breaking newsΕλλάδα

Περίεργη δήλωση Ερντογάν για το πραξικόπημα του 2016: ”Μου είπαν να πάω σε ελληνικό νησί’

Εδώ και λίγες ώρες επικρατεί πανικός στην Τουρκία, λόγω της φημολογίας που επικρατεί για επικείμενο πραξικόπημα. 

 ”Η έκθεση της Rand Corporation, που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου, περιγράφοντας πιθανά σενάρια για το μέλλον της συμμαχίας της χώρας με τη Δύση , θεωρήθηκε ως “μήνυμα” των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάποιους πιθανόν εντός Τουρκίας, ώστε να προβούν σε πραξικόπημα μέσα στο 2020 και όχι ως ανάλυση”, έγραψε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Selvi ήρθαν μετά από μια εβδομάδα έντονης δημοσιότητας του θέματος, την οποία ξεκίνησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak και του επικεφαλής της, Yusuf Kaplan, ο οποίος ανταποκρίθηκε στα σχόλια του πρώην αρχηγού του στρατού İlker Başbuğ, ο οποίος κατηγόρησε το AKP ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης  FETÖ, το ακρωνύμιο της οργάνωσης των οπαδών του Fethullah Gülen. 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να συλλάβουν τους λεγόμενους ευρασιανιστές στον τουρκικό  στρατό, στοχοποιώντας όλους τους πρώην στρατηγούς που απέρριπταν τους δεσμούς τους με τον Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι είχε ενορχηστρώσει πραξικόπημα  τον Ιούλιο του 2016 “, δήλωσε η Selvi.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και στην πρόταση διαφυγής του στην Ελλάδα προκειμένου να διασωθεί αναφέρθηκε ο Ερντογάν.

Την «εθνική» του στάση τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, αρνούμενος να διαφύγει στην Ελλάδα για να σωθεί, υπενθύμισε ο Τούρκος πρόεδρος σε αντίθεση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγόρησε ότι όσο η χώρα και ο ίδιος προσωπικά αγωνίζονταν κατά των πραξικοπηματιών, εκείνος έπινε καφέ στο σπίτι του.

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί. Αλλά εγώ τους είπα ‘Εγώ σε τούτα τα εδάφη γεννήθηκα, σε τούτα και θα πεθάνω’», είπε σε τόνο ηρωικό για να καταχειροκροτηθεί από βουλευτές και κοινό μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν. Το ελικόπτερό μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Ποιο το παρασκήνιο

Ήταν οι πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η ΜΙΤ είχε υποκλέψει τη συνομιλία που έδειχνε ότι οι πραξικοπηματίες κινούνταν εναντίον του Ερντογάν και είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο του.

Αμέσως η προεδρική φρουρά του ζήτησε να εγκαταλείψει τον χώρο. Έγινε σύσκεψη με τους συμβούλους του για το που θα έπρεπε να πάει. Κάποιοι από αυτούς, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που ήταν παρόν στη σύσκεψη αυτή, του πρότειναν να διαφύγει με πλωτό μέσο προς την Ελλάδα. 

Όπως λένε μάλιστα είπαν στον Ερντογάν ότι εύκολα μπορεί σε λίγη ώρα να βρίσκεται στη Σύμη ή τη Ρόδο.
Ο “Σουλτάνος” όμως εξερράγη. Τους είπε μάλιστα “εγώ σας ζητών να με πάτε στην Κωνσταντινούπολη και σεις μου λέτε να πάω σε ελληνικό νησί;”.

Η αντίδραση αυτή του Ερντογάν οδήγησε τους συμβούλους του σε εκπόνηση άλλου σχεδίου. 

Οι στιγμές, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπου ήταν κρίσιμες. Εναντίον του ξενοδοχείου είχαν σταλεί τουλάχιστον 40 Τούρκοι κομάντος με εντολή να συλλάβουν ή ακόμη και να σκοτώσουν τον Ερντογαν. 

Δεν ξέρουμε τελικά τι ισχύει, αλλά σίγουρα δεν κάνει τυχαία αυτές τις δηλώσεις ο Ερντογάν, που μάλιστα βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω Ιντλίμπ. 

 

 

pentapostagma

Back to top button