breaking newsΔιεθνή

Πληροφορίες ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν ανήκουν στο Titan – Κατέρρευσε εσωτερικά

Δύο τμήματα του υποβρυχίου Titan που χάθηκε στα βάθη του Ατλαντικού αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τον Ντέιβιντ Μερνς, εμπειρογνώμονα διάσωσης που γνωρίζει δύο από τους πέντε επιβάτες.

Όπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για το πλαίσιο προσγείωσης και ένα πίσω κάλυμμα του υποβρυχίου.

Επίσημη ενημέρωση αναμένεται να διεξαχθεί στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας σε ενημέρωση της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Ο Μερνς έλαβε ένα μήνυμα στο WhatsApp που υποδηλώνει ότι δύο κρίσιμα τμήματα του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, μεταδίδει το BBC.

Από πλευράς του, ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν, ο άνθρωπος που συνίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Στόκτον Ρας, που βρισκόταν στο υποβρύχιο σκάφος Titan, είπε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε μια «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» του σκάφους.

Ο Γκιγιέρμο Σοχνλάιν σχολίασε την είδηση για τα συντρίμμια αναφέροντας ότι δεν εκπλήσσεται αν βρέθηκε κάτι στην επιφάνεια.

«Ξέρω ότι το πρωτόκολλό μας για διακοπή επικοινωνιών είναι ο πιλότος να φέρει το υποβρύχιο στην επιφάνεια. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Στόκτον.

Titan
Γκιγιέρμο Σοχνλάιν

«Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πολύ δύσκολο να βρεις το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι (το υποβρύχιο) ανεβαίνει, και δεν θα ήξερε πού να ψάξει». Εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να είχε γίνει καταστροφή.

«Αυτό που ξέρω είναι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη, σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη θα ήταν μια στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», εξήγησε.

Ο Σοχνλάιν, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία OceanGate πριν από 10 χρόνια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε ενεργήσει διαφορετικά υπό τις περιστάσεις.

«Αν μη τι άλλο, νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από αυτό που συμβαίνει, να μάθουμε τι συνέβη, να πάρουμε αυτά τα μαθήματα και να προχωρήσουμε» σχολίασε.

Η εταιρεία Pelagic Research Services επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που ανακοίνωσε νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή εντοπίστηκαν από το δικό της υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος. Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η εταιρεία αναφέρει: «Η PRS θέλει να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη αντίδραση διάσωσης όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο Titan και στην τραγική τους απώλεια».

Prime News.

Back to top button