breaking newsΔιεθνή

Σοκαρισμένη η Γαλλία με τον μακελάρη που μαχαίρωσε παιδιά: «Μάλλον τρελάθηκε για την αίτηση υπηκοότητας» λέει η μητέρα του

Σοκαρισμένη παραμένει η Γαλλία από την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε ένα ηλιόλουστο πάρκο όπου ένας ένοπλος με μαχαίρι επιτέθηκε απροκάλυπτα σε παιδιά και δύο ενήλικες. Οι ερευνητές που έχουν συλλάβει τον δράστη και προσπαθούν να κατανοήσουν τα κίνητρά του.

Ο δράστης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας μια λεπίδα μήκους περίπου 10 εκατοστών, ακούγεται να φωνάζει «στο όνομα του Ιησού Χριστού» ενώ μαχαιρώνει παιδιά. Το νεότερο θύμα του ήταν μόλις 22 μηνών, το οποίο έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Απορρίπτεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας

«Δεν υπάρχει προφανές κίνητρο τρομοκρατίας», δήλωσε η τοπική εισαγγελέας Line Bonnet-Mathis. Η ίδια σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα δολοφονίας και ότι ο ύποπτος, που κατονομάζεται ως Abdalmasih H, δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Η πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε με τη σειρά της πως ο ύποπτος «δεν ήταν γνωστός σε καμία υπηρεσία πληροφοριών» και δεν είχε «ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων».

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την απεχθή, απερίγραπτη πράξη», δήλωσε αφού έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη βία «επίθεση δειλίας». Ο ίδιος θα επισκεφτεί την πόλη και θα συναντήσει κάποια από τα θύματα αργότερα σήμερα, Παρασκευή.

Η στιγμή της επίθεσης – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ποιος είναι ο δράστης

Ο δράστης είναι 30 ετών, πρόσφατα διαζευγμένος από μια Σουηδή υπήκοο και ζούσε επί 10 χρόνια στη Σουηδία, όπου του χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα τον Απρίλιο, δήλωσαν στο AFP πηγές ασφαλείας και η πρώην σύζυγός του.

«Μου τηλεφώνησε πριν από περίπου τέσσερις μήνες. Ζούσε σε μια εκκλησία», είπε η πρώην σύζυγός του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λέγοντας ότι είχε φύγει από τη Σουηδία επειδή δεν μπορούσε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.

Η απόρριψη του αιτήματος για υπηκοότητα

Η μητέρα του δράστη, η οποία ζει στις ΗΠΑ εδώ και 10 χρόνια, δήλωσε ότι βρίσκεται «σε κατάσταση σοκ». Σύμφωνα με την ίδια, η πρώην νύφη της είχε πει ότι ο γιος της είχε κατάθλιψη. «Έκανε αίτηση για υπηκοότητα, αλλά απορρίφθηκε», προφανώς επειδή είχε υπηρετήσει στον συριακό στρατό, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό μάλλον τον τρέλανε».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 ότι «για λόγους που δεν εξηγούνται επαρκώς είχε ζητήσει άσυλο και στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία».

Όπως προέκυψε, η αίτηση που υπέβαλε στα τέλη Νοεμβρίου στη Γαλλία απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή, καθώς ήδη καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία.

Ο Νταρμανέν περιέγραψε την απόρριψη της αίτησης αυτής και την επίθεση ως «ανησυχητική σύμπτωση».

Μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη να τρέχει στο πάρκο στις όχθες της λίμνης Annecy φορώντας μπαντάνα και γυαλιά ηλίου και να επιτίθεται τυχαία σε ανθρώπους. Η αστυνομία τον συνέλαβε επί τόπου.

«Ήθελε να επιτεθεί σε όλους. Απομακρύνθηκα και αυτός όρμησε σε έναν ηλικιωμένο άνδρα και μια γυναίκα και μαχαίρωσε τον ηλικιωμένο», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Dauphine Libere ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Anthony Le Tallec, ο οποίος έτρεχε στο πάρκο.

Σε κρίσιμη κατάσταση τα θύματα

Και τα τέσσερα παιδιά – θύματα ηλικίας μεταξύ 22 και 36 μηνών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Βρετανοί προξενικοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στην περιοχή για να στηρίξουν την οικογένεια του ενός αγοριού, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Παρίσι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «η Γερμανία είναι σοκαρισμένη από αυτή την απεχθή και κατάπτυστη επίθεση στο Ανσύ, η οποία έπληξε και ένα παιδί από την χώρα μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι «όλες μας οι σκέψεις είναι με όσους επλήγησαν από αυτή την ασύλληπτη επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού από τη Βρετανία», σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Γαλλία έχει υποστεί μια σειρά από τραυματικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία περίπου, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Το 2012, ένας Γαλλοαλγερινός ισλαμιστής εξτρεμιστής με το όνομα Μοχάμεντ Μεράχ σκότωσε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και έναν ραβίνο σε εβραϊκό σχολείο στη νότια πόλη της Τουλούζης.

Πιο πρόσφατα, ο αποκεφαλισμός ενός δασκάλου το 2020 κοντά στο σχολείο του σε προάστιο του Παρισιού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Τσετσένο πρόσφυγα προκάλεσε σοκ και θλίψη, καθώς και εθνική συζήτηση για την επιρροή του ριζοσπαστικού Ισλάμ σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για το μεταναστευτικό

Η επίθεση αυτή προκάλεσε την διενέργεια νέου ελέγχου της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στη Γαλλία, με τους δεξιούς να εκμεταλλεύονται την ταυτότητα του δράστη.

«Η έρευνα θα καθορίσει τι συνέβη, αλλά φαίνεται ότι ο δράστης έχει το ίδιο προφίλ που βλέπουμε συχνά σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι η Γαλλία βρίσκεται σε διαδικασία «επιπολιτισμού» – τίτλος βιβλίου του ακροδεξιού ιδεολόγου Ρενό Καμί.

Την Πέμπτη επίσης συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επί μακρόν καθυστερημένη αναθεώρηση των κανόνων του μπλοκ για τον δικαιότερο επιμερισμό της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Ο Νταρμανέν συντάσσει επίσης έναν νέο μεταναστευτικό νόμο για τη Γαλλία, ο οποίος ελπίζει ότι θα περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για την απέλαση αλλοδαπών υπηκόων, ενώ θα προσφέρει περισσότερες νόμιμες οδούς για τη χορήγηση βίζας σε ανειδίκευτους εργάτες.

πηγή ethnos.gr

 

Back to top button