breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εμβόλιο Pfizer> 14 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε νεαρά αγόρια. Πως το εξηγούν οι επιστήμονες

Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται Ισραηλινοί γιατροί που εμφανίζονται στα κανάλια του Ισραήλ και υποστηρίζουν την ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού. Μία από τους γιατρούς που έλαβαν ανώνυμα απειλητικά μηνύματα είναι η Dr. Gili Regev-Yochay διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Sheba.

«Σκοτώστε τον εαυτό σας προτού συστήσετε σε άλλο άτομο να κάνει ένεση [εμβόλιο]» και «Είθε να υποφέρετε από παράλυση μέχρι το τελευταία μέρα της ζωής σας…”

Τα μηνύματα εστάλησαν ανώνυμα.

Η Regev-Yochay έκανε τακτικές εμφανίσεις και συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το δίκτυο σημείωσε ότι ταυτίζεται με την εκστρατεία εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, καθιστώντας την στόχο αντιπάλων εμβολίων.

Η Regev-Yochay ήταν μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που συνέστησαν να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ετών μια τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Τον Ιούνιο το Κανάλι Kan απεκάλυψε ότι η καθηγήτρια της Sheba, Galia Rahav, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που συμβούλευε για τα εμβόλια COVID-19, δέχτηκε απειλές για θάνατο κατά τη διαδικασία έγκρισης για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Μεταξύ των απειλητικών μηνυμάτων που στάλθηκαν στη Rahav ήταν εικόνες ταφόπλακων με το όνομά της και μια pulsa dinora, μια εβραϊκή κατάρα θανάτου που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «βλεφαρίδες της φωτιάς».

«Οι απειλές, η βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει να υπαγορεύουν τον δρόμο που ακολουθεί ένα έθνος. Οι ειδικοί της Sheba θα συνεχίσουν να εκφράζουν ελεύθερα και δημόσια την επαγγελματική τους θέση », είπε τότε το νοσοκομείο.
Διαφήμιση

Τον Μάρτιο, η Rahav έλαβε ένα μήνυμα που έγραφε: «Galia, ελπίζω και λαχταρώ η μέρα που ο Θεός θα σε πάρει να είναι σύντομα», ενώ ένας άλλος την περιέγραψε ως «τον μελλοντικό γείτονα του Hitler στην κόλαση».

Άλλοι αξιωματούχοι υγείας έχουν επίσης αντιμετωπίσει απειλές για την εκστρατεία εμβολιασμού και συγκρίνονται με τους Ναζί.

Εμβόλιο Pfizer> 14 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε νεαρά αγόρια

Το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid μπορεί να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τα νεαρά αγόρια, σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη μελέτη, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδια της για τον εμβολιασμό των παιδιών. Η έρευνα έδειξε ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες, 16 και 17 ετών, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη σπάνια καρδιακή επιπλοκή που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης αποφάσισε ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι πρέπει να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς τους πριν επιστρέψουν στα σχολεία και τα κολέγια τον Σεπτέμβριο. Αλλά οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν έχουν καταστρώσει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια σχετικά με τα παιδιά, καθώς περιμένουν περισσότερα δεδομένα ασφάλειας σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα προτού προχωρήσουν.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology, βασίστηκε σε ανάλυση μόλις 15 παιδιών που προσβλήθηκαν από μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, από το οποία μόνο το ένα ήταν κορίτσι. Τα ευρήματα απηχούν δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος είναι έως και εννέα φορές υψηλότερος στα έφηβα αγόρια.

Και οι 15 είχαν πόνο στο στήθος, ο οποίος ξεκίνησε μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό και διήρκεσε έως και εννέα ημέρες. Κανείς δεν υπέστη σοβαρές κρίσεις μυοκαρδίτιδας ή χρειάστηκε εντατική θεραπεία. Όλοι πήραν εξιτήριο μέσα σε πέντε ημέρες. Αλλά οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης προειδοποίησαν ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό «παραμένουν άγνωστοι».

