breaking newsΔιεθνή

Ιράν: Εγκεφαλικά νεκρή έφηβη που χτυπήθηκε από την αστυνομία ηθών μέσα στο μετρό

 

Θύμα της βίας των δυνάμεων του Ιράν είναι μια έφηβη, η Αρμίτα Χεραβάντ, η οποία έπεσε σε κώμα νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, μετά από την άσκηση βίας εις βάρος της σχετικά με παράβαση της νομοθεσίας της χώρας που διέπει το χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής).

Το κορίτσι, όπως ανακοινώθηκε είναι εγκεφαλικά νεκρό.

«Οι ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας της Αρμίτα Χεραβάντ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια είναι εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού», μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η 16χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής νοσηλεύεται από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της Τεχεράνης.

Οι συνθήκες αυτής της αδιαθεσίας αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης. Οι Αρχές δήλωσαν ότι η έφηβη παρουσίασε “πτώση της αρτηριακής πίεσης” και αρνήθηκαν οποιαδήποτε “λεκτική ή σωματική διαμάχη μεταξύ αυτής “και επιβατών ή στελεχών του μετρό“.

Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Αρμίτα τραυματίστηκε βαριά κατά τη διάρκεια μιας “επίθεσης” από μέλη της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της υποχρέωσης για τις Ιρανές να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Η υπόθεση αυτή σημειώθηκε έναν και πλέον χρόνο μετά τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών γιατί φέρεται να παραβίασε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που επιβάλλονται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο θάνατος αυτός προκάλεσε ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί, και μεταξύ των μελών των δυνάμεων της τάξης, και οδήγησε στη σύλληψη χιλιάδων πολιτών.

PrimeNews.

Back to top button