Διεθνή

Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται ν΄αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση από τα σύνορα με τη Λευκορωσία ( The Guardian).

Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται ν΄αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση από τα σύνορα με τη Λευκορωσία ( The Guardian 22/5/22).
Οι ουκρανικές δυνάμεις δόμισαν μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος των προηγουμένως ανοχύρωτων βόρειων συνόρων της χώρας με τη Λευκορωσία εν μέσω ενδείξεων νέας επίθεσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία μέσω των λευκορωσικών συνόρων τον Φεβρουάριο, όταν προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Κίεβο.

Στις 10 Μαΐου, ο αρχηγός του στρατού της Λευκορωσίας, Βίκτορ Γκιούλεβιτς, ανακοίνωσε την ανάπτυξη λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων και εξοπλισμού ως απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «νότια απειλή» από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Η Λευκορωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά της με την Ουκρανία από τις αρχές Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Aleksandr Lukashenko, υπήρξε ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Την Τρίτη, ο Λουκασένκο προέτρεψε τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Ρωσία, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε στη Μόσχα, να παραμείνει ενωμένος για την Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι παρατείνει τη σύγκρουση.

Ο Guardian έλαβε πρόσβαση στις συνοριακές θέσεις της Ουκρανίας υπό τον όρο ότι δεν θ’ αποκάλυπτε τις ακριβείς τοποθεσίες ή τα επώνυμα των Ουκρανών που υπηρετούσαν.

Στα δάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, μια ουκρανική μονάδα εδαφικής άμυνας που αποτελείται από μαχητές ηλικίας 19 ετών έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60, επανδρώνει ένα δίκτυο χαρακωμάτων και θέσεων που κατασκευάστηκαν από την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Πριν από τον Φεβρουάριο, μεγάλο μέρος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία αποτελούνταν από μικρά σημεία ελέγχου που έμοιαζαν με κιόσκια, τα οποία τα ρωσικά τανκς διέρρηξαν με ευκολία. Δύο ημέρες μετά την εισβολή, η Ουκρανία έκλεισε όλα τα συνοριακά της περάσματα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Στην ανάλυσή του για την απειλή από τη Λευκορωσία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η παρουσία λευκορωσικών δυνάμεων στα σύνορα πιθανότατα θα εμπόδιζε την Ουκρανία να αναπτύξει επιχειρήσεις υποστήριξης στο μέτωπό της στο Ντονμπάς.

Οπλισμένοι με AK47 μερικές δεκάδες άνδρες ανά θέση, οι μαχητές ελπίζουν ότι τα σύνορα της Λευκορωσίας δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά για εισβολή.

dimpenews.com

Back to top button