breaking newsΔιεθνή

Κατακόρυφη κλιμάκωση στη Συρία – 33 Τούρκοι νεκροί από αντεπίθεση της Δαμασκού

 

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. 33 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό, που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος, που έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκόπησαν τη νύχτα με βαριά πυροβόλα θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Άγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την Ιντλίμπ. Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να ανταποδώσει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα, που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με τον ίδιο τρόπο και όλοι οι γνωστοί στόχοι στην περιοχή βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του NATO. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα, που εξαπέλυσαν αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία στην Ιντλίμπ και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Κάλεσε, παράλληλα, τη Δαμασκό και τη Μόσχα να σταματήσουν την επίθεση, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση.

Το NATO δεν εξετάζει «αυτή τη στιγμή» το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην Ιντλίμπ, δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απευθύνει την Τετάρτη τελεσίγραφο στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να πολιορκούν τις «θέσεις παρατήρησης» του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ μέχρι το τέλος του μήνα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει και σχεδιάζουμε, προειδοποίησε, να απελευθερώσουμε τις πολιορκημένες θέσεις παρατήρησής μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ως το τέλος του μήνα.

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται, πλέον, πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η Άγκυρα απείλησε χθες ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ε.Ε. και ότι θα επιτρέπει, πλέον, στους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι, πλέον, σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ.

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης.

Αν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να «αυξάνεται από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε ο ΓΓ σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ ανησυχεί ιδιαίτερα για τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων. 

sigmalive
Back to top button