breaking newsΔιεθνή

Αποδείξεις! – Οι τρομοκράτες μπουκάρουν σαν μετανάστες στην Ευρώπη – Φόβος για μακελειό

Μια νέα έκθεση με τίτλο “Τι μπορεί η τρομοκρατική μετανάστευση στα ευρωπαϊκά σύνορα να διδάξει για την αμερικανική ασφάλεια των συνόρων”, από τον Todd Bensman, ανώτερο υπάλληλο εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, περιγράφει το βαθμό στον οποίο οι τρομοκράτες μασκαρεμένοι σαν μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν πράξη τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αν και η μελέτη γράφτηκε κυρίως για αμερικανικό ακροατήριο για να αποφευχθούν τα ίδια λάθη στα αμερικανικά σύνορα, η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική για το ευρωπαϊκό κοινό – ειδικά καθώς η Γερμανία προειδοποίησε πρόσφατα για μια επαναλαμβανόμενη κρίση μετανάστευσης, παρόμοια με αυτήν που συνέβη το 2015.

Σύμφωνα με τον Bensman:

“Μεταξύ του 2014 και του 2017, 13 από τα 26 κράτη μέλη που καλύπτουν τα λεγόμενα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν κατέγραψαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανιχνεύσεις παράνομων συνοριακών διαβάσεων κατά μήκος διαφόρων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών, μια ιστορική, αδιάκοπη, γνωστή ως «μεταναστευτική κρίση».

“Κατά την μεταναστευτική κρίση το χρονικό διάστημα 2014-2018, η πλειονότητα των ταξιδιωτών που διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα και ήταν στη συνέχεια σε θέση να κινηθούν ελεύθεροι μεταξύ των κρατών μελών προέρχονταν από έθνη στη Μέση Ανατολή, όπως η Συρία και το Ιράκ, η Νότια Ασία, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και η Αφρική, όπως η Σομαλία και η Ερυθραία, ενώ έγινε γνωστό ότι ορισμένοι πράκτορες τρομοκρατών του ISIS βρίσκονταν επίσης στις ροές αφότου κάποιοι εξ αυτών διέπραξαν τις επιθέσεις του Παρισιού το 2015 … και στη συνέχεια τις επιθέσεις των Βρυξελλών του Μαρτίου του 2016 ».

Σύμφωνα με τον Bensman, “Το σύνολο των τρόπων με τους οποίους η μετανάστευση και η τρομοκρατία αλληλοσυνδέονται ως καταστροφική δύναμη ενάντια στην Ευρώπη και η αντίδραση της ηπείρου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρισμένες, χωρίς έγγραφα και δεν αναλύονται”.

Επίσης, δεν υπάρχει μεγάλη – αν υπάρχει – παρατεταμένη προσοχή στις ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τον Bensman:

Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2018, τουλάχιστον 104 ισλαμιστές εξτρεμιστές εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω μεταναστεύσεως στα εξωτερικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα μεταξύ περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι 104 σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν σε εννέα ευρωπαϊκά έθνη είτε σε ολοκληρωμένες ή ματαιωμένες επιθέσεις, είτε συνελήφθησαν για παράνομη ανάμειξη με καθορισμένες τρομοκρατικές ομάδες …”

“Η πλειοψηφία των 104 Ισλαμιστών μεταναστών-τρομοκρατών -75 στον αριθμό- ήταν κυρίως συνδεδεμένοι με τον ISIS, ενώ 13 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο Jabhat al Nusra, άλλοι συνδέονταν με την Ahrar al Sham, τους Ταλιμπάν, την Lashkar-e-Taiba, την Al-Shabaab και Caucasian Emirate, όλες γνωστές τρομοκρατικές ομάδες. Μόνο από όλους ήταν γυναίκα και η μέση ηλικία τους ήταν 26. Ήταν από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία …” συνεχίζει.

“Από τους 104 μετανάστες που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις, 29 συμμετείχαν σε 16 ολοκληρωμένες επιθέσεις στην Ευρώπη μεταξύ 2015 και 2018. Οι επιθέσεις αυτές σκότωσαν 170 άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 878 ακόμη. Τουλάχιστον οι 27 ήταν μέρος μιας μεγάλης ομάδας εργατών που απεστάλησαν στα μονοπάτια της μετανάστευσης από τον ISIS. Οι περισσότεροι από τους 27 συμμετείχαν στις δύο επιθέσεις με τα υψηλότερα ατυχήματα: τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι και του Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες. Οι περισσότερες από τις άλλες ολοκληρωμένες επιθέσεις ήταν μικρότερες σε κλίμακα και μερικές φορές περιλάμβαναν επιπρόσθετες αναπτυγμένες επιχειρήσεις ή επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων με τον ISIS στη Συρία” αποκαλύπτει η έκθεση.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πορίσματα της έκθεσης του Bensman ήταν ότι: “Οι περισσότεροι μετανάστες-τρομοκράτες που συμμετέχουν σε ματαιωμένες ή ολοκληρωμένες επιθέσεις είχαν αποσταλεί σκόπιμα στις μεταναστευτικές ροές από μια οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα για τη διεξαγωγή ή υποστήριξη επιθέσεων σε χώρες προορισμού”.

