breaking newsΕλλάδα

Βροχή οι κυβερνητικές κωλοτούμπες – Μετά το Μεταναστευτικό και τη Novartis, τώρα και στις νέες ταυτότητες;

Προκαλούν ίλιγγο οι απανωτές κωλοτούμπες της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα και τομείς της πολιτικής ζωής και των κρατικών υποθέσεων.

 

Μακεδονικό. Από εκεί που θα έσκιζε την Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.

Μεταναστευτικό. Τη μια λουκέτο στο υπουργείο Μετανάστευσης, την άλλη το ξανανοίγει. Τη μια ο υπουργός, Νότης Μηταράκης επιτάσσει τις περιοχές για νέα κέντρα μεταναστών, την επομένη δίνει “παρατάσεις” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Ελληνοτουρκικά. Τη μια δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει, και στρατιωτικά, να περάσει ακόμα και τουρκικό κουνούπι, την άλλη λέγει ότι ο αέρας έσπρωξε τουρκικό καράβι να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπόθεση Novartis. Ενώ εμφανίζεται ως προστάτης της νομιμότητας, καταπατά βάναυσα τους στοιχειώδεις κανόνες της διάκρισης των εξουσιών και της δικαιοσύνης, που αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δηλώνει ότι θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση Novartis, αλλά κάνει κουρελόχαρτο την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια του πολίτη, καθώς και των κανόνων του ιδίου του κράτους.

Για ποιο λόγο, άραγε, και ποιους εξυπηρετεί το να καταθέσουν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” ενώπιον των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, επώνυμα;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι, έτσι καταργούν τον ίδιο τον θεσμό της προστασίας μαρτύρων, αλλά και την ίδια την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία έχει αποφασίσει ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είναι υπό την προστασία του κράτους;

Ποιος πολίτης, μετά από την καταρράκωση των κανόνων μιας ευνομούμενης Πολιτείας, θα δεχτεί, στην όποια σοβαρή υπόθεση ή σκάνδαλο εμφανιστεί, και μάλιστα κατά πολιτικών, να μπει σε καθεστώς προστασίας και να καταθέσει εναντίον;

Νέες ταυτότητες. Τώρα, οι κωλοτούμπες “αγγίζουν” και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, σύμφωνα με ΜΜΕ, μετά τις καταγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες μέσω δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για σκάνδαλο, φαίνεται να οδηγείται στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το “Έθνος”, το υπουργείο φέρεται να “έχει κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον πολύκροτο διαγωνισμό, ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από τον όρο του διαγωνισμού περί έγχρωμης φωτογραφίας, αντί της ασπρόμαυρης που προβλεπόταν από προηγούμενο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε”.

Μετά τη διευκρίνιση του υπουργείου, επισημαίνει η εφημερίδα, “αναμένεται να ανεβεί ο αριθμός των εταιρειών που θα διεκδικήσουν το έργο των 515 εκατ. ευρώ και συνεπώς και τον ανταγωνισμό” (βλέπε: https://www.ethnos.gr/ellada/89237_nees-taytotites-dieykriniseis-meta-tis-kataggelies-gia-fotografikoys-oroys).

Το θέμα αρχικά είχε αναδείξει η εφημερίδα Documento, αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αποδίδοντας τον θόρυβο σε Συριζαίϊκους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, όλα έδειχναν ότι, εξαιτίας των -λίαν επιεικώς απαράδεκτων- χειρισμών της κυβέρνησης, και των φωτογραφικών όρων του διαγωνισμού, είχε ξεσπάσει μεγάλος επιχειρηματικός πόλεμος. Πόσο μάλλον, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που αποκλείστηκε, είναι μεγάλοι, διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες πέφτουν βροχή τα δελτία Τύπου ξένων εταιρειών, οι οποίες έχουν προσλάβει μεγάλα γραφεία δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να διαφημίσουν την “πραμάτεια” τους για τις ταυτότητες, και, εμμέσως πλην σαφώς, να δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον διαγωνισμό.

Άραγε, οι κύριοι “νόμος και τάξις” της Κατεχάκη, καθώς και της κυβέρνησης, αφού θεωρούν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, γιατί τώρα αλλάζουν τους όρους; Βέβαια, μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί και ο νέος διαγωνισμός, διότι αυτή η κυβέρνηση, όπως έχει αποδείξει στους μόλις επτά μήνες στα ηνία της χώρας, είναι ικανή να μας “εκπλήσσει” συνεχώς. Εξάλλου, δεν αποκλείεται να έχει πολλούς λάκκους και η φάβα του νέου διαγωνισμού.

Μεταναστευτικό: Το περιβόλι του τρελού

Στο Μεταναστευτικό, εκδηλώνονται τραγελαφικές καταστάσεις. Μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να “παγώσει” προς το παρόν τις επιτάξεις, άκουσον – άκουσον, μέσω της τηλεόρασης, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε εκπομπή, στην ΕΡΤ. Μια ακόμη ένδειξη της προχειρότητας στο ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα του Μεταναστευτικού.

Κι’ όλα αυτά, όταν μόλις μια εβδομάδα πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωνε κατηγορηματικά ότι το πρόβλημα πιέζει για λύσεις, και ότι ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πόσο μάλλον, όταν η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να προχωρήσει άμεσα στις επιτάξεις μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (!).

Τώρα, αντίθετα, ο υπουργός Μετανάστευσης προτείνει στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, να συναντηθούν για να ακούσει τις προτάσεις του σχετικά με τις εκτάσεις όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι νέες δομές. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε, παγώνει τις επιτάξεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Είναι απίστευτο, αλλά, μετά από επτά μήνες, συνεχίζονται οι παλινωδίες και ο ερασιτεχνισμός στην αντιμετώπιση ενός θέματος, το οποίο, μάλιστα, είχε κάνει σημαία της προεκλογικά η ΝΔ.

