breaking newsΕλλάδα

Η Ελλάδα εν μέσω υβριδικού πολέμου: Το Ιντλίμπ, τα μηνύματα, ο Ερντογάν και το χτύπημα στα σύνορα

Επιμέλεια: ΧΑΚ – AgCh.

Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα δέχεται υβριδικό πόλεμο μέσω της εισβολής μεταναστών (κυρίως σε Έβρο) που έχει μεθοδευτεί από τις τουρκικές αρχές.

Από τις 29 Φεβρουαρίου η Τουρκία είχε ανοίξει τα σύνορα μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ από βομβαρδισμό των συριακών αεροπορικών δυνάμεων, με την αντιπολίτευση στην Τουρκία να κάνει λόγο για 200 νεκρούς.

Την 1η Μαρτίου όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν πετώντας το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περίπου 18.000 μετανάστες πέρασαν στην Τουρκία » και ισχυρίστηκε, ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στους 25.000 με 30.000.

«Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνοντας ευθείες απειλές, οι οποίες ενορχιστρώθηκαν με τη συγκέντρωση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Έβγαλε αντίδραση η Ελλάδα

Η Ελλάδα όμως έδειξε φοβερά αντανακλαστικά στην αναχαίτιση της υβριδικής εισβολής που οργανώθηκε από την Τουρκία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.

Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ όσοι καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο οδηγήθηκαν σε καταστήματα κράτησης.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας

Είναι γνωστό, ότι ο Ερντογάν έχει απειλήσει ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιώντας τις προσφυγικές ροές ως μέτρο πίεσης προς την Ευρώπη. Το γεγονός, όμως ότι η οργανωμένη προσπάθεια των Τούρκων επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ στα βουλγαροτουρκικά επικρατούσε ηρεμία, δείχνει και τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου.

Εξάλλου από τον πόλεμο της προπαγάνδας που επιδόθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ σε μία προσπάθεια να αποδείξουν πως η Ελλάδα… κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Η προειδοποίηση για νέα προσφυγική κρίση

 

Η αλήθεια είναι, ότι γεύση για το τι θα ακολοθούσε στις αρχές του Μαρτίου είχαμε πάρει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στις 13 του προηγούμενου μηνός η Handelsblatt σημείωνε σε άρθρο με τίτλο “Φόβοι για νέα κύματα προσφύγων”:

«Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για δραματική άνοδο των προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι διενέξεις κοντά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εντείνονται».

Μάλιστα οι πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας υποστήριζαν, ότι ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε Γερμανούς βουλευτές ότι «θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015», εννοώντας προφανώς μια νέα προσφυγική κρίση.

Εφτά ημέρες αργότερα, είχαμε στην Ελλάδα, πάνω από 400 αφίξεις μεταναστών μέσα σε ένα 24ωρο. Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν κυρίως σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.

Μια μέρα πριν ο Ερντογάν ανοίξει τα σύνορα (28-2-20)το Βερολίνο εξέφραζε «μεγάλη ανησυχία» για την κλιμάκωση στη βορειοδυτική Σύρια και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων, αλλά δήλωσε άγνοια για τα δημοσιεύματα που ήθελαν την τουρκική κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν και να επιτρέψουν σε μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη.

Την ίδια μέρα όμως η Ελλάδα αφυπνίστηκε και κατάλαβε, ότι εδώ και χρόνια δέχεται επίθεση μέσω μεταναστευτικού. Έτσι διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Με απλά λόγια, έκλεισαν τα σύνορα μία κίνηση, την οποία είχαν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016.

Ευρωπαϊκές χώρες με κλειστά σύνορα

Ποιες ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που σφράγισαν τα σύνορά τους; Η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία, τα Σκόπια, η Σλοβακία, η Δανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, ενώ η Γερμανία είχε κλείσει τα σύνορά της από το 2015, όταν είχε σημειωθεί η μεγάλη έκρηξη του μεταναστευτικού.

Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο Ιωάννης Μάζης, η Γερμανία δέχθηκε ως εργάτες ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, κυρίως οικογενειάρχες και μορφωμένους, επειδή αυτό ήθελε ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων.

«Μόλις τους πήραν, τα σύνορα-χωρίς να δηλώνεται- κλείσανε. (…) Τους ζήτησαν για να έχουν ανθρώπινο δυναμικό, να τους εκμεταλλεύονται και να μην είναι εξαρχής νόμιμοι, ώστε να μπορεί η βιομηχανία να μην τους πληρώνει όσο ένα Βέλγο ή ένα Γερμανό, να δημιουργηθεί ένα υπερ-πλεόνασμα, που το καρπούται απευθείας και «μαύρο» ο Γερμανός βιομήχανος. Αυτό το λέτε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό;», είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας.

Σημειωτέον, ότι η γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία όπως και η Ελλάδα, ενίσχυσε το στρατό στα σύνορα με την Τουρκία αυτές τις μέρες, τον Ιούλιο του 2015 είχε κλείσει τα σύνορά της για τους «παράνομους μετανάστες».

Ελκυστική από τα αρχαία χρόνια η Ευρώπη

Το ερώτημα που απασχολεί όλους μας είναι αν μπορεί να λυθεί μια για πάντα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Θα ήταν ριψοκίνδυνο να απαντήσουμε σε αυτόν τον προβληματισμό.

Γιατί από τα αρχαία χρόνια (βλ. Ελληνοπερσικούς πολέμους) η Ευρωπαϊκή Ήπειρος αποτελούσε το ιδανικό βιώσιμο περιβάλλον για τους περισσότερους λαούς της γης.

Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα αλλά και του 21ου πρώτου έρχονται να επαληθεύσουν την μακροχρόνια μεταναστευτική πορεία των ανατολικών λαών προς την Ευρώπη.

Η εδραίωση και η επέκταση του καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των μελών της Ε.Ε. έδωσε έναν ισχυρό-νομικό λόγο μετανάστευσης στους λαούς της Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής οι οποίοι έχοντας υπόψιν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τροπολογία, θέλησαν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Οι γεωπολιτικές αναταραχές στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή καθώς και σειρά ένοπλων συγκρούσεων εκτόπισαν τον αριθμό αιτούντων άσυλο στα ύψη. Οι συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών (λαθραίων και νόμιμων) εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Νότια κράτη όπως η Ιταλία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία από τα νοτιοανατολικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Η ταυτότητα των μεταναστών

Από ποιες χώρες έρχονται μετανάστες στην Ευρώπη;

 Οι επίσημες μελέτες του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό αναφέρουν πως η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου εξετάζει αιτήσεις προερχόμενες από 112 χώρες της ανατολικής Ασίας, της Μέσης ανατολής, της Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προέρχεται από την Συρία ειδικά κατά το διάστημα 2015-2016, όπου πάνω από 800.000 αιτήσεις ασύλου εξετάζονται κάθε δύο χρόνια. Ακολουθεί το Αφγανιστάν με περίπου 250.000 αιτήσεις ασύλου τον χρόνο , το Ιράκ με 150.000 και έπειτα η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Εν κατακλείδι, η εστία του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος παραμένει η Συρία, για την καταστροφή της οποίας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου.

Για τον Ερντογάν το μεταναστευτικό είναι το τέλειο όπλο για να αποσταθεροποιεί όποτε θέλει την Ελλάδα και να εκβιάζει την Ευρώπη.

 

infognomonpolitics
Back to top button