breaking newsΔιεθνή

Όνειρο ζει ο Ερντογάν: Κάτωχρος, υπόσχεται «λαμπρές μέρες σε 3 εβδομάδες» – αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει

Ένας καταβεβλημένος Τούρκος πρόεδρος βαδίζει προς την έκρηξη της πανδημίας στη χώρα του – Μοιράζει ψίχουλα σε στήριξη και μεγάλες υποσχέσεις για γρήγορη λήξη της κρίσης

Σε απόλυτο αδιέξοδο ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει μια μαγική εικόνα την ώρα που οι επιδημιολόγοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξέλιξη των κρουσμάτων στην γείτονα θα ακολουθήσει την τροχιά της Ιταλίας.

Η Τουρκία θα ξεπεράσει την έκρηξη του κορωναϊού σε δύο με τρεις εβδομάδες με τα σωστά μέτρα και με τις λιγότερες δυνατόν λιγότερες ζημίες, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

 

Ρόζ εικόνα

Είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε σενάριο και παρότρυνε τους Τούρκους υπηκόους να δείξουν υπομονή, κατανόηση και υποστήριξη. «Με τη ανακοπή της ταχύτητας εξαπλωσης του ιού» σε δύο έως τρεις εβδομάδες, θα περάσουμε από αυτή την περίοδο το συντομότερο δυνατό και με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημίες », δήλωσε ο Ερντογάν.

«Μας περιμένουν λαμπρές μέρες, εφ ‘όσον τηρούμε τις προειδοποιήσεις, παραμένουμε προσεκτικοί και προσεκτικοί», πρόσθεσε. «Η ζωή κάθε πολίτη είναι εξίσου πολύτιμη για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε, «Μείνετε στο σπίτι, Τουρκία».

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί 7 δισ. τουρκικές λίρες (985 εκατ ευρώ) για την υποστήριξη των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, ενώ θα δώσει 1.000 τουρκικές λίρες (141 ευρώ) σε 2 εκατομμύρια οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Τα μέτρα είναι προφανώς ανεπαρκή και τονίζουν τη δυσκολία των δημόσιων οικονομικών της Τουρκίας.

Η πραγματικότητα
τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στην Τουρκία και αν δεν παρθούν μέτρα η Τουρκία θα γίνει Ιταλία ή Ισπανία, λέει ο Έμρα Αλιντίς, Τούρκος καθηγητής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις εισερχόμενες πτήσεις από αρκετές χώρες και έχει κλείσει διάφορες επιχειρήσεις αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανέφερε το πρώτο κρούσμα στις 11 Μαρτίου αλλά έκτοτε ο αριθμός τους – όπως και αυτός των νεκρών – κάνει άλμα

Οι ειδικοί λένε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Η Τουρκία ούτε κάνει εκτεταμένες εξετάσεις όπως η Νότιος Κορέα ούτε σταμάτησε κάθε δραστηριότητα όπως η Γουχάν. “Είτε η κυβέρνηση κρύβει τα αληθινά νούμερα είτε κάτι περίεργο συμβαίνει στην Τουρκία” αναφέρει ο Αλιντίς “Η Τουρκική κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι διαχειρίζεται καλά την κατάσταση. Γνωρίζουν ότι θα έχει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Εκκληση για διαφάνεια
Ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να είναι πιο διαφανής σχετικά με την πανδημία:

“Οι πόλεις στις οποίες υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να ανακοινώνονται όπως επίσης και το φύλο και ηλικία των νεκρών και των μολυσμένων”

Μαρτυρίες
Γιατρός σε πανεπιστημιακή κλινική δήλωσε ανώνυμα ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι τουλάχιστον δυο τρεις φορές μεγαλύτερα από τα ανακοινωθέντα, και ανησυχεί γιατί φαίνεται ότι η πολιτική του υπουργείου υγείας είναι “βλέποντας και κάνοντας”

“Φαίνεται πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη καθώς η επώαση του ιού κρατάει 2 εβδομάδες. Θα συρρεύσουν πλήθη στα νοσοκομία και θα μιλούμε για χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς σε ημερήσια βάση. Η Τουρκία θα γίνει δεύτερη Ιταλία ή ακόμα χειρότερα”.

Πηγή

Back to top button