breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Άσκηση ετοιμότητας για πανδημία έκανε το 2017…ο Τράμπ

Επτά ημέρες πριν αναλάβει το αξίωμα του ο Donald Trump, το επιτελείο του αντιμετώπισε μια μεγάλη δοκιμασία: την ταχεία και παγκόσμια εξάπλωση ενός επικίνδυνου ιού σε πόλεις όπως το Λονδίνο και τη Σεούλ, αρκετά σοβαρή ώστε ορισμένες χώρες επέβαλαν απαγόρευση ταξιδιών.

Σε μια ενημέρωση, η ομάδα του Trump έμαθε ότι η ασθένεια ήταν μια αναδυόμενη πανδημία – ένα στέλεχος νέας γρίπης γνωστό ως H9N2 – και ότι τα συστήματα υγείας κατέρρευσαν στην Ασία, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.

Οι αξιωματούχοι της Υγείας προειδοποιούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί στην χειρότερη πανδημία γρίπης από το 1918.
Σύντομα, υπήρξαν περιπτώσεις στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Η ενημέρωση είχε ως στόχο να σφυρηλατήσει μια νέα, τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του Trump και την ευθύνη του νέου προέδρου να προστατεύσει τους Αμερικανούς εν μέσω κρίσης,όπως αναφέρει το bankingnews.gr

Αλλά σε αντίθεση με την πανδημία του κορωνοϊού που σήμερα καταστρέφει την υδρόγειο, αυτή η κρίση του 2017 δεν συνέβη πραγματικά – ήταν μια σειρά από σενάρια που παρουσιάστηκαν στους κορυφαίους βοηθούς του Trump ως μέρος μιας νομικά απαιτούμενης μεταβατικής άσκησης με μέλη της εξερχόμενης διοίκησης του Barack Obama.

Και με τις μαρτυρίες πολλών παρευρισκομένων, η ατμόσφαιρα ήταν “παράξενη” στην καλύτερη περίπτωση, ψυχρή στη χειρότερη.
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα το Politico, το οποίο έχει στην κατοχή του έγγραφα από τη συνάντηση και μίλησε με περισσότερους από δώδεκα συμμετέχοντες.

Ήταν ίσως η πιο συγκεκριμένη και ορατή μεταβατική άσκηση που αφορούσε την πιθανότητα πανδημιών, και κορυφαίοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές – είτε το ήθελαν να είναι εκεί είτε όχι – αναγκάστηκαν να καταρτίσουν μια κυβερνητική απάντηση σε μια κρίση.

Η ομάδα Trump είπε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως η έλλειψη αντιδραστήρων, αντιιικά φάρμακα και άλλα βασικά ιατρικά θέματα, και ότι η συντονισμένη και ενοποιημένη εθνική απάντηση ήταν “πρωταρχικής σημασίας” – προειδοποιήσεις που φαίνονται πολύ πρόχειρες δεδομένης της τρέχουσας κρίσης του κορωνοϊού.

Αλλά περίπου τα δύο τρίτα των αντιπροσώπων του Trump που ήταν σε αυτή την αίθουσα δεν είναι πλέον στη διοίκηση.
Αυτός ο εξαιρετικός κύκλος εργασιών τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν είναι ένας λόγος που η διοίκησή του αγωνίστηκε να χειριστεί την πολύ πραγματική πανδημία που αντιμετωπίζει τώρα, δήλωσαν οι πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Obama.

“Το πλεονέκτημα που είχαμε υπό τον Obama ήταν ότι κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια είχαμε το ίδιο προσωπικό του Λευκού Οίκου, το ίδιο υπουργικό συμβούλιο”, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Chris Lu, ο οποίος παρακολούθησε εκείνη την άσκηση.

Η κατοχή της συνέχειας κάνει τη διαφορά στον κόσμο.”Ο Sean Spicer, ο πρώτος γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον Trump, ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην άσκηση.
Είπε ότι κατανόησε τους λόγους για τους οποίους αυτές οι ασκήσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, αλλά χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια μαζική μεταφορά πληροφοριών που τελικά την αισθάνθηκε πολύ θεωρητική.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά όσο αυτά που παρουσιάζονται σε μια άσκηση επιτραπέζιου παιχνιδιού, είπε.
“Δεν υπάρχει ενημέρωση που να σας προετοιμάζει για μια παγκόσμια πανδημία”, πρόσθεσε ο Spicer, ο οποίος εγκατέλειψε τη διοίκηση στα μέσα του 2017.
Τουλάχιστον 30 εκπρόσωποι της ομάδας του Trump – πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου – ήταν παρόντες, αλλά ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross φάνηκε να μένει μακριά.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Susan Rice, σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Obama, έκανε έκκληση στον Trump ότι «ποτέ δεν μπορείς πραγματικά να σκεφτείς» ότι μια πανδημία όπως ο κορωνοϊός «πρόκειται να συμβεί».
Αναφέρθηκε στη σύνοδο του 2017 ως μια από τις πολλές περιπτώσεις των προσπαθειών της κυβέρνησης Obama να βοηθήσει τον διάδοχό της να είναι έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση.

