breaking newsΔιεθνή

Πούτιν: Η πρόποση υπέρ της Πιονγιάνγκ – «Ένας παλιός φίλος αξίζει περισσότερο από δύο νέους»

Ρωσία-Βόρεια Κορέα: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε πρόποση υπέρ της «ενίσχυσης της συνεργασίας» με την Πιονγκγιάνγκ, ενώπιον του Κιμ Γιόνγκ Ουν. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε τον δρόμο της επιστροφής, αφού ευχήθηκε στη Μόσχα να κερδίσει στον «ιερό αγώνα» ενάντια στο κακό

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε πρόποση για «τη μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας» με την Πιονγκγιάνγκ, με την ευκαιρία του γεύματος που οργανώθηκε προς τιμήν του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή και αναχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μια πρόποση για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Πούτιν, όρθιος πίσω από ένα μακρύ τραπέζι και έχοντας γύρω του υψηλόβαθμούς ρώσους και βορειοκορεάτες αξιωματούχους, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Στην ευζωία και την ευημερία των λαών μας», πρόσθεσε σε επίσημο τόνο πριν σηκώσει το ποτήρι του με κόκκινο κρασί και έχοντας στα δεξιά του τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η επίσκεψή σας διεξάγεται επίσης σε ατμόσφαρια συντροφικότητας και φιλίας», είπε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος ενώπιον του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνέχεια κοίταξε στα μάτια τον βορειοκορεάτη ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε: «Ένας παλιός φίλος αξίζει περισσότερο από δύο νέους».

«Σήμερα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συντροφικότητας και καλής γειτονίας, ενεργώντας υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή περιφέρειά μας», είπε ακόμη ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα «εγκαθιδρύθηκαν στη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία της Κορέας το 1945, όταν οι σοβιετικοί και οι κορεάτες στρατιώτες συνέτριψαν δίπλα-δίπλα τους ιάπωνες στρατιωτικούς».

Ο Κιμ από την πλευρά του είπε στον ρώσο πρόεδρο μέσω διερμηνέα πως είναι σίγουρος ότι ο στρατός και ο λαός της Ρωσίας θα θριαμβεύσουν εναντίον του «κακού», στο οποίο περιέλαβε τον ιμπεριαλισμό της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πριν κάνει μια πρόποση υπέρ της υγείας του Πούτιν, της νίκης της «μεγάλης Ρωσίας», της ρωσοκορεατικής φιλίας και της υγείας όλων των παρευρισκομένων, ο Κιμ δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα νικήσει σ’ αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο ηρωικός ρωσικός στρατός και λαός θα είναι οι λαμπροί κληρονόμοι της παράδοσης της νίκης, θα επιδείξουν με αυτοπεποίθηση ανεκτίμητη αξιοπρέπεια και τιμή στα μέτωπα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Κιμ μέσω διερμηνέα πριν υψώσει ένα ποτήρι κρασί. «Ο ρωσικός στρατός και λαός θα κερδίσουν σίγουρα μια σπουδαία νίκη στον ιερό αγώνα για την τιμωρία ενός μεγάλου κακού που δικδικεί ηγεμονία και τροφοδοτεί μια επεκτατική αυταπάτη», πρόσθεσε ο Κιμ.

Πριν από το επίσημο γεύμα τους, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλήσει για περισσότερο από δύο ώρες, πρώτα παρουσία των αντίστοιχων αντιπροσωπειών και στη συνέχεια σε τετ-α-τετ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Το πρακτορείο RIA μετέδωσε πως οι συνομιλίες των δύο ηγετών ολοκληρώθηκαν και ο Κιμ αναχώρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πούτιν: 

Back to top button