breaking newsΔιεθνή

Ρωσία για Κόσοβο: «Είστε υπεύθυνοι για το μακελειό στο μοναστήρι – Κίνδυνος για όλα τα Βαλκάνια»

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Κοσόβου ως υπεύθυνη «για το αίμα που χύθηκε» την Κυριακή, στις ταραχές που σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συρθεί «ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων σε μια επικίνδυνη άβυσσο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αίμα που χύθηκε χθες είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής υποκίνησης της σύγκρουσης του αυτοαποκαλούμενου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η οποιαδήποτε προσπάθεια επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει «όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε έναν επικίνδυνο γκρεμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η αστυνομία του Κοσόβου προβαίνει «εδώ και καιρό» σε «συστηματικές τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος της σερβικής κοινότητας».

«Οι βαριά οπλισμένες ειδικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τις μη αλβανικές ζώνες είναι το κυριότερο όργανο που εξωθεί τους Σέρβους εκτός του Κοσόβου», υποστηρίζει η Μόσχα. Αναφερόμενη εξάλλου στο εμπάργκο προϊόντων εκ μέρους της Σερβίας, η Ρωσία υποστηρίζει ότι «οι κοινότητες του βόρειου (Κοσόβου) βρίσκονται εδώ και μήνες στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επανακάμψει η εθνοκάθαρση που εφάρμοζαν οι Αλβανοί εξτρεμιστές του Κοσόβου», προειδοποιεί το υπουργείο.

Ο θάνατος ενός Κοσοβάρου αστυνομικού που σκοτώθηκε την Κυριακή σε ενέδρα και η ανταλλαγή πυρών με βαριά οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε ένα μοναστήρι, συνιστά ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών στην περιοχή αυτήν. Τέσσερις από τους ενόπλους σκοτώθηκαν και άλλοι έξι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Σερβίας, σύμφωνα με την Πρίστινα.

Ρωσία 

Back to top button