breaking newsΔιεθνή

Βρετανία: Τέλος οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων και σε σπίτια

Νομική απαγόρευση στις συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων σε σπίτια, πάρκα, παμπ και εστιατόρια θα επιβάλει από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αγγλία η βρετανική κυβέρνηση.

 

Το μέτρο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τετάρτη.

Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν αρχικό πρόστιμο 100 λιρών, το οποίο θα διπλασιάζεται με κάθε νέα παραβίαση της απαγόρευσης έως το ποσό των 3.200 λιρών.

Σε προαναγγελία των δηλώσεων του κ. Τζόνσον που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τρίτης αναφέρεται: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού. Για αυτό απλοποιούμε και ενισχύουμε τους κανόνες περί κοινωνικών επαφών, κάνοντάς τους πιο εύκολους να κατανοηθούν και για την αστυνομία να τους εφαρμόσει.

»Είναι απολύτως κρίσιμο ο κόσμος να τηρεί τώρα αυτούς τους κανόνες και να θυμάται τα βασικά – να πλένει τα χέρια, να καλύπτει το πρόσωπο, να κρατά απόσταση από τους άλλους και να κάνει τεστ αν έχει συμπτώματα».

Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε υπαίθριο χώρο και έως 30 ατόμων από δύο διαφορετικά νοικοκυριά σε κλειστό χώρο.

Η αυστηροποίηση των μέτρων ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων ότι οι πολίτες και ιδίως οι νέοι έχουν «χαλαρώσει» υπερβολικά. Συνολικά το τελευταίο τριήμερο έχουν καταγραφεί περίπου 8.500 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Της απαγόρευσης θα εξαιρούνται τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού ή μιας «φούσκας υποστήριξης», όπως και οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων για λόγους εργασίας ή εκπαίδευσης.

Εξαιρέσεις θα προβλέπονται επίσης για γάμους, κηδείες και οργανωμένα ομαδικά αθλήματα που διεξάγονται με τρόπο που προφυλάσσει τη δημόσια υγεία από την COVID.

Η πλήρης λίστα εξαιρέσεων θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Χέρια. Πρόσωπο. Απόσταση», που θα περιλαμβάνει και βίντεο που θα δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός στους κλειστούς χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
sigmalive.
Back to top button