Η μυοκαρδίτιδα, μία φλεγμονή του καρδιακού μυός, προκαλείται συνήθως από κάποιο ιό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια υποχωρεί και δεν υπάρχουν επιπλοκές. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει βλάβη στην καρδιά που ενδεχομένως να σταματήσει το όργανο να αντλεί σωστά. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μεταμόσχευση καρδιάς. Μέσα σε δύο εβδομάδες, τα περισσότερα παιδιά που μελετήθηκαν δεν παρουσίασαν συμπτώματα φλεγμονής.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Audrey Dionne είπε ότι τα μειωμένα συμπτώματα ευθυγραμμίστηκαν με τις μετρήσεις που έκαναν οι γιατροί στις καρδιές των ασθενών. Η τροπονίνη, μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρδιακού προβλήματος, ήταν υψηλότερη σε όλα τα παιδιά όταν έφτασαν στο νοσοκομείο. Αλλά πλησίασε τα φυσιολογικά επίπεδα από τη στιγμή που πήραν εξιτήριο. Οι γιατροί σημείωσαν ότι το πρότυπο ήταν διαφορετικό από άλλες μορφές φλεγμονής της καρδιάς που προκαλούνται από σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική φροντίδα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι η φλεγμονή μετά το εμβόλιο, ενώ είναι μια σοβαρή παρενέργεια για τα έφηβα αγόρια, ενέχει χαμηλότερους κινδύνους για τη ζωή των ασθενών από ό,τι η Covid. Τονίζει ωστόσο ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες και μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με την απόφαση εμβολιασμού των συγκεκριμένων ηλικιών.

Ο Robert Dingwall, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο MailOnline ότι «ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας φαίνεται να είναι υψηλότερος στα αγόρια, αλλά αυτοί είναι πολύ μικροί αριθμοί για να διαμορφώσουν μια πολιτική σχετικά με το ζήτημα. Αν μη τι άλλο, υποστηρίζει τη θέση της συμβουλευτικής επιτροπής να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τις ΗΠΑ πριν κάνουμε οποιεσδήποτε ευρύτερες συστάσεις για τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η καθηγήτρια Helen Bedford, ειδική στην υγεία των παιδιών στο Great Ormond Street Institute of Child Health, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί ξανά η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών. «Το πραγματικό ζήτημα εδώ είναι αν πρέπει να εμβολιάσουμε παιδιά, τα οποία διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο από την Covid. Οπότε, το ερώτημα είναι ποιος θα ωφεληθεί εάν εμβολιαστούν;

Έχουμε ήδη πολύ υψηλή πρόσληψη εμβολίου μεταξύ ενηλίκων, πολύ υψηλότερη από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μεγάλες περιοχές του πλανήτη δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, ακόμη και για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσηση. Χωρίς εμβολιασμό, η μόλυνση θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, με την πιθανότητα εμφάνισης παραλλαγών, που μπορεί να είναι πιο ισχυρές από τα εμβόλια, να είναι μεγάλη. Τότε, θα επηρεαστούν ακόμη και πληθυσμοί που θα έχουν ήδη εμβολιαστεί» ανέφερε στο MailOnline.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Warwick, δήλωσε στην MailOnline ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας είναι «πολύ υψηλότερος» από την ίδια την Covid σε σύγκριση με τον κίνδυνο από τον εμβολιασμό. «Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ υπολόγισε ότι η covid προκαλεί περίπου 450 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο άνδρες ηλικίας από 12 έως 17 ετών και 213 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο σε γυναίκες ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Αυτό συγκρίνεται με έναν κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό mRNA 76,5 περιστατικών ανά εκατομμύριο σε άνδρες σε δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Έτσι, ο συνολικός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μειώνεται με τον εμβολιασμό. Το συμπέρασμα είναι ότι η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια παρενέργεια, συνήθως πολύ ήπια και διαχειρίσιμη, και σίγουρα προτιμότερη από τις οξείες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της ίδιας της Covid».

kourdistoportocali.

Back to top button