breaking newsΔιεθνή

Ιαπωνία: Στρεπτόκοκκος που προκαλεί μέχρι και σήψη του δέρματος προκαλεί συναγερμό

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται στην Ιαπωνία μια μυστηριώδης ασθένεια που «τρώει» σάρκα και σκοτώνει περίπου το 30% των ανθρώπων που μολύνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους πρώτους δύο μήνες του έτους εντοπίστηκαν στη χώρα περίπου 378 περιπτώσεις συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS). Πέρυσι καταγράφηκαν 941 κρούσματα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία μιας και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό κατά πολύ.

Τι είναι αυτή η μυστηριώδης ασθένεια

Το STSS προκαλείται από μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο Α, τη λοίμωξη του λαιμού από στρεπτόκοκκο Α που είναι κοινή στα παιδιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι τόσο σοβαρές ώστε εξελίσσονται σε σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, μυϊκό άλγος, ναυτία και έμετο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Τα πιο σοβαρά περιστατικά εξελίσσονται γρήγορα σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και νέκρωση, γεγονός που δίνει στο STSS τη φήμη του «σαρκοφάγου».

Μέτρα αναχαίτισης του ιού

Οι μέθοδοι για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του στρεπτόκοκκου Α είναι οι ίδιες με άλλα βακτήρια και ιούς όπως ο SARS-CoV-2. Ο Δρ Κόλιν Μπράουν, Διευθυντής Περιστατικών στο UKHSA, συμβουλεύει: «Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και σχολαστικά, να βήχετε και να φταρνίζεστε σε μαντήλι και φροντίστε για τον καλό εξαερισμό του σπιτιού σας. Σε περίπτωση αδιαθεσίας λόγω λοίμωξης θα πρέπει να αποφεύγετε να επισκέπτεστε ευάλωτα άτομα και εφόσον έχετε πυρετό να μην πηγαίνετε στην εργασία σας, ή το σχολείο».

Ανησυχία για την έκταση εξάπλωσης των βακτηρίων

Φέτος έχουν ανιχνευτεί λοιμώξεις στους 45 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, προκαλώντας ανησυχία για την έκταση εξάπλωσης των βακτηρίων. Οι Japan Times αναφέρουν ότι υπάρχουν συνήθως λιγότερα από 200 κρούσματα ετησίως αυτής της πιο σοβαρής στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α. Η συγκεκριμένη «έκρηξη» πάντως δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους ειδικούς οι οποίοι έχουν παραδεχτεί ότι επί του παρόντος δεν είναι καθόλου ενήμεροι σχετικά με το τι είναι αυτό που την προκαλεί. Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τις μορφές στρεπτόκοκκου με σοβαρή και ξαφνική έναρξη. Δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τα εξηγήσουμε».

PrimeNews.

Back to top button