Διεθνή

Οι τζιχαντιστές απειλούν ν΄ανατινάξουν το σύμβολο της Eλληνιστικής περιόδου, την Ακρόπολη της Μέσης Ανατολής το περιστύλιο του ναού του Δία στην Ηλιούπολη/Μπάαλμπεκ του Λιβάνου γιατί είναι παγανιστικό!

Ένα από στα σημαντικότερα μνημεία της ελληνιστικής περιόδου σε όλη τη Μεσόγειο την Ακρόπολη της Μέσης Ανατολής απειλούν ν΄ανατινάξουν οι τζιχαντιστές. Αρχή ασφαλείας του Λιβάνου εξέδωσε μια σοβαρή αναφορά στην οποία ανακοινώνει ότι υπάρχει σχέδιο τρομοκρατικών φονταμενταλιστικών ομάδων να ανατινάξουν τις 6 αρχαίες κολώνες από το ανατολικό περιστύλιο του ναού του Δία που αποτελούν το σύμβολο της ελληνιστικής Ηλιούπολης/Μπάαλμπεκ επειδή είναι ένα ειδωλολατρικό/παγανιστικό σύμβολο και επίσης για να στείλουν ένα μήνυμα στο κόμμα της Hezbollah αφού βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχει στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία τον Ηλιοπολίτη και είχε κτιστεί πάνω από τον ναό του Βάαλ-Χαντάντ. Όρθιοι παραμένουν 6 κίονες, κορινθιακού ρυθμού, από τους 19 στο ανατολικό περιστύλιο.

Η πόλη ξεκίνησε να ακμάζει το 323 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε, το έτος δηλαδή που προσαρτήθηκε στο βασίλειο των Πτολεμαίων. Τότε μετονομάστηκε σε Ηλιούπολη από τους Έλληνες, τιμής ένεκεν στον θεό προστάτη της τον Βάαλ.Η πόλη έμεινε υπό ελληνική κυριαρχία μέχρι το 64 π.Χ., όποτε οι Ρωμαίοι την κατέκτησαν. Ενώ πέρασε περίοδο κι ως βυζαντινή κτήση.

dimpenews.com

Back to top button