breaking newsΔιεθνή

Σουηδία: Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στη σομαλική κοινότητα – Για τι κατηγορούν την κυβέρνηση

 

Η κοινότητα της Σομαλίας της Σουηδίας πλήττεται ιδιαίτερα από την επιδημία του κοροναϊού (COVID-19), όπου τουλάχιστον έξι από τα 15 θύματα που έχουν πεθάνει από τη νόσο μέχρι στιγμής στη Σουηδία είναι σομαλικής καταγωγής.

 

Οι Σομαλοί στη Σουηδία διαμαρτύρονται ότι έλαβαν πληροφορίες από τις αρχές πολύ αργά για να ενεργήσουν σχετικά καθώς επίσης ότι το υλικό ήταν ανεπαρκές. Οι περισσότερες προειδοποιήσεις διανεμήθηκαν μόνο στα σουηδικά και στα αγγλικά.

Η κυβέρνηση εκδίδει τώρα ενημερωμένες πληροφορίες σε 15 άλλες γλώσσες εκτός από τη σουηδική. Το σουηδικό δίκτυο εθνικής τηλεόρασης SVT καθώς και αρκετές σουηδικές εφημερίδες αρχίζουν να προσθέτουν αραβικές μεταφράσεις στις αποστολές τους σε μια προσπάθεια να διαδώσουν αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες στους μετανάστες.

Τα αραβικά είναι επί του παρόντος η δεύτερη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στη Σουηδία, ξεπερνώντας ακόμη και τη φινλανδική από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.

Ο Μοχάμεντ Νούουρ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Τένστα, εγκαλεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν κάνει περισσότερα για να ενημερώσει για τις ασθένειες σε όσους δεν ομιλούν σουηδικά, σύμφωνα με άρθρο της Expressen. “Κανείς δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών ή της αστοχίας να μάθει τη γλώσσα της πλειοψηφίας”, δήλωσε στην Expressen.

Ο Σουηδο-Σομαλικός Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι περιοχές όπου ζουν πολλοί μετανάστες, όπως η Järva, βλέπουν έναν ανόμοιο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με δημοσίευση της SVT.

Ο Jihan Mohamed, ένας γιατρός στο Σύλλογο, λέει ότι υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί στον πληθυσμό της Σομαλίας κατά τις προσευχές της Παρασκευής στα τζαμιά. Σημείωσε επίσης ότι οι Σομαλοί ζουν συχνά σε υπερπληθυσμένα διαμερίσματα και ότι η σομαλική κουλτούρα υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινωνική επαφή, ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος, το οποίο μπορεί να έχει βοηθήσει περαιτέρω την εξάπλωσή του.

Freepen.gr
Back to top button