breaking newsΕλλάδα

Με νόμο η Αλβανία υφαρπάζει περιουσίες Χειμαρριωτών

Ακάθεκτη τηρεί την προκλητική της στάση, έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία.  Με φωτογραφικό νόμο, στερεί, ουσιαστικά, από τους Χειμαρριώτες το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της περιουσίας, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων της περιοχής ως δημόσιο.

Ο νόμος αυτός, όπως είναι φυσικό, έχει καθολική ισχύ, σε ολόκληρη την επικράτεια. Τι διαφορετικό συμβαίνει με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα που κατοικεί στη Χειμάρρα;

Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες  κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων της Χειμάρρας. Δεν έχουν όμως τίτλους ιδιοκτησίας για τα περιουσιακά τους στοιχεία και συνεπεία αυτού, νομικά, είναι σαν να μην τους ανήκουν.

Σε συνδυασμό λοιπόν με προηγούμενους νόμους, η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει να αξιοποιήσει τα οικόπεδα των Ελλήνων, πουλώντας τα σε μεγαλοεπενδυτές, που θέλουν να ανεγείρουν ξενοδοχειακές μονάδες στο παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας.

Ωστόσο, το οργανωμένο αυτό σχέδιο δεν είναι απολύτως καινούριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 οι αλβανικές Αρχές προχώρησαν σε κατεδαφίσεις κατοικιών και καταστημάτων, χαρακτηρίζοντάς τα αυθαίρετα, ενώ στο χωριό Δρυμάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από ισάριθμες οικογένειες. Έκτοτε βέβαια, είδαμε (κάποιοι εμβρόντητοι) να επαναλαμβάνεται αυτό το φαινόμενο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας. Όπως σημείωσε: «με τους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση Ράμα, γίνεται λόγος για στρατηγικούς επενδυτές, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να απαλλοτριώσουν τις περιουσιακές εκτάσεις μας, χωρίς να δίνεται σε εμάς η δυνατότητα να κάνουμε εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο».

Επίσης, όπως μαρτυρεί ο κ. Γκούμας, ακόμη και αν κάποιος διαθέτει έναν παλαιότερο τίτλο ιδιοκτησίας (που δεν αναγνωρίζεται από το κράτος), δίνεται προτεραιότητα στον επενδυτή, με αποτέλεσμα να υφαρπάζονται οι περιουσίες τους.

Ελπιδοφόρο για τους Έλληνες Χειμαρριώτες είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, ότι ο νόμος πρέπει να λάβει την έγκριση του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Ράμα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση.

Σκληρή ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Το θέμα αυτό κινητοποίησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα, προειδοποιώντας τα Τίρανα ότι περιμένει από τις αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία.

Συγκεκριμένα, το ΥΠ.ΕΞ. τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια «λύση» χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι ‘‘οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία’’».

Το θέμα, πάντως, αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο, εν όψει της λήψης αποφάσεων για το ενταξιακό διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiating framework) αλλά και της σύγκλισης της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της εν λόγω χώρας.

 

kanaliena.gr
Back to top button