breaking newsΔιεθνή

Ο Ερντογάν τρέχει και δεν προλαβαίνει

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης

 

Ο πρωθυπουργός ακολουθεί το τελευταίο διάστημα μια στρατηγική έκθεσης της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή και πετυχαίνει ταυτόχρονα να φέρνει σε δύσκολη θέση όλους όσους φανερά ή σιωπηρά υποστηρίζουν τον Ερντογάν.

 

Το έκανε στη τελευταία σύνοδο του NATO, το έκανε στη συνάντησή του με τον Τράμπ, το κάνει σε κάθε συνάντησή του με αξιωματούχους της Ε.Ε.

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα επικοινώνησε με τον πρόεδρο Τράμπ , όπου σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίσθηκε να κατανοεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω δηλώνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προς   τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία στα σύνορά της. Μία αναφορά που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη , μια και ήρθε από έναν προνομιακό συνομιλητή του Ταγίπ Ερντογάν. 

Επίσης η κοινή παρουσία των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα ηχηρό “χαστούκι” στην γείτονα χώρα, την στιγμή που ο κ.Ερντογάν εκβιάζει για περισσότερους πόρους. Το χειρότερο όμως για τον Τούρκο πρόεδρο είναι η μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει η προκλητική του συμπεριφορά. 

Κι’ ενώ όλοι εδώ στην Ελλάδα κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τους σχεδιασμούς της και πιστεύοντας ότι ο Ερντογάν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, διαπιστώνουμε ότι τελικά συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Η αντίδραση στον Έβρο ξάφνιασε τη Τουρκική κυβέρνηση. Ήταν μια αντίδραση προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη που εκτός των άλλων συγκεντρώνει την ομοψυχία των Ελλήνων. Αλλά το χτύπημα έρχεται από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN, όπου με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα εκθέτει τη Τουρκία, αναφέροντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία του 2016, η οποία εκτός των άλλων προέβλεπε  την υποχρέωση της να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει τη παράνομη διέλευση προς την Ελλάδα. 

Ο Ερντογάν αναγκάζεται να δώσει εντολή στη ακτοφυλακή να μην επιτρέπει τη διέλευση σκαφών στο Αιγαίο, επειδή δήθεν είναι επικίνδυνο !!! Στη συνέχεια αναγκάζεται να αποδεχτεί ή μάλλον να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία. Επισημαίνω ότι η Μέρκελ του ενέκρινε δωράκι 35 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της ακτοφυλακής.

Επισημαίνω επίσης ότι ο Πούτιν τον κατηγόρησε ευθέως ότι δεν τήρησε τη συμφωνία του Σότσι για τη Συρία.

Τελικά μάλλον δεν το έχει με τις συμφωνίες. Τώρα τρέχει και δε φτάνει!!!

 

lastpoin

Back to top button