breaking newsΕλλάδα

Μ.Τσαβούσογλου προς Ν.Ράαμπ: «Η Ελλάδα δίνει όπλα στους κατοίκους της και σκοτώνουν παράνομους μετανάστες»!

 

Νέα ψευδή κατηγορητήρια κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτή την φορά ενώπιον του Βρετανού ομολόγου του Ντόμινικ Ράαμπ.

 

Συνεχίζοντας την εκστρατεία δημιουργίας «ανύπαρκτων συμβάντων» στην οποία επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα, ο Τσαβούσοβλου δήλωσε:

«Οι χώρες της ΕΕ που προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα και η Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, δυστυχώς δεν συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες που έρχονται στα σύνορά τους, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Πυροβολούν κατά των προσφύγων. Δύο πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί πισώπλατα από πυροβολισμούς. Παρέχουν όπλα στους χωρικούς να πυροβολούν τους πρόσφυγες. Ελπίζω ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το δει»!

Δηλώνει ότι η Τουρκία είναι «ανίκανη πλέον να συγκρατήσει τις ροές και ότι η ΕΕ οφείλει να συνεργαστεί και να σηκώσει κι αυτή μέρος του ανθρωπιστικού προβλήματος».

«Τα τελευταία εννέα χρόνια η Τουρκία έχει δεχτεί περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες, τους 3,7 εκ των οποίων από τη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στους μετανάστες, είτε αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα είτε έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, αλλά δεν εμποδίσαμε ποτέ πρόσφυγες να έρθουν στη χώρα μας, παρόλο που η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτήν την κατάσταση για πολιτικά οφέλη».

«Η πλειοψηφία των προσφύγων θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες και δεν είναι δυνατόν για εμάς να τους σταματήσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαλώντας την ότι, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν τηρει τις υποστεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες. «Κανείς δεν χρειάζεται να μας υπενθυμίζει το μνημόνιο κατανόησης της 18ης Μαρτίου, τηρούμε τις υποχρεώσεις που προκείπτουν από αυτές. Αν διαβάσετε ξανά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δείτε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της αλλά δυστυχώς η ΕΕ δεν τηρεί τις δικές της.

Για παράδειγμα, 3,3 δισεκ. ευρώ έπρεπε δεν είχαν δεθεί στους Σύρους αλλά δεν δόθηκαν, δεν έδειξαν καμία ευελιξία στην παροχή βίζας και απλώς αναφέρω μερικές από τις υποχρεώσεις της ΕΕ».

«Σταματήστε να λέτε: «’Η Τουρκία μας απειλεί’. Έχουμε κάθε λόγο να μην εφαρμόζουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα, ένα κοινό πρόβλημα για όλους μας. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να πάρουμε στις πλάτες μας όλοι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την προσφυγική ροή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν κατακρίνονται από τις χώρες της ΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης. Πάντα ρίχνουν σε εμάς το φταίξιμο», πρόσθεσε ενώ κατέληξε ότι «τα χρήματα είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα».

Pronews
Back to top button