breaking newsΆποψη

Η ακολουθούμενη πολιτική πρέπει να ενσκύψει και στην ψυχολογία των Ελλήνων

 

Αναμφισβήτητα ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κόσμος είναι ανήσυχος. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε διάφορα επίπεδα. Από το θέμα του αν θα προσβληθεί από τον ιό, μέχρι την καθημερινή του επιβίωση. Από τον εγκλεισμό του έως του τι θα αντιμετωπίσει όταν παρέλθει η πανδημία.

Του Στρατή Μαζίδη

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό ψυχολογικό κλίμα.

Είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς. Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα παρατηρεί κανείς σχόλια χαρακτηριστικής επιθετικότητας. Ειλικρινά δε γνωρίζω τι θα ξημερώσει στην ελληνική κοινωνία μετά από πχ ένα μήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβήθηκε στην πολύ αρχή να πάρει δραστικά μέτρα για το φόβο του πιθανού αντίκτυπου. Το είδαμε και σε άλλες χώρες. Στον αντίποδα από ένα σημείο και μετά άρχισε να τα λαμβάνει με ταχύτατο ρυθμό μέτρα κλιμακώνοντας βαθμιαία την έντασή τους.

Ωστόσο από κάποιους, ευτυχώς όχι πολλούς, κυβερνητικούς έχει υιοθετηθεί μια αυστηρή γλώσσα μαλώματος του κόσμου. Θα πρέπει όμως να καταστεί κατανοητό ότι όλοι είναι σε μεγάλο βαθμό τόσο μπερδεμένοι όσο και φοβισμένοι απέναντι σε έναν άγνωστο αντίπαλο.

Κανείς δε γνωρίζει πόσο θα καθίσουμε μέσα. Σίγουρα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Τι θα σημάνει αυτό ως προς την ψυχική υγεία μας; 

Δεν κινδυνεύουμε πλέον μόνο από τον κορωνοϊό. Κινδυνεύουμε από το άγχος, τη φτώχεια, το οτιδήποτε.

Οι κυβερνώντες θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ψυχολογία των πολιτών που είναι ήδη αρκετά ζορισμένοι και ανήσυχοι για το ποια πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν την επομένη ημέρα της πανδημίας.

Πρέπει κάθε μέρα να εξετάζουν τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο ως προς την πιθανή αυστηροποίησή τους, όπως πολλοί προεξοφλούν αλλά και την τροποποίηση κάποιων που ίσως φαντάζουν άδικα.

Χρειάζεται ένας καλός λόγος παραπάνω. Ένα μπράβο περισσότερο. Και μια πρακτική συμπαράσταση για πιο πολλούς. Είναι ουσιαστικό να δημιουργηθεί ένα πιο θετικό κλίμα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Μια αποστασιοποίηση βασισμένη σε απαγορεύσεις και πρόστιμα κάποια στιγμή θα αρχίσει να μετατρέπεται σε μέρος του προβλήματος αντί της λύσης. Ας το δουν οι ιθύνοντες όσο υπάρχει ακόμη κάποιος καιρός.

 

 

freepen

Back to top button