Για να μην μιλήσει κανείς για τα ατοπήματα του Αλκιβιάδη Στεφανή, όταν παρουσίασε φωτογραφία με το ερημονήσι, Λεβίθα, όπου η κυβέρνηση σχεδίαζε να κατασκευάσει κέντρο μεταναστών και προσφύγων. Ως γνωστόν, η Λεβίθα, όπως και παρακείμενα νησιά, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Ο υφυπουργός Άμυνας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, εφόσον υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για εγκαταστάσεις για μετανάστες ιδιαίτερα σε ελληνικά νησιά που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όχι μόνον δεν δείχνει κανείς δημόσια φωτογραφίες, αλλά φροντίζει να υλοποιήσει το όποιο σχέδιο όσο πιο “διακριτικά” γίνεται.

Στο μεταξύ, ο Α.Στεφανής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Frontex στη Βαρσοβία και συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της, Φαμπρίς Λεγκερί. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ξερά και τυπικά ότι “συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αναζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας της χώρας μας με τον Οργανισμό”.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί ήταν ο Α.Στεφανής που επισκέφθηκε την Frontex. Άραγε, είναι αυτός που παίζει το κύριο βιολί και συντονιστικό, επιχειρησιακό ρόλο, στο Μεταναστευτικό, όπως ευρέως φημολογείται, και ο Ν.Μηταράκης είναι η βιτρίνα; Παρά ταύτα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του περιορίζεται στον συντονισμό των ΕΔ.

Πάντως, ο “αρμόδιος” να χειρίζεται το Μεταναστευτικό σε διεθνές επίπεδο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ.Κουμουτσάκος. Ο οποίος, μάλιστα, από τη θέση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, όταν αυτή ήταν αντιπολίτευση, είχε, και αυτός, επισκεφθεί, το 2018, την έδρα της Frontex, στη Βαρσοβία. Όπως και να’ χει, τρείς υπουργοί για το Μεταναστευτικό, μάλλον θα μπλέκουν συνεχώς τα μπούτια τους μεταξύ τους.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις

Τα παρατράγουδα του Μεταναστευτικού, όμως, δεν σταματούν εδώ. Πρωτοβουλία κατοίκων της κοινότητας Μανταμάδου, στη Λέσβο, οι οποίοι αντιδρούν εντονότατα στην επίταξη έκτασης 261 στρεμμάτων στην περιοχή Καράβας – Καβακλή, προκειμένου να γίνει εκεί κλειστό κέντρο, δημοσιοποίησαν στοιχεία, ακόμα και φωτογραφίες, σύμφωνα με τα οποία η συγκεκριμένη περιοχή υπόκειται σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

“Έχουμε προσκομίσει φωτογραφικό υλικό από το internet -είπε εκπρόσωπός τους- και από αυτοψία που κάναμε οι ίδιοι στο σημείο, καθώς επίσης και από τα χρόνια που ζούμε στον τόπο αυτό, συγκρίνοντας τις συντεταγμένες που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ και φαίνεται καθαρά, ότι η έκταση που επιτάσσει η κυβέρνηση, να γίνει το κλειστό κέντρο προσφύγων-μεταναστών, είναι ο χώρος, στον οποίο υπάρχει το υπόγειο διοικητήριο του Στρατού εν καιρώ πολέμου”.

Στους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως ανέφερε ο ίδιος, “φαίνονται οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα άρματα, καθώς επίσης και ο χώρος, στον οποίο ο εχθρός μπορεί να κάνει απόβαση, ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές και να προσγειώσει άνετα ελικόπτερα”. Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν γνώριζε η κυβέρνηση, πόσο σημαντικής στρατιωτικής σημασίας ήταν ο χώρος που επίτασσε.

Με όλο αυτό το μπάχαλο και τις δημοσιοποιήσεις, πιθανώς απόρρητων, σχεδίων, μάλλον η Τουρκία δεν χρειάζεται να συντηρεί τη μυστική Υπηρεσία της, ΜΙΤ.

Αφού, ακόμα και οι κάτοικοι του νησιού ξέρουν τα σχέδια, και ακόμα χειρότερα, τα δίνουν στη δημοσιότητα.

Από την άλλη, εύλογα προκύπτει το ερώτημα. Πρόκειται για περιοχή, η οποία έχει πλέον βγει εκτός των σχεδιασμών των ελληνικών ΕΔ, ή εξακολουθεί να είναι στους σχεδιασμούς τους, αλλά επελέγη ως η εύκολη λύση, κατόπιν πρότασης του υπουργείου Άμυνας, για να προχωρήσει το συντομότερο η κατασκευή ενός κλειστού κέντρου;

Όπως και να’ χει, όλα αυτά παραπέμπουν σε παιδικό σταθμό και όχι σε σοβαρό κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό που ξέρει να φυλάσσει καλά τα αμυντικά μυστικά της χώρας.

Όπως το ίδιο και οι συνοπτικές διαδικασίες, με τις οποίες θα δοθούν με απευθείας αναθέσεις τα έργα, ή το “ακριβούτσικο” και πολυδιαφημισμένο φράγμα μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων.

Μόνο να βρουν στα πόσα μίλια θα το βάλουν, έτσι όπως αμφισβητούνται εκεί τα θαλάσσια ύδατα, και να φροντίσουν να μην το φυσήξει κι’ αυτό ο αέρας και το πάρει μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κι’ άντε να σώσεις τότε τέτοια σπουδαία “επένδυση”.

 

antinews.
Back to top button