breaking newsΚύπρος

Υπάκουα γιουσουφάκια…

 

Άστραψε και βρόντηξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Τάχθηκε εναντίον της προσάρτησης των κατεχομένων, η οποία, όπως είπε, δεν συμφέρει ούτε στους Τουρκοκύπριους ούτε στην Τουρκία. Και έχει δίκαιο. Εκείνο που συμφέρει και στους δυο είναι μια διχοτομική ομοσπονδία ως προηγούμενο στάδιο της πλήρους κατάληψης της Κύπρου.

Η Άγκυρα δεν «εκνευρίστηκε» επειδή ο Ακιντζί δεν ευνοεί την προσάρτηση των κατεχομένων, αλλά γιατί θέλει να στηρίξει τον Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Για να περάσει με ευκολία στο επόμενο βήμα.

Ποιο είναι αυτό; Η Τουρκία θα μας εκβιάσει με προσάρτηση. Και τότε, θα σπεύσουν να μας πείσουν, φίλοι και εχθροί, ότι πρέπει να δεχθούμε μια ομοσπονδιακή φόρμουλα, που θα περιλαμβάνει, όμως, τον επανακαθορισμό της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη λύση, καθώς και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διότι, εάν έχουμε σήμερα δικαιώματα στην ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και δεν έχει η Τουρκία, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη και τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, αυτά τα δικαιώματα πρέπει να εκλείψουν και να εξαφανιστούν διά παντός, μαζί με το νόμιμο κράτος. Αυτή είναι η φιλοσοφία της «ρεαλιστικής λύσης», με την οποία φλερτάρουν και ημέτεροι!

Ανεξαρτήτως του ποιος θα βρίσκεται στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο και μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Και ο εκβιασμός που θα τεθεί ενώπιόν μας άρχισε, ήδη, να προβάλλει στον ορίζοντα:

Εάν πάτε σε συνομιλίες και δεν δεχτείτε τη λύση που θα σας θέσουμε στο τραπέζι, δεν θα βγάλετε φυσικό αέριο. Η θέση της Τουρκίας για τη λύση είναι από τώρα σαφής: Θα εφαρμοστεί εκ περιτροπής Προεδρία και θα υπάρχει τουρκικός στρατός στην Κύπρο, έστω και στο μοντέλο των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων. Όμως, δεν θα υπάρχει πια η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί από δυο ισότιμου καθεστώτος συνιστώντα κράτη.

Και η υφιστάμενη ΑΟΖ θα επανακαθοριστεί λαμβάνοντας ως βάση την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όχι, όμως, όπως αυτά πηγάζουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά όπως καθορίζονται από το ψευδοκράτος, το οποίο θα αναγνωριστεί ως ισότιμο συνιστών κράτος. Αλλιώς, πώς θα υλοποιηθεί ο τουρκικό στόχος; Πώς θα προκύψει η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής; Πώς θα προωθηθεί η πλήρης τουρκοποίηση;

Η Άγκυρα είναι γενναιόδωρη!

Με βάση τους δικούς της χάρτες αφήνει στους Ελληνοκύπριους ποσοστό της τάξης του 6% από τη συνολική ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κρατά η ίδια τη μερίδα του λέοντος και διαμοιράζει τμήμα της υφιστάμενης Κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Προβλέπει τα πάντα. Και προκαθορίζει τον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, του οποίου μεγάλο τμήμα ανήκει, ήδη, και μάλιστα παράνομα, στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν οφέλη. Οφέλη θα έχουν μόνο η Τουρκία και οι ξένες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να συνομιλήσουν μαζί της και με την κρατική της Εταιρεία Πετρελαίων για τα ζητήματα της εκμετάλλευσης. Εμείς θα περιοριστούμε στα ψίχουλα. Και αυτά θα τα πάρουμε υπό την αίρεση ότι θα είμαστε υπάκουα και φρόνιμα γιουσουφάκια στην αυλή του Σουλτάνου.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/2/16/upakoua-giousouphakia/

Back to top button