breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Drone Dome: Το μέλλον είναι ήδη εδώ… Μαζικές καταρρίψεις με λέιζερ (vid.)

Τη μαζική κατάρριψη, από λέιζερ υψηλής ισχύος, μικρού μεγέθους μη επανδρωμένων αεροχημάτων από το σύστημα Drone Dome με ποσοστό επιτυχίας 100%, επέδειξε η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε σε ερημική περιοχή και ως στόχοι χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τύποι μη επανδρωμένων αεροχημάτων συμπεριλαμβανομένων και τετρακοπτέρων που διατίθενται στο εμπόριο.

 

Στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκε μία κινητή έκδοση του Drone Dome. Επί οχήματος γενικής χρήσης παντοδαπού εδάφους είχε εγκατασταθεί το σύνολο των αισθητήρων του συστήματος Drone Done και το σύστημα εκπομπής δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος.

 

Με τη βοήθεια των αισθητήρων εντοπίστηκαν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, έγινε η αναγνώριση και ταυτοποίηση τους. Μόλις το οργανικό σύστημα ελέγχου και διοίκησης ολοκλήρωσε τη διαδικασία αναγνώρισης – ταυτοποίησης μεταβίβασε τον στόχο στο σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος, το οποίο προχώρησε στον εγκλωβισμό και την ιχνηλάτηση του και στη συνέχεια τον προσέβαλε.

Σε μία από τις δοκιμές, το λέιζερ υψηλής ισχύος διαδοχικά προσέβαλε και κατέστρεψε τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα. Σημειώνεται ότι προσβολές μη επανδρωμένων αεροχημάτων πραγματοποιήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύκτας.

 

Το Drone Dome είναι ένα παντός καιρού, σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής σύστημα που παρέχει περιμετρική (360ο) προστασία κατά εχθρικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Στη βασική του έκδοση το Drone Dome περιλαμβάνει:

>το κατασκευής της ισραηλινής Rada, εκπομπής στη ζώνη συχνοτήτων S, ημισφαιρικό ραντάρ RPS-42 (κεραίας ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης, δυνατότητα εντοπισμού στόχου επιφάνειας 0.002 m² σε απόσταση 3,2 χιλιομέτρων σε υψόμετρα από 9,14 έως 9.144 μέτρα),
>το κατασκευής της ισραηλινής Controp σύστημα επιτήρησης μακράς εμβέλειας SPEED ER,
>υποσύστημα επικοινωνιών,
>τον κατασκευής Netline, φορητό, χαμηλού βάρους, προγραμματιζόμενο παρεμβολέα C-Guard RD (Rapid Deployment: ταχείας ανάπτυξης) και,
>το επίσης κατασκευής Netline σύστημα αισθητήρων εντοπισμού NetSense Wideband.

Προηγμένοι αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν ολοκληρώνουν τα ανωτέρω υποσυστήματα και ελέγχουν τη συνδυαστική λειτουργία τους. Όπως έγινε γνωστό τα μέσα του 2017 η Rafael Advanced Defense Systems ολοκλήρωσε στο σύστημα το λέιζερ υψηλής ισχύος. Ας σημειωθεί ότι λόγω της σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής, στο Drone Dome μπορούν να προστεθούν επιπλέον αισθητήρες και μέσα εκπομπής πυρών.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών η Rafael παρουσίασε επτά μη επανδρωμένα αεροχήματα που είχαν προσβληθεί από το λέιζερ υψηλής ισχύος. Διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των αεροχημάτων έφερε ίχνη προσβολής από το λέιζερ υψηλής ισχύος στους ρότορες και στους κινητήρες.

 

defence-point

Back to top button