breaking newsΔιεθνή

Ο Ερντογάν θα πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για υποστήριξη της τρομοκρατίας

 

Του Harut Sassounian

Tην περασμένη εβδομάδα ανέφερα πως το κυβερνητικό γραφείο του Ερντογάν απέστειλε επιστολή στους ηγέτες των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, ζητώντας να υπογράψουν την επιστολή και να την στείλουν πίσω.

Σε εκείνη την επιστολή ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ψευδώς, πως η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα η οποία πάλεψε στις πρώτες γραμμές ενάντια της τρομοκρατίας.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν υπάρχουν χιλιάδες δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία αποδεικνύουν, πως τα τουρκικά στρατεύματα ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης βοηθώντας το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και το Ιράκ.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για υποστήριξη της τρομοκρατίας

Ο Ahmet Yayla γνωρίζει από πρώτο χέρι την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς το Ισλαμικό Κράτος , καθώς ήταν ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας και των επιχειρήσεων στην Τουρκία από το 2010 έως το 2013 και επικεφαλής των ποινικών ερευνών στην Σανλιούρφα στην Τουρκία, από το 2013 έως το 2014. Η Σανλιούρφα ήταν το τελικό σημείο της ”εθνικής οδού τζιχάντ” του ISIS.

Ο Yayla έγραψε ένα άρθρο στις 6 Μαρτίου του 2020, στην Εφημερίδα Ερευνών, αποκαλύπτοντας την συνενοχή του Ερντογάν στην τρομοκρατία. Το άρθρο είχε τίτλο ”Δοκιμάστε τον Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο για την συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος”.

Ο Yayla έγραψε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την δουλειά που έκανε το 2014 και να αποσυρθεί ”για να μην αναμιχθεί με τις θηριωδίες του Ερντογάν, οι οποίες ανέρχονται στο επίπεδο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”.

Σύμφωνα με τον Yayla ”το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε διογκωθεί στην εξουσία και δεν θα είχε δολοφονήσει τόσους πολλούς αμάχους, εάν το καθεστώς Ερντογάν δεν είχε αποφασίσει να στηρίξει άμεσα ή έμμεσα την επανεμφάνιση του ISIS το 2014.

Γεγονός είναι πως το ISIS δημιούργησε ένα -κρατίδιο- στην Ράκκα της Συρίας το 2014, σε μία περιοχή όπου οι Τουρκικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ΜΙΤ φρουρούσαν την πόρτα και υποδέχονταν τους εθελοντές μαχητές του ISIS στον δρόμο τους προς το μαρτύριο. Η Τουρκία αποτέλεσε κεντρικό κόμβο για το ταξίδι περισσότερων από 50.000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για την ροή υλικοτεχνικών αγαθών και τεχνολογίας για το ISIS, συμπεριλαμβανομένων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών, καθιστώντας την Τουρκία και το ISIS στενούς συμμάχους”. 

Ο Yayla παρέθεσε επίσης μια δημοσίευση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο του 2019, η οποία ανέφερε ”η Τουρκία παραμένει σημείο διέλευσης για τους αλλοδαπούς μαχητές που επιθυμούν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τους τζιχαντιστές να ανακτήσουν την επιρροή τους”.

Το ISIS κατάφερε να μεταφέρει πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του στην Τουρκία, από όπου διηύθυνε τις καθημερινές επιχειρήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Yayla ανέφερε ότι ”στις 3 Δεκεμβρίου 2019 ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamid Shakir Saba al Babri -ξάδερφος του Abu Bakir Al-Baghdadi- συνελήφθη νότια του Κιρκούκ στο Ιράκ έχοντας επιστρέψει από ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία. Ένας Τούρκος κρατούμενος του ISIS στην Συριακή Δημοκρατική Δύναμη SDF δήλωσε στην δημοσιογράφο Λίντσεϊ Σνελ για το γιγαντιαίο καταφύγιο του ISIS στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Ο κρατούμενος δήλωσε ”υπήρχαν τόσοι πολλοί αλλοδαποί εκεί, μιλώντας τόσες πολλές γλώσσες. Μόνο η Τουρκία γνώριζε πως ήμασταν εκεί”.

