breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Τι κρύβεται πίσω από τον κορονοϊό – Τελειώνει ο κόσμος που ξέραμε

Ο κόσμος που γνωρίζαμε, που είχαμε μάθει, που ζούσαμε μέχρι πρότινος καταρρέει, αργά και βασανιστικά, σαν πύργος από τραπουλόχαρτα που σήκωσε ο εξ ανατολών τυφώνας του κορονοϊού.

Όταν σε τρεις, έξι ή περισσότερους μήνες απαλλαχθεί ο πλανήτης από την πανδημία οσα ξέραμε δεν θα είναι πια το ίδιο.

Τα πάντα, γύρω, μέσα, έξω, θα έχουν αλλάξει. Στην πολιτική, την οικονομία, την εργασία, ακόμη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα και απαράβατα δεν θα υπάρχουν. Κεκτημένα, αποτέλεσμα προσπαθειών (ή αγώνων) ολόκληρων δεκαετιών, θα έχουν εξαϋλωθεί, θα αποτελούν αντικείμενο μελέτης για πολιτικούς αναλυτές, οικονομολόγους και διανοητές.

Μια… απλή πανδημία ήταν αρκετή για να κατακρημνιστούν πολιτικά δόγματα, οικονομικά μοντέλα και συστήματα διαχείρισης. Συνυπολογίζοντας και τους δεκάδες – εκατοντάδες χιλιάδες που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρις ότου ανακαλυφθεί το απαραίτητο εμβόλιο. Οικονομία: Ποιοι κινούν τα νήματα… Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τον χώρο της οικονομίας, ο οποίος άλλωστε είναι και ο πρώτος που δέχεται τα πιο καίρια πλήγματα.

Οι αρχικοί τριγμοί στην πορεία γίνονται κλυδωνισμοί και όπου να ‘ναι θα έχουν τη μορφή τεκτονικών σεισμών. Ακόμη και χώρες με ισχυρές μέχρι πρότινος οικονομίες θα περάσουν μια μακρά κι επώδυνη περίοδο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται στο… τέλος του δρόμου.

Ενώ χώρες με ασθενείς οικονομίες ή εκείνες που βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από μια κρίση θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές, θα γυρίσουν δεκαετίες πίσω, μαζί και οι λαοί τους. Θα βάλουν λουκέτο… Εκατοντάδες επιχειρήσεις, εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, θα βάλουν λουκέτο, ενώ οι υπόλοιπες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε άλλη λογική.

Συνακόλουθα, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν απασχόληση θα κληθούν να εργαστούν κάτω από διαφορετικές, πρωτόγνωρες συνθήκες.

Η εξ αποστάσεως εργασία, μέσω διαδικτύου, που τώρα εφαρμόζεται ως ασπίδα απέναντι στον κορονοϊό, θα επικρατήσει ως νέο εργασιακό μοντέλο. Μικρότερο κόστος (μισθοί, ασφαλιστικά – λειτουργικά έξοδα κ.ά.) για τις επιχειρήσεις, λιγότερες αποδοχές (αμοιβές) αλλά και ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους.

Η τεχνολογία πηγαίνει τον κόσμο μπροστά και ανοίγει… θέσεις ανεργίας. Χιλιάδες. Εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια. Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων δοκιμάζεται στην παρούσα φάση και από τις –ων ουκ έστιν αριθμός– απαγορεύσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού. Κατά κάποιους θα είναι αυτή μια καλή δοκιμή για μια σειρά μέτρων που στο μέλλον θα μπορούσαν να ισχύσουν σε ανύποπτο χρόνο ως μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα «επιτεύγματα» του κορονοϊού δεν σταματούν ωστόσο εδώ.

Δεκάδες χώρες στον πλανήτη δαπανούν δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητά τους. Πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, στρατός, όπλα, πύραυλοι, άρματα για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία τους. Και ήρθε τώρα μια… απλή πανδημία να διασχίσει με φούρια τα σύνορά τους και μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά, να ακουστεί ο κρότος μίας οβίδας. Και το κρίσιμο ερώτημα, που τίθεται σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, είναι ένα: Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση του κορονοϊού;

Πώς και γιατί η εμφάνιση ενός ιού εξελίχθηκε σε πανδημία, η μοναδική στα χρονικά που αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη;

Πρόκειται για αστοχία ανθρώπων, με την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών, ή επιστημόνων, που απέτυχαν να ελέγξουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων με συνέπεια ο ιός να φύγει μέσα από τα εργαστήριά τους; Πρόκειται για δημιούργημα της φύσης, τιμωρία για τη μακρόχρονη ασέβεια που επιδεικνύουν οι άνθρωποι έναντί της, όπως πιστεύουν οικολόγοι, μοιρολάτρες κ.ά.;

Ή πρόκειται για έργο επιστημόνων με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς –οικονομικούς, πληθυσμιακούς κ.ά.–, όπως υποστηρίζουν όσοι ασπάζονται τις θεωρίες συνωμοσίας; Γιατί οι μεγάλες χώρες δεν μπλόκαραν τη διάδοσή του; Τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ.

Παραμένει ανεξήγητο πώς ανεπτυγμένες χώρες, με ισχυρές οικονομίες και υψηλής στάθμης επιστήμονες, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού. Και σε διάστημα λίγων μόνο ημερών αυτός κατάφερε να διασχίσει ολόκληρο τον πλανήτη και να αιωρείται ως εφιάλτης πάνω από λαούς ολόκληρους.

Ποιοι κάνουν παιχνίδια με το εμβόλιο; Ακόμη, πώς είναι δυνατόν τέσσερις μήνες μετά την εμφάνισή του ιού οι επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν το αντίδοτο (εμβόλιο) για να φρενάρουν την πανδημία. Και μαζί τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων, που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή: https://www.paron.gr/2020/03/23/diavaste-sto-paron-ti-kryvetai-piso-apo-ton-koronoio-2/

Back to top button