breaking newsΔιεθνή

Κέβιν Μακάρθι: Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής

Ο Ρεπουμπλικανός Mατ Γκετζ κατέθεσε ιστορική πρόταση για την ανατροπή του προέδρου της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, αφού ένας Ρεπουμπλικανός αντάρτης κατέθεσε μια σπάνια χρησιμοποιούμενη πρόταση για την ανατροπή του.

Απαντώντας στην κίνηση του Mατ Γκετζ, ο κ. Mακάρθι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κάντο», με τον Γκετζ να απαντάει: «Μόλις το έκανα». Οι εντάσεις μεταξύ των δύο Ρεπουμπλικανών επικράτησαν το Σαββατοκύριακο αφού ο πρόεδρος ψήφισε νομοσχέδιο με τη βοήθεια των Δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποπεμφθεί ποτέ με μια ανάλογη πρόταση (motion to vacate). Η ηγεσία έχει δύο ημέρες για να θέσει το μέτρο για ψηφοφορία, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαδικαστικά εργαλεία για να ανατραπεί η διαδικασία.

Ο πρόεδρος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία μετά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτός ή αυτή καθορίζει τις νομοθετικές προτεραιότητες της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου, ελέγχει τις εργασίες των επιτροπών και μπορεί να διαμορφώσει ή να αλλάξει την ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης δεν επέτρεψε χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, επειδή ο Γκετζ από τη Φλόριντα, και άλλοι υπερσυντηρητικοί επέμειναν ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πάρα πολλά στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Γκετζ ασκούσε την απειλή να εκθρονίσει τον Μακάρθι από τον Ιανουάριο, όταν οδήγησε τους αντάρτες του κόμματος να αντιταχθούν στην προσπάθεια του βουλευτή από την Καλιφόρνια για την προεδρία, αναγκάζοντάς τον να υπομείνει 15 εξαντλητικούς γύρους ψηφοφορίας στην αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια αλλαγή των κανόνων που θα επέτρεπε σε οποιονδήποτε νομοθέτη να ζητήσει ψηφοφορία για την αποπομπή του Προέδρου. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την πρόταση του Γκετζ

Σε μια ομιλία στο βήμα της Βουλής τη Δευτέρα, ο Γκετζ κατηγόρησε τον ΜακΚάρθι ότι συνήψε μυστική συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για να εισαγάγει τη νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας σε χωριστή νομοθεσία. Ο κ. ΜακΚάρθι είπε ότι «δεν υπάρχει καμία παράπλευρη συμφωνία για την Ουκρανία».

Αφού κατέθεσε την πρόταση εκκένωσης, ο Γκετζ είπε σε ένα πλήθος δημοσιογράφων: «Λοιπόν, έχω συγκεντρώσει αρκετούς Ρεπουμπλικάνους όπου, σε αυτό το σημείο την επόμενη εβδομάδα, θα συμβεί ένα από τα δύο πράγματα. Ο Κέβιν Μακάρθι δεν θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής ή θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής που εργάζεται προς ευχαρίστηση των Δημοκρατικών και θα είμαι εντάξει με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, γιατί ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει ποιος τον κυβερνά»

Ερωτηθείς νωρίτερα τη Δευτέρα εάν οι ενέργειές του βύθισαν το ίδρυμα σε αναταραχή, ο Γκετζ είπε στους δημοσιογράφους: «Μιλάτε για χάος σαν να είμαι εγώ που αναγκάζω ψήφους και υποβάλλω προτάσεις. Πραγματικό χάος είναι όταν ο αμερικανικός λαός πρέπει να περάσει από τη λιτότητα που έρχεται αν συνεχίσουμε να έχουμε ετήσιο έλλειμμα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Καπιτώλιο το βράδυ της Δευτέρας ότι θα ήταν έτοιμος να στηρίξει τον Ρεπουμπλικανό της Λουιζιάνας Στιβ Σκαλίζ – επί του παρόντος αναπληρωτή του Μακάρθι για να διαδεχθεί τον πρόεδρο. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος υποχρεούται να τηρεί λίστα με τα άτομα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προσωρινά αντικαταστάτες σε περίπτωση που ο ρόλος εκκενωθεί.

Το σπάνιο διαδικαστικό εργαλείο για την απομάκρυνση προέδρου έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές τον περασμένο αιώνα και ποτέ με επιτυχία. Χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2015 εναντίον του ομιλητή John Boehner.

Η πρόταση απομάκρυνσής του απέτυχε, αλλά δημιούργησε αρκετή πίεση στον Boehner ώστε, μη μπορώντας να ενώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, ανακοίνωσε την παραίτησή του δύο μήνες αργότερα. Πριν από τότε χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1910.

T appeared on PrimeNews.

Back to top button