Επίσης, κατηγόρησε την ομάδα Trump για τη διάλυση του τμήματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση της αντίδρασης των ΗΠΑ σε μια παγκόσμια πανδημία.
“Αντί να προσέξει τις προειδοποιήσεις, να αγκαλιάσει τον σχεδιασμό και να διατηρήσει τις δομές και τους προϋπολογισμούς που του είχαν κληροδοτηθεί, ο πρόεδρος αγνόησε τον κίνδυνο μιας πανδημίας”, έγραψε η Susan Rice.

Η Lisa Monaco, σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας του Obama, εξήγησε το σκεπτικό της συνόδου του Ιανουαρίου του 2017 σε πρόσφατο δοκίμιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
“Αν και η άσκηση ήταν απαραίτητη, τα συγκεκριμένα σενάρια που επιλέξαμε δεν ήταν,” έγραψε.

“Περιελάβαμε ένα πανδημικό σενάριο γιατί πίστευα τότε και προειδοποίησα από τότε ότι η αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τη νέα διοίκηση”.
Καμία από τις πηγές δεν υποστήριξε ότι μια συνάντηση πριν από τρία χρόνια θα μπορούσε να έχει αλλάξει δραματικά τα γεγονότα σήμερα.

Όμως, οι βοηθοί του Obama ανέφεραν ότι η αντίδραση της διοίκησης του Trump από το ξέσπασμα του κορωνοϊού οφείλεται εν μέρει στο πόσο απροετοίμαστοι – και σε ορισμένες περιπτώσεις απρόθυμοι – ήταν να συμμετάσχουν σε μεταβατικές ασκήσεις στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017.

Ο David Shulkin, ο οποίος ήταν τότε διορισμένος από τον Obama αλλά είχε οριστεί ως γραμματέας Βετεράνων στη διοίκηση του Trump, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, εκτός από την άσκηση αυτή, την οποία δεν θυμήθηκε καλά, παρατήρησε ότι υπήρξε «μικρός συντονισμός» και «ελάχιστο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με τους διορισμένους Obama».

Αυτή η κακή μεταβίβαση προκάλεσε εβδομάδες σύγχυσης, μέχρι την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων.
“Υπήρξε μια φρενίτιδα πριν από τη μετάβαση, όπου μου ζητήθηκε να μείνω, γιατί η αποστολή [ετοιμότητας] ήταν τόσο σημαντική”, δήλωσε η Nicole Lurie, η οποία υπηρέτησε ως υφυπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Obama, όπου εργάστηκε σε κρίσεις όπως το ξέσπασμα του ιού Ebola.
Το επίτελείο Trump, όπως και η υπόλοιπη Αμερική, ήταν στοχοπροσηλωμένη για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Λίγο αργότερα, ο Trump αναβάθμισε την προετοιμασία της μετάβασης που είχε ήδη ξεκινήσει.
Μέλη του επιτελείου του έδειχναν να συναντούν τους ανθρώπους που αντικατέστησαν ή να συμμετάσχουν σε μεταβατικές συναντήσεις.
Οι σύμβουλοι του Obama δήλωσαν ότι άφησαν λεπτομερή σημειώματα για τους διαδόχους τους, αλλά συχνά φάνηκε ότι τα σημειώματα δεν διαβάστηκαν ποτέ.

Πολλοί στην πλευρά του Obama ήταν πραγματικά έκπληκτοι που πολλοί στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν για την άσκηση στις 13 Ιανουαρίου 2017 και υπήρχαν προσδοκίες ότι κάποιοι θα την παρακάμψουν.
Εκτός από την άσκηση πανδημίας H9N2, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την μελέτη περίπτωσης για το πώς η διοίκηση του Obama χειρίστηκε τον τυφώνα Sandy το 2012.
Ως επί το πλείστον, όμως, η ομάδα Trump ήταν σε λειτουργία ανάληψης.

Πολλοί σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι του Trump που ήρθαν σε επαφή με το Politico δήλωσαν ότι δεν θυμούνται πολλά για την ενημέρωση.

Αλλά ορισμένοι βοηθοί του Obama που παρακολούθησαν είπαν ότι έμειναν με την εντύπωση ότι πολλοί από τους βοηθούς του Trump εμφανίστηκαν ότι δεν ελέγχουν την κατάσταση.
Η εντύπωση ενισχύθηκε εν μέρει επειδή η συνολική μετάβαση ήταν τόσο κακή.

Tags

Related Articles