breaking newsκοινωνία

Σε απόγνωση 1,2 εκατ. φορολογούμενοι – Κατασχέσεις για χρέη μόλις 500€ – Από τον Μάιο «στον αέρα» και τα σπίτια τους

 

Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με τις επιθετικές μεθόδους είσπραξης της ΑΑΔΕ έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Έλληνες σε απόγνωση, οι οποίοι βλέπουν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται και τα σπίτια τους να κινδυνεύουν.

Μπαράζ κατασχέσεων σε βάρος κυρίως των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» από φόρους και χαράτσια προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης για πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατασχέσεις ενώ περίπου 1,77 εκατ. οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για χρέη 500 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη διάρκεια του περασμένου έτους μπήκαν στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων απλήρωτοι φόροι 7,497 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2018. Μάλιστα μόνο το Δεκέμβριο το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα έρχεται μετά την ενεργοποίηση του σχήματος εξόφλησης οφειλών σε 120 δόσεις, το οποίο φαίνεται να έκλεισε κάποιες «πληγές» χωρίς όμως να γιατρέψει το πρόβλημα της υπερφορολόγησης. Το μεγαλύτερο μέρος των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών οφείλεται σε φόρους εισοδήματος.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το πλήθος των οφειλετών περιορίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από 4.239.724 σε 4.068.908 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός με βασικό όπλο τις κατασχέσεις έβαλε στο ταμείο του δημοσίου 5,3 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις ανέρχονται σε 1.770.813 ΑΦΜ (από 1.821.683 τον Νοέμβριο) ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονται 1.251.660 (από 1.244.583 τον Νοέμβριο).

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία φτάνουν τα 105 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου που παρουσίασε η ΑΑΔΕ, από τα συνολικά 105 δισ. ευρώ, τα 21,5 δισ. κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, κάτι που σημαίνει ότι το «πραγματικό» χρέος υπολογίζεται σε 85 δισ. ευρώ.

Στο «σφυρί» ακίνητα από τον Μάιο

Από την 1η Μαΐου σπίτια, οικόπεδα και αυτοκίνητα θα βγαίνουν στο «σφυρί» για χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να ενταχθεί στην αυστηρή ρύθμιση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το τον πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη διαφορά ότι θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρεών του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πτωχευτικού κώδικα των ιδιωτών, από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Από την ίδια ημερομηνία χάνεται κάθε δικαίωμα προσφυγής για τη λήψη προστασίας των δανειοληπτών, αφού δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το νέο πλαίσιο, ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.!

Θα εξαιρούνται από το νέο πτωχευτικό δίκαιο τα νοικοκυριά που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

 

Pronews
Back to top button