breaking newsθρησκεια

Πάσχα: Ο Λόγος του Θεού, ούτε φιμώνεται, ούτε λογοκρίνεται

 

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, γίνεται αντιληπτό ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς που έχουν να κάνουν τόσο με την Ορθοδοξία, όσο και με τα ήθη, τα έθιμα και την κοινωνική συνοχή του ελληνικού λαού.

 η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική Εγκύκλιο για τον τρόπο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών την περίοδο του Πάσχα, δίνοντας οδηγίες προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών με την οποία απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων.

Την ίδια ώρα η επίσημη ελληνική πολιτεία απαγορεύει και την «μεταφορά» του Αγίου Φωτός από σπίτι σε σπίτι με το πρόσχημα της διάδοσης του ιού.

Εν ολίγοις, απαγορεύεται η προσέλευση στις Εκκλησίες, απαγορεύεται να ακούγεται από τα μεγάφωνα το… Θείο Δράμα, απαγορεύεται η μεταφορά του Αγίου Φωτός και οτιδήποτε έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη που επί σειρά αιώνων κράτησε όρθιο και συμπαγές το στοιχείο του ελληνισμού.

Υπό τον φόβο του κορονοϊού δεν έγιναν παρελάσεις, δεν έγιναν εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου…

Πολλά από τα παραπάνω αγγίζουν τα όρια της ανοχής και της υπομονής του ελληνικού λαού διότι όντως υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της διάδοσης του ιού.

Το μόνο που δεν μας είπαν είναι να μην βάζουμε ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια για να μην μεταδίδεται ο κορονοϊός.

Μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσει ο παραλογισμός;

Εκτός κι αν δεν είναι παραλογισμός και είναι κάτι άλλο, πιο σοβαρό.

Εκτός κι αν κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει και να ακούγεται κανένα ίχνος ελληνισμού και ορθοδοξίας στην Ελλάδα.

Εκτός αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να αποσυνδεθεί τελείως ό Ελληνισμός από την Ορθοδοξία σε όλες τις δομές του εθνικού μας βίου.

Δανείζομαι τα λόγια ενός κορυφαίου καθηγητή Θεολογίας του αείμνηστου πατέρα Γεώργιου Μεταλληνού που έλεγε ότι μιλώντας κανείς για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αγγίζει ένα μυστήριο, ένα θαύμα κυριολεκτικά, πού συντελέσθηκε μέσα στην Ιστορία.

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει;

Και σήμερα τι ακριβώς έρχονται να μας πούν;

Να φιμώσουμε τον λόγο του Θεού και οτιδήποτε έχει σχέση με την Ορθοδοξία και το Έθνος;

«Η Ελληνικότητα συμπορεύεται με την Ορθοδοξία και σώζεται μέσα στην Ορθοδοξία. Αυτό ομολογείται από τους μεγάλους του Γένους μας. «Όταν πήραμε τα όπλα, —έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης—, είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος». «Πατρίδα και Θρησκεία» ήθελε να σώσει και ό Μακρυγιάννης. Και ό Γάλλος λόγιος Λακαριέρ σε μια συνέντευξη του το 1998 έλεγε: «Ό Έλληνας στην Ορθοδοξία νιώθει στο σπίτι του». Αυτό, πού για άλλους είναι αυτονόητο, δεν είναι για κάποιους δικούς μας…» έλεγε πολύ εύστοχα ο πατέρας Μεταλληνός, ένας ιερέας και καθηγητής με πλήρη αποδοχή από όλη την επιστημονική και θρησκευτική κοινότητα.

Ο,τι εκλεκτό διέθετε ό Ελληνισμός σώθηκε μέσα στην Εκκλησία. Ο ζωντανότερος ελληνικός λόγος, και σήμερα, βρίσκεται στη γλώσσα της λατρείας μας, στους ύμνους της Εκκλησίας, όπου σώζεται ατόφιος ό διαχρονικός ελληνικός λόγος, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Όσο υπάρχει Ορθοδοξία, θα σώζεται ό γλωσσικός θησαυρός μας και ό πολιτισμός μας.

Ο Σταυρός του Μαρτυρίου, δεν είναι θέαμα και πανηγύρι για εμάς τους Έλληνες. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο ζύγι με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο Σταυρός του Μαρτυρίου και το Θείο Δράμα είναι για εμάς του Έλληνες στοιχείο του Πολιτισμού μας.

 

newsbomb

 

Back to top button