breaking newsΔιεθνή

MIT σε ισλαμιστές της Ιντλίμπ: «Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα – Έρχονται οι Ρώσοι»

 

Σύμφωνα με το Reuters η τουρκική ΜΙΤ σε συνάντηση που είχε με τους τουρκόφιλους ισλαμιστές της Ιντλίμπ τους είπε να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με τη Ρωσία.

 

Οι ισλαμιστές προειδοποιούν με τη σειρά τους πως η πόλη θα μετατραπεί σε «λουτρό αίματος» καθώς θα εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, έχουν «σαρώσει» δεκάδες πόλεις στην επαρχία Ιντλίμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων.

Η πόλη της Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των «αντιπολιτευόμενων» τουρκόφιλων ισλαμιστών. Σε περίπτωση που ο συριακός Στρατός την καταλάβει ο πόλεμος έχει τελειώσει και η κυβέρνηση Άσαντ θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Συρίας,

Όμως η κατάληψη της πόλης θα διακινδυνεύσει επίσης μια μεγάλη αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία στηρίζει τους ισλαμιστές.

Η Τουρκία, απείλησε με στρατιωτική δράση εάν οι δυνάμεις του συριακού Στρατού δεν υποχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης ενίσχυσε τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή και δημιούργησε νέα για να επιβραδύνει την πρόοδο.

«Το καθεστώς έχει έρθει πολύ κοντά στην πόλη της Ιντλίμπ», δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. «Οι κανόνες εμπλοκής στη Συρία άλλαξαν, μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει τώρα.»

Αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία πρόκειται να συζητήσουν για την επίθεση σήμερα Σάββατο, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μετά από το θάνατο οχτώ Τούρκων στρατιωτών σε φυλάκιο.

Κόκκινη Γραμμή

Η μοίρα της περιοχής αποτέλεσε το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Τουρκίας από το 2017.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση καταπατά ένα σύμφωνο του 2018 που επέτρεψε στην Τουρκία, η οποία επέκτεινε την επιρροή της στη Συρία, να εξασφαλίσει τον έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες και να τους εκκαθαρίσει αυτή(;). Η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στην περιοχή Reyhanli με σαράντα διοικητές των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία, τους ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με την Μόσχα (για την Ιντλίμπ) απέτυχαν και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, είπε στο Reuters μία πηγή που βρέθηκε στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η πόλη της Ιντλίμπ ήταν «κόκκινη γραμμή».

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μάχη στην Ιντλίμπ, θα γίνει λουτρό αίματος, οι τζιχαντιστές θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και θα δούμε περισσότερες επιχειρήσεις αυτοκτονίας», δήλωσε στο Reuters μέσω e-mail  ο Abu Baraa al-Shami, ένας ανώτερος διοικητής της Hayat Tahir al Sham, της ισλαμιστικής οργάνωσης των ανταρτών της Ιντλίμπ, η οποία είναι ουσιαστικά η «μετεξέλιξη» της Al-Nusra.

Pronews

Back to top button