breaking newsΔιεθνή

Υποβρύχιο Titan – Έλληνας συμμετείχε δύο φορές το 2019: «Με θλίβουν οι ειδικοί της πολυθρόνας»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αναφέρει Έλληνας που βρέθηκε στο υποβρύχιο Titan το 2019 σχετικά με την εμπειρία του.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης είναι τεχνικός ναυτιλίας και είχε συμμετάσχει σε δύο δοκιμαστικές καταδύσεις με το Titan το 2019. Ο ίδιος φαίνεται να υπερασπίζεται τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του υποβρυχίου.

«Με θλίβει όλη η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί και οι κατηγορίες από ειδικούς της πολυθρόνας για την έλλειψη ποιότητας κατασκευής του Titan ή για την έλλειψη τεχνικής ικανότητας όλης της ομάδας», ανέφερε ο Πέτρος Μαθιουδάκης στο Semafor την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023.

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας τεχνικός θαλάσσιας τεχνολογίας συμμετείχε τον Απρίλιο του 2019 σε δύο αποστολές της OceanGate με το εν λόγω υποβρύχιο. Μάλσιτα, τότε, σε αυτές τις καταδύσεις είχε σημειωθεί και ρεκόρ δεδομένου ότι το τετραμελές πλήρωμα του Titan είχε βυθιστεί στο επίπεδο του ναυαγίου του Τιτανικού βάθους 3.760 μέτρων (12.336 πόδια) στις Μπαχάμες.

Το ταξίδι της 17ης Απριλίου 2019, το οποίο χρησίμευσε ως δοκιμαστική διαδρομή για τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού, σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα μη στρατιωτικό υποβρύχιο μετέφερε περισσότερους από τρεις ανθρώπους σε αυτό το βάθος, είχε πει τότε η OceanGate.

«Αυτή η κατάδυση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εξερεύνηση βαθιών θαλασσών» δήλωσε τότε ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που χάθηκαν στον Ατλαντικό.

Το υποβρύχιο Titan χρειάστηκε δύο ώρες για να κατεβεί στον πυθμένα του ωκεανού, έξω από το Λιτλ Χάρμπορ, κοντά στο νησί Γκρέιτ Άμπακο, στις Μπαχάμες.

Οι δοκιμαστικές αποστολές στις Μπαχάμες χρησιμεύουν για να επιδείξουν την ασφάλεια του σύνθετου κύτους του υποβρυχίου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και ένα σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του κύτους κατά τη διάρκεια κάθε κατάδυσης, είχε συμπληρώσει η εταιρεία.

Το πλήρωμα περιλάμβανε τον Stockton Rush, CEO και επικεφαλής πιλότος της OceanGate, τον Joel Perry, πρόεδρος της OceanGate Expeditions, τον Karl Stanley, ιδιοκτήτης του Roatan Institute of Deepsea Exploration (Ονδούρα) και τον Πέτρο Μαθιουδάκη, τεχνικός πεδίου, 2G Robotics (Waterloo, Οντάριο, Καναδάς).

Το πλήρωμα κατάδυσης αφιέρωσε μια ώρα καταγράφοντας εικόνες 4K και δοκιμάζοντας τον υποβρύχιο σαρωτή λέιζερ 2G Robotics ενώ διεξήγαγε μια έρευνα στον πυθμένα του ωκεανού.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης περιγράφοντας την εμπειρία της κατάδυσης την είχε χαρακτηρίσει ως κάτι που του άλλαξε τη ζωή.

«Αυτή η αποστολή ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου και ήταν απίστευτα συναρπαστικό να είμαι μέλος αυτού του συνεργείου που έσπασε ρεκόρ», είχε δηλώσει ο Έλληνας τεχνικός. «Η κατάδυση παρείχε πρακτική εμπειρία πριν από την αποστολή του Τιτανικού και οι πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο καταγράφουμε δεδομένα, εκτελούμε σαρώσεις και καταλογίζουμε δεδομένα ενώ βρισκόμαστε στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι».

Prime News.

Back to top button