“Από τους 65 μετανάστες-τρομοκράτες που εμπλέκονται σε ολοκληρωμένες ή ματαιωμένες επιθέσεις, τουλάχιστον 40 φάνηκαν να έχουν αποσταλεί σκόπιμα σε μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, να υποδύονται πρόσφυγες πολέμου, και να διεξάγουν ή να υποστηρίζουν επιθέσεις στην Ευρώπη. 11 άλλοι που προκάλεσαν επιθέσεις ανήκαν σε μικρές ομάδες συγγενών ή συνεργατών που δεν συντονίζονταν από καμία ξένη ομάδα”

“Το 2016, οι New York Times ανέφεραν, με βάση γαλλικό υλικό πληροφοριών, ότι η διαίρεση των εξωτερικών επιχειρήσεων του ISIS τον Ιανουάριο του 2014 έστειλε τους πρώτους 21(τουλάχιστον) καλά εκπαιδευμένους πράκτορες στην Ευρώπη που συγκαλύφθηκαν μεταξύ των ροών προσφύγων και μεταναστών …

“Περισσότεροι μαχητές που εκπαιδεύτηκαν από τον ISIS στη Συρία ταξίδεψαν μόνοι τους ή ζευγάρια στα δρομολόγια των μεταναστών με ρυθμό κάθε δύο έως τρεις μήνες μέσω του διαστήματος του 2014 με αρχές του 2015, σύμφωνα με τους Times.”

Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) προειδοποίησε το 2016 ότι μαχητές του ISIS είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μεταμφιεσμένοι ως πρόσφυγες και ότι οι ηγέτες του Ισλαμικού κράτους εκπαίδευαν τους μαχητές για το πώς να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

Οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτρέποντας να συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές κατέληξαν σε τραγωδία, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους τρομοκράτες που έκαναν τους μετανάστες αφαίρεσαν τη ζωή 170 ανθρώπων και τραυμάτισαν 878 την περίοδο 2014-2018, όπως προαναφέρθηκε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Bensman:

“Η πλειοψηφία των 104 τρομοκρατών υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία, όπως το άσυλο και ήταν σε θέση να παραμείνει στα ευρωπαϊκά έθνη κατά μέσο όρο 11 μήνες πριν από επιθέσεις ή συλλήψεις για απόπειρες, αποδεικνύοντας ότι οι διαδικασίες ασύλου εξυπηρετούν επώαση δολοπλοκιών”.

Η διαδικασία των πρώην μαχητών του ISIS που ζητούν άσυλο εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, αποδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να είναι ανίκανες να χειριστούν το ζήτημα. Στα τέλη Νοεμβρίου, η αστυνομία στην Ελβετία συνέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες, έναν Ισλαμιστή μαχητή που είχε ζήσει στη χώρα ως αιτών άσυλο για τουλάχιστον έξι μήνες. Πολλοί άλλοι μετανάστες είπαν ότι αναγνώρισαν τον άνθρωπο αυτό ως πρώην τρομοκράτη του ISIS.

Η έκθεση του Bensman αποδεικνύει έμμεσα ότι οι τρεις χώρες της ΕΕ – η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία – οι οποίες αρνήθηκαν να πάρουν οποιονδήποτε από τους μετανάστες που ήρθαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, είχαν δίκιο.

Ωστόσο, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνησε νομικές διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των τριών χωρών σχετικά με το θέμα. Τον Οκτώβριο, ο γενικός εισαγγελέας, νομικός σύμβουλος του Δικαστηρίου, δήλωσε ότι πρέπει να ακολουθείται το δίκαιο της ΕΕ και ότι η αρχή της αλληλεγγύης της ΕΕ “αναγκαστικά ενίοτε συνεπάγεται την αποδοχή της κατανομής των βαρών”.

Η απόφαση επί του θέματος αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Αν ακολουθήσει τη συμβουλή του γενικού εισαγγελέα, θα κρίνει ότι οι τρεις χώρες παραβίασαν το δίκαιο της ΕΕ όταν αρνήθηκαν να λάβουν την καθορισμένη ποσόστωση μεταναστών. Απαντώντας στον Γενικό Εισαγγελέα, ο πολωνός εκπρόσωπος Τύπου Piotr Muller, δήλωσε ότι “η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας είναι ο σημαντικότερος στόχος των πολιτικών της κυβέρνησης.

Οι ενέργειές μας υπαγορεύτηκαν από τα συμφέροντα των Πολωνών πολιτών και την ανάγκη προστασίας από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση

 

 

pentapostagma.

Back to top button