% του Οκτωβρίου και το 42% του Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, ο Biden προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μία επαναληπτική κούρσα τον Νοέμβριο του 2024 με τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, το σύνολο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων συνηγορούν σε ένα κλειστό, εκλογικό «ντέρμπι».

Ο πόλεμος ανησυχεί έντονα τους Αμερικανούς

Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, το ποσοστό των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που αξιολόγησαν τον «πόλεμο και τις ξένες συγκρούσεις» ως το πιο σημαντικό πρόβλημα των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 8% τον Νοέμβριο από το 4% του Οκτωβρίου – άλλη μία ένδειξη ανησυχίας για την απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Ήταν η πρώτη φορά που μία πολεμική σύγκρουση επανέρχεται στην κορυφή της πολιτικής ιεράρχησης των πολιτών από τον Απρίλιο του 2022, όταν το 9% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ήταν η κύρια ανησυχία τους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένα μεγαλύτερο μερίδιο – ήτοι το 20% – είπε ότι η οικονομία ήταν η κύρια ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, το 9% ανέφερε το ζήτημα της εγκληματικότητας και το 7% την κλιματική κρίση. Σημειώνεται ότι η δημόσια αποδοχή του Biden κινείται κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021 και η αξιολόγησή του για τον Νοέμβριο προσέγγισε τα χαμηλότερα επίπεδα της προεδρίας του – 36% – που παρατηρήθηκαν στα μέσα του 2022.

PrimeNews.

Back to top button