breaking newsΕλλάδα

13.000 αλλοδαποί έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα – Βραδυνή «αεραπόβαση» των ελληνικών ενισχύσεων στην Αλεξανδρούπολη

 

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο με πάνω από 1400 άνδρες των ΕΔ και της ΕΛΑΣ αλλά και τους επικεφαλής του ΥΠΕΘΑ τόσο του Ν.Παναγιωτόπουλου όσο και του Α.Στεφανή όπου θα μεταβούν το πρωί με πτήση με C-27J.

 

Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 αποβίβασε δυνάμεις του στρατού που θα ενισχύσουν τα σύνορα μας, κυρίως στο βόρειο Έβρο που είναι το χερσαίο κομμάτι όπως αναφέρει ιστοσελίδα του Ν.Έβρου.

Α.Στεφανής: “Αποτρέψαμε 9.600 παράνομες εισόδους στην Ελλάδα” 

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες» δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφάνης λίγο πριν πετάξει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τον Έβρο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ.Στεφανής αποκάλυψε ότι μέσα σε μία μέρα, χθες,  έγιναν 9.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ο κ.Στεφανής τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο, οι δυνάμεις στον Έβρο ενισχύονται συνεχώς και τα σύνορα «σφραγίζονται».

Μεγάλη μετακίνηση δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες δυνάμεις από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα με πάνω από 1.000 άτομα μεταφέρονται στον Έβρο μετά από κυβερνητική απόφαση, ενώ από την Παρασκευή έχουν έρθει δύο λόχοι Καταδρομών. Άλλωστε στο σημείο βρίσκεται επίσης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε την αποστολή 400 επιπλέον αστυνομικών απ΄όλη τη χώρα, προκειμένου συμμετάσχουν σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων ενώ στην περιοχή βρίσκονται πλέον και άνδρες της ΕΚΑΜ.

Ταυτόχρονα, στο τελωνείο των Καστανιών όπου σημειώνονται επεισόδια, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα  ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική.

Πρόκειται για τις ίδιες διμοιρίες που στη διάρκεια της εβδομάδας επιχειρούσαν σε Λέσβο και Χίο. Αν και στους αστυνομικούς των τεσσάρων διμοιριών είχε δοθεί τετραήμερο ρεπό δέχτηκαν οικειοθελώς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο.

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στον Έβρο φτάνει τις 15.000 και για το λόγο αυτό η Frontex αποστέλλει δυνάμεις ώστε να ενισχύσει το έργο των ελληνικών Αρχών.  Η Τουρκία αναφέρει από την πλευρά της, πάντως, ότι πάνω από 30.000 έφυγαν από εκεί. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ,  και πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και τους διανέμουν βοήθεια.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε το Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

 

Pronews
Back to top button