breaking newsΆποψηΕλλάδα

1821-2021: 200 χρόνια που ήταν στραβό το κλήμα και κοντεύει να το φάει ο γάιδαρος

 

Σε λίγο καιρό θα δρασκελίσουμε το κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Φαντάζει τραγική ειρωνία ένας τέτοιος εορτασμός σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από συνδυασμό οξύτατων προβλημάτων.

Είναι αλυσσοδεμένη στους δανειστές εξαιτίας του υπέρογκου χρέους, έχει ξεπουλήσει τις υποδομές της, ο πληθυσμός της σταθερά μειώνεται, ο ανθός της νεολαίας της αποδημεί στο εξωτερικό, δέχεται καθημερινά μεγάλες ροές μεταναστών-προσφύγων και ταυτόχρονα απειλείται από τους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

 

Φυσικά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και ειδικά η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει (όπως λέει και το εμβατήριο).

Θα πρέπει όμως παράλληλα με τις όποιες ανορθωτικές προσπάθειες καταβάλουμε να εντοπίσουμε και τις αιτίες της σημερινής κακοδαιμονίας. Πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν ισχύει το κλισέ που προσπάθούσαν επί χρόνια να μας επιβάλουν: η Ελλάδα ούτε μικρή χώρα είναι, ούτε μικρές δυνατότητες έχει.

Α. Η Ελλάδα έχει έκταση 132.049 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι μεγαλύτερη αθροιστικά από την Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ, την Κύπρο και το Λίβανο. Όλες αυτές οι χώρες έχουν συνολική έκταση 116.750 τ.χλμ., δηλαδή μικρότερη από τα 132.049 της χώρας μας.

Επιπλέον στην έκταση της Ελλάδας κανονικά θα έπρεπε να προσθέτουμε και το θαλάσσιο μέρος των 250.000 τ.χλμ. του Αιγαίου. Γιατί ουσιαστικά το Αιγαίο δεν είναι απλώς μια κλειστή θάλασσα, είναι μια ελληνική λίμνη. Για τα δεδομένα λοιπόν των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου η Ελλάδα μόνο μικρή χώρα δεν είναι. Και βέβαια η γεωπολιτική σπουδαιότητα της ανεβαίνει κατακόρυφα επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Να προσθέσω εδώ κάτι που δυστυχώς διαφεύγει από πολλούς. Η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον πλανήτη σε μήκος ακτογραμμής. Τα 15.147 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει ξεπερνούν τις ακτογραμμές χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Β. Η Ελλάδα έχει ένα αδελφό κράτος που λέγεται Κύπρος. Αυτό το κράτος μπορεί να είναι μικροσκοπικό σε έκταση αλλά η γεωπολιτική σημασία του είναι τεράστια. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Μέσης Ανατολής, είναι η Πύλη που οδηγεί στην πιο κρίσιμη ζώνη του πλανήτη.

Γ. Η χώρα μας είναι η κεφαλή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Δυστυχώς οι ηγεσίες μας δεν αξιοποίησαν ποτέ την ισχύ που θα συνεπαγόταν η συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων (που παραδοσιακά έχουν Έλληνες Πατριάρχες).

Δ. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και άφθονα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θάλασσες και τις στεριές της. Σύμφωνα με έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 το ελληνικό δημόσιο μπορεί να έχει όφελος ακόμη και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων απο τη μελλοντική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Παρότι ελληνικές και ξένες μελέτες και παλιότερα επιβεβαίωναν την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αδρανούσαν.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην οικονομική κρίση των μνημονίων που μας στέρησε το 25% του ΑΕΠ μας για να αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον τεράστιο πλούτο. Χρειάστηκε να δούμε το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο να κάνουν την αρχή. Αλλά και πάλι υπάρχουν παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα μας, ακόμη και σε ψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, που κωλυσιεργούν την προσπάθεια επικαλούμενοι τις πιο απίθανες δικαιολογίες.

Ε. Έχουμε σαν χώρα το λαμπρότερο ιστορικό παρελθόν και τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία τόσο από την αρχαιοελληνική περίοδο όσο και από την βυζαντινή. Ποτέ δεν καταλάβαμε πόσο σημαντικό θα ήταν να μετατρέπαμε ολόκληρη τη χώρα μας σε ένα πάρκο πολιτισμού και να επιδιώκαμε ένα πολιτιστικό τουρισμό υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.

ΣΤ. Ακολουθώντας την πανάρχαιη παράδοση μας να βγάζουμε πλούτο από τη θάλασσα είμαστε εδώ και χρόνια η πρώτη χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 53% του στόλου της Ενωμένης Ευρώπης και σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλου. Βιομηχανικές χώρες-κολοσσοί όπως η Κίνα και η Γερμανία δεν το πιστεύουν ότι βλέπουν την πλάτη μας σ’ αυτό τον τομέα. Και όμως ούτε αυτή την πρωτιά έχουμε καταφέρει σαν χώρα να την εκμεταλλευθούμε όσο θα έπρεπε.

Ζ. Η ελληνική ομογένεια πλησιάζει σήμερα στα 6 εκατομμύρια και ευημερεί ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία. Το μεγαλύτερο ατόπημα του νεοελληνικού κράτους διαχρονικά είναι ότι ουδέποτε κατάφερε να οργανώσει τον απόδημο Ελληνισμό και να τον κινητοποιήσει υπέρ των συμφερόντων του. Κάτι που πέτυχαν μικρότερες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αρμενία με τις δικές τους ομογένειες και κάτι που συστηματικά καλλιεργεί η Τουρκία.

Τι φταίει και δεν έχουμε εκμεταλλευθεί όλα αυτά τα τεράστια κεφάλαια προς όφελος της χώρας μας είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα χρειαζόταν όλόκληρο βιβλίο. Εν τάχει ας προτείνω πως τα αίτια της κακοδαιμονίας μας ήταν και είναι η ασφυκτική εξάρτηση μας από τις ξένες μεγάλες δυνάμεις. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε σε κάποιες ιστορικές περιόδους μας να καταντούμε αποικία και σε κάποιες άλλες να καταστρεφόμαστε εξαιτίας τους.

Μια σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στη χώρα μας έχει προκαλέσει η Μεγάλη Ιδέα του κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης για ένταξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Στην πορεία είδαμε ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν δημιούργησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης αλλά μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

Πως επέλεξε την Ελλάδα για αποθήκη προσφύγων και μεταναστών χωρίς καμία αλληλεγγύη από τις χώρες της. Κι ακόμη πως η Γερμανία, η ηγέτιδα δύναμη της EΕ, ούτε προσχηματικά δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά συμπλέει με τα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, την οποία εξάλλου εξοπλίζει.

Ευτυχώς όμως οι μέρες που μετράει η ΕΕ, τουλάχιστον στην παρούσα της μορφή, είναι λιγοστές και έτσι θα τελειώσουν και οι ψευδαισθήσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος αλλά και της αστικής τάξης που πόνταραν τα πάντα σε αυτήν. Χρειαζόμαστε τώρα ένα νέο όραμα πορείας, μια αυτοοργάνωση του Ελληνισμού (μέσα και έξω από την Ελλάδα) και στήριξη στις δικές μας δυνατότητες.

Η επαίτειος των 200 χρόνων ας γίνει αφορμή όχι για παράτες και ταρατατζούμ αλλα για αυτοκριτική, ανασυγκρότηση και αλλαγή πορείας.

 

 

.freepen

Back to top button