Καθώς οι Τούρκοι ηγέτες βοηθούσαν το ISIS, υπήρξε ευρεία στήριξη για το Ισλαμικό Κράτος και μεταξύ του Τουρκικού λαού. Το Reuters ανέφερε ότι σύμφωνα με την ”Έρευνα Κοινωνικών Τάσεων της Τουρκίας” η οποία διενεγήρθη από εμπειρογνώμων της Άγκυρας, το 9,3% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το ISIS δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, με το 5,4% να στηρίζει τις ενέργειές της.

Σύμφωνα με την έρευνα της PEW το 8,3% του τουρκικού πληθυσμού είχε ευνοϊκή άποψη για το ISIS. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, οι Τούρκοι συνέβαλαν με τον μεγαλύτερο αριθμό μαχητών το Ισλαμικό Κράτος. Υπήρχαν περίπου 9.476 Τούρκοι τρομοκράτες στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία επίσης ήταν πηγή προμηθειών για το Ισλαμικό Κράτος, όπως μπότες, στολές, γιλέκα, τρόφιμα και κυρίως εκρηκτικά. Επικαλούμενη την Έρευνα Πολεμικού Εξοπλισμού (CAR), η Yayla ανέφερε ότι το ISIS είχε ”το σημαντικότερο δίκτυο προμηθειών δραστηριοποιείται στην Τουρκία με  σαφή διαδρομή εφοδιασμού από την Τουρκία, στην συνέχεια την Συρία και το Ιράκ”.

Στην πραγματικότητα η CAR κατέγραψε πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ”προμηθεύονται τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούν , όπως όπλα και πυρομαχικά, από την εγχώρια αγορά της Τουρκίας”.

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Τόλγκα Τάνις, απολύθηκε λόγω έρευνας που έκανε στο καθεστώς Ερντογάν, αποκαλύπτοντας πως Τουρκικές επιχειρήσεις εξάγουν εκρηκτικά και πολεμοφόδια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Yayla ανέφερε επίσης ότι ”στις 18 Νοεμβρίου 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών (OFAC) όρισε δύο Τούρκους αδερφούς, τους Ahmet  και Ismail Bayaltun ως ”πράκτορες προμηθειών του ISIS” με έδρα την Τουρκία, προσέθεσε και άλλες τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ISIS της Συρίας.

Οι αδερφοί Bayaltun ήταν γνωστοί για την ενίσχυση των προμηθειών του ISIS, συγκεκριμένα για την αποστολή 48 τόνων πάστας αλουμινίου που χρησιμοποιείται για εκρηκτικές συσκευές. Το πιο σημαντικό ήταν πως τα αδέρφια είχαν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΑΚΡ Μουσταφά Μπαϊαλτούν στην Σαλιούρφα, όπου βρίσκεται το γραφείο τους”.

Ο ρόλος της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ στην υποστήριξη της τρομοκρατίας αποκαλύφθηκε όταν η Τουρκική Αστυνομία σταμάτησε τρία φορτηγά που λειτουργούσαν για λογαριασμό της ΜΙΤ στις 19 Ιανουαρίου 2014, βρίσκοντας όπλα κάτω από κουτιά φαρμάκων που μεταφέρονταν στην Συρία.

Πέραν της υποστήριξης της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν αγόρασε και παράνομο πετρέλαιο από το ISIS, μέσω της εταιρείας βιτρίνα, η οποία ονομάζεται Powertrans και ελέγχεται από τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. ”ο Albayrak πλήρων μέχρι και 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στο αποκορύφωμα της παραγωγής πετρελαίου του ISIS”.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν ψήφισε νομοσχέδιο για να εκχωρήσει τα δικαιώματα μεταφοράς πετρελαίου με δεξαμενόπλοιο και σύναψε σύμβαση με την Powertrans χωρίς δημόσια προσφορά. Επιπρόσθετα τα τουρκικά μέσα μεταφοράς χρημάτων κερδίζουν χιλιάδες δολάρια την μέρα από το ISIS.

Ο Yayla κατέληξε ”Στο τέλος το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε σκοτώσει, τραυματίσει, υποδουλώσει και βιάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς την τεράστια στήριξη που απολάμβανε από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν και οι σύνεργοί του θα πρέπει να δικαστούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν αίμα στα χέρια τους. Βάσει των καλά τεκμηριωμένων και αδιαμφισβήτητων στοιχείων που υπάρχουν, είναι σαφές πως ο Ερντογάν υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα το ISIS”.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή:  gagrule.net

nfognomonpolitics

Back to top button