breaking newsΔιεθνή

Mόσχα προς Άγκυρα: «Δεν εγγυόμαστε πλέον την ασφάλεια των μαχητικών σας στον εναέριο χώρο της Συρίας»

 

Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων της τουρκικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πετούν από εδώ και στο εξής ανενόχλητα τα τουρκικά μαχητικά που μέχρι σήμερα υπό την ανοχή της ρωσικής διοίκησης εισέρχονταν στον συριακό ενάεριο χώρο.

Η κατάρριψη όμως των δύο συριακών μαχητικών από τουρκικά F-16 άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να τελειώνει με το θέμα της Ιντλίμπ και να ενοποιήσει την Συρία υπό μια ενιαία κεντρική διοίκηση στην Δαμασκό.

Στην δήλωση αυτή προχώρησε ο αντιναύαρχος Ολέγκ Ζουραβλιόφ, διοικητής του Κέντρου Συμφιλίωσης, που έχει δημιουργηθεί στη Συρία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και λειτουργεί πρακτικά ως συντονιστικό κέντρο της ρωσικής και της συριακής στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης. 

«Η κυβέρνηση της Συρίας ήταν αναγκασμένη να ανακοινώσει το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στην επαρχία Ίντλιμπ και υπ’ αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων της τουρκικής αεροπορίας στον ουρανό της Συρίας», επεσήμανε ο Ρώσος αντιναύαρχος.

Επί της ουσίας η Μόσχα ανακοίνωσε «no fly zone» και το ζήτημα τώρα είναι κατά πόσο το κατάλαβαν αυτό στην Άγκυρα.

Ο Ζουραβλιόφ διέψευσε ότι οι τζιχαντιστές στην Ίντλιμπ έπληξαν με φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικό μαχητικό Su-24, όπως είχαν ισχυριστεί νωρίτερα.

Ενώ πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας επιβεβαίωσε ότι τουρκικά F-16 κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της Συριακής Αεροπορίας, οι πιλότοι των οποίων πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν τα συστήματα αυτόματης διάσωσης. Κατά την ίδια πηγή η συριακή αεράμυνα κατέρριψε έξι επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι παρά την προσήλωση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας στην τήρηση των συμφωνιών τους στο Σότσι για το Ίντλιμπ, ο διάλογός τους στις 5-6 Μαρτίου στη Μόσχα θα είναι «δύσκολος».

Ξεκαθάρισε επίσης, απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν «να αφεθεί ο τουρκικός και ο συριακός στρατός ένας προς έναν», ότι το Κρεμλίνο δεν προτίθεται να αλλάξει πολιτική και «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί».

Πολύ περισσότερο, διότι η Τουρκία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να αδρανοποιήσει «τα τρομοκρατικά στοιχεία», τα οποία επιτίθενται τόσο στο συριακό στρατό, όσο και στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι ο ρωσικός Στρατός είναι ο μόνος, που βρίσκεται στο συριακό έδαφος νομίμως, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης της Δαμασκού, σε αντίθεση με τον τουρκικό Στρατό. 

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Λαβρόφ – Τσαβούσογλου για την προετοιμασία της συνάντησης Πούτιν και Ερντογάν. Ο Λαβρόφ απαίτησε και πέτυχε την άμεση απελευθέρωση δημοσιογράφων του ρωσικού «Σπούτνικ Τουρκίας», που συνελήφθησαν νωρίτερα από την τουρκική αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε και έρευνα στα γραφεία του
 

Pronews
